LOADING

Type to search

Adela Gaspar: Există un nucleu care veghează la îndeplinirea obiectivelor asociaţiei

Interviu

Adela Gaspar: Există un nucleu care veghează la îndeplinirea obiectivelor asociaţiei

admin mart. 31, 2009
Share

Adela Gaşpar, Director Executiv al APIIP, vorbeşte despre statutul prezent al asociaţiei, raportarea acesteia la criză şi planurile propuse pentru 2009.

Asociaţia împlineşte anul acesta cinci ani de existenţă. Cum a evoluat structura acesteia de-a lungul acestei perioade? Se poate vorbi despre schimbări esenţiale sau despre păstrarea neschimbată a coordonatelor iniţiale în ceea ce priveşte spiritul, dinamica şi obiectivele propuse?
Există un nucleu al asociaţiei, alcătuit din membri fondatori care veghează la îndeplinirea scopului şi obiectivelor pentru care a fost înfiinţată asociaţia. Acestora li se adaugă, continuu, membri noi care vin şi ei cu idei constructive, făcând din APIIP o asociaţie dinamică.

Dacă ar fi să menţionaţi trei iniţiative ale asociaţiei care au influenţat semnificativ piaţa de producţie publicitară, care ar fi acelea?
APIIP a avut discuţii cu Ministerul Mediului în ceea ce priveşte stabilirea gradului de toxicitate acceptat la cernelurile folosite la imprimare, în conformitate cu normele CE. Tot înainte de aderarea la UE, am reuşit să influenţăm diminuarea taxelor vamale la anumite produse importate de membrii noştri. Cea mai recentă reuşită este introducerea unor meserii din producţia publicitară în COR.

Care este rata anuală de creştere numerică a APIIP?
Rata de creştere numerică este una mică din cauza faptului că este mai importantă calitatea membrilor şi nu numărul lor. Am încercat să avem în asociaţie oameni cu un istoric pozitiv în piaţă, care au ceva de spus.

S-a întâmplat ca reprezentanţi notabili ai industriei să părăsească, de-a lungul timpului, asociaţia- vezi Liviu Ionescu de la Total Media, Cristian Vencu de la Giotto Advertising şi Marius Buiculescu de la ATIP Design. Cel mai recent exemplu este Cătălin Neamţu, fondatorul simbol al asociaţiei, care a anunţat, de curând, că se retrage din APIIP. Cum explicaţi aceste evenimente?
Nemulţumiri şi ambiţii personale. Adunarea Generală este organul suprem de conducere al asociaţiei, fiind constituită din totalitatea membrilor de drept. Fiecare membru de drept dispune de un singur vot.

Sunt oameni care nu se pot supune majorităţii, alegând soluţia cea mai simplă, aceea de a se retrage. Este mai confortabil să spui din fotoliu, din faţa televizorului, cât de bine aş fi lovit eu mingea dacă aş fi fost în teren, faţă de munca efectivă a celui din teren.

Oricum, unele decizii au fost luate în urma unui impuls de moment. În toate exemplele enunţate sunt oameni care au plecat cu fruntea sus şi se pot întoarce oricând alături de noi.

Cum a început anul pentru asociaţie? Este statutul non profit al APIIP influenţat în vreun fel de declinul economic actual care a atins şi producţia publicitară?
La iniţiativa Consiliului Director, am luat măsuri încă de anul trecut, prin realizarea unui buget minimal pentru 2009. Este adevarat că suntem o asociaţie non-profit, însă derulam şi activităţi economice. Ca în orice companie, când apar probleme macroeconomice, care nu ţin de voinţa acesteia, şi noi putem să fim afectaţi.

Ne dorim ca, totuşi, membrii noştri să reziste în piaţă, pentru că sunt companii serioase şi puternice. Dacă ei reuşesc să depăşească criza, şi APIIP va fi mai puţin afectată.

Aţi gândit vreun plan de măsuri care să ajute piaţa de producţie publicitară să depăşească acest interval sensibil?
Aş incepe aici prin a aminti că scopul asociaţiei este de a promova şi reprezenta interesele membrilor săi. Un prim pas pentru a le veni în ajutor a fost solicitarea unei întâlniri APIIP-IAA, la nivelul boardului director, la care aşteptăm un răspuns din partea IAA. Dorim să abordăm situaţia existentă, precum şi modalităţi de colaborare.

Dincolo de criza economică, ce şi-a propus asociaţia pentru acest an? Care sunt noutăţile propuse şi obiectivele cheie pe termen lung şi scurt?
Dorim relansarea revistei APIIP Magazin, a site-ului APIIP, o mai bună informare a membrilor, creşterea numărului acestora şi realizarea a cât mai multe întâlniri între membri. Dorim să aderăm la Federaţia Europeană de Sign, din care fac parte multe asociaţii similare din Europa. Domnul Preşedinte Liviu Rogojinaru a avut deja o discuţie cu domnul Jean-Pierre Rousseau, preşedintele ESF. Încă de anul trecut, am început discuţiile cu Ministerul Muncii în ceea ce priveşte instituţiile acreditate să specializeze forţa de muncă pe meseriile introduse de noi. Vom continua acest proiect.

Aţi iniţiat, în cursul anului trecut, întâlniri informale ale membrilor, desfăşurate într-un cadru mai relaxat, de-a lungul unor weekend-uri la munte şi în deltă. Dincolo de socializare, puteţi puncta rezultate concrete obţinute de pe urma acestor întâlniri?
Au fost întâlniri în care s-au spus multe lucruri interesante, dar lucrul cel mai important a fost că oamenii se cunosc, comunică, se informează, schimbă păreri şi pun bazele unor colaborări ulterioare.

Ocupaţi poziţia de Director Executiv al APIIP. Care sunt cele mai agreabile aspecte ale job-ului dvs? Dar cele mai neplăcute? Care sunt priorităţile unei zile obişnuite din activitatea dvs curentă?
Cele mai agreabile aspecte sunt întâlnirile cu membrii. Interacţionez cu 80 de oameni care, au, fiecare, o istorie în spate, una mai interesantă decât cealaltă şi de la care învăţ continuu câte ceva. Însăşi asociaţia este o provocare, prin faptul că reuşeşte să ţină laolaltă companii care, în piaţă sunt concurente, iar în APIIP partenere. Desigur că, tot din această provocare rezultă şi reversul medaliei, care intervine atunci când unii oameni păstrează statutul de concurenţi şi în APIIP, acest lucru constituind aspectul neplăcut al jobului meu. Prioritar în activitatea mea curenta este să răspund prompt solicitărilor membrilor, să comunic cu cât mai mulţi dintre ei pentru a fi la curent cu problemele cu care se confruntă, administrarea revistei, a newsletterului, întâlniri cu potenţiali membri, cu colaboratorii şi tot ce ţine de organizarea internă.

Imaginaţi-vă că aveţi în faţă un auditoriu alcătuit din câteva sute de firme de producţie publicitară, nemembre APIIP. Ce mesaj le-aţi transmite pentru a adera la asociaţie?
În mare parte, am enunţat deja argumentele pentru care companiile nemembre ar trebui să ni se alăture. Aş încheia prin a menţiona că, pentru a avea un cuvânt de spus în privinţa producţiei publicitare, trebuie să existe o unitate şi dorinţa de afirmare. Doar împreună putem să realizam acest scop.

Tags:

0 Comments

 1. dan pirsan- Euroneon mart. 17, 2009

  Din nefericire pentru APIIP, o asociatie care s-a ocupat de relatia cernelurilor cu Ministerul Mediului cat si de a mari veniturile importatorilor in Romania, asa cum succint ne explica Directorul executiv, la ora actuala, Federatia Europeana a fabricantilor de Reclame Luminoase are alt reprezentant in Romania si asta inca din anul 1999.
  In curand, Fabricantilor de Reclame luminoase din Romania le va fi oferita sansa de a adera la o asociatie de breasla exclusiva pentru firmele care PRODUC firme luminoase si publicitate in general. Aceasta asociatie va fi afiliata la European Sign Federation.
  Noua Asociatie din Romania nu va derula activitati ” economice”, sper….

 2. florin mart. 17, 2009

  lamuriti-ma si pe mine, despre ce activitati economice este vorba? asociatia a pus-o de afaceri sau cum?

 3. Adela Gaspar mart. 18, 2009

  Contabil vorbind asociatia are si activitati economice (revista APIIP Magazin). Cheltuielile cu revista sunt purtatoare de TVA si pentru a le putea deduce facturam publicitatea cu TVA. „Profitul” este doar unul contabil, acesta redistribuindu-se in activitatea non-profit.
  Cunoastem stimate domnule Pirsan opiniile dumneavoastra cu privire la APIIP expuse si domnului Rousseau si va dorim mult succes!

 4. take mart. 18, 2009

  despre ce dinamism vorbiti doamna gaspar? praf in ochi, cam asta ne-ati dat. e frumos sa fim laolalta sub o egida asa de favorabil prezentata in acest interviu dar nu prea mai intelegem noi, muritorii de rand din asociatie la ce bun sa platim cotizatia aia. mai sa-mi sara ochii din orbite cand am fost instiintat sec ca s-a hotarat in consiuliu sa se sparga vreo 5000 de euro pe un site pe care stim foarte bine cine o sa-l faca. domnul parsan a zis foarte bine ce a zis.

 5. Adela Gaspar mart. 19, 2009

  Stimate domnule „take”, din pacate faceti parte din muritorii de rand, care nu sunt la curent cu faptul ca decizia cu privire la proiectul site a fost votata de mai bine de jumatate dintre membri in cadrul Adunarii Generale si nu de Consiliul Director. Va rog sa retineti ca dreptul de vot este sacru. In conditiile in care membrii au votat proiectul (inclusiv bugetul), dreptul lor e lege. Ei (majoritatea votantilor) sunt cei care conduc aceasta asociatie si nu anonimi, care devin vocali dupa „razboi”.

 6. take mart. 19, 2009

  aveti dreptate doamna director. n-am mai participat demult la aceste intalniri care mi se pareau o uriasa pierdere de vreme-vorbe goale si orgolii romanesti. am platit in schimb cotizatia anuala pentru ca dvs sa va luati salariul si sa va faceti ca faceti ceva. una peste alta, aroganta dvs imi aminteste de predecesorul dvs in functie, o persoana recunoscuta pentru performantele sale si eleganta si prezenta deosebit de agreabila. inteleg ca dl joita s-a specializat acum in site-uri de 5000 de euro si cum alt client nu prea mai impusca pe praful asta, a gasit sprijin la prietenii din asociatie. daca din cotizatia membrilor se face o astfel de cheltuiala, poate aveti nevoie si de o firma luminoasa babana sau poate un rooftop, ca vi le fac eu, daca platiti asa bine. Si poate imi dati si 30% din cotizatia fiecarui membru nou care va fi convins de opera mea sa adere la apiip. aaaa…am uitat ca eu sunt muritor de rand, deci nu prea pot sa am acces la bugetul votat cu drept sacru, cum frumos spuneati.

 7. adrian petcu mart. 19, 2009

  este bine ca sunt pareri contra. este bine ca sunt dezbateri. eu va spun punctul meu de vedere: am aderat tarziu la apiip si am facut-o cu gandul de a cunoaste oameni noi, de a afla diverse lucruri specifice domeniului, pentru reclama, pentru spijin si din dorinta de a ma implica. este usor sa vezi numai orgolii si numai interese oculte. este greu sa acorzi incredere si este si mai greu sa-ti aduci contributia. eu personal mi-am adus contributia (atat cat am putut) si o sa o fac in continuare cu inima deschisa.

 8. shutuptake mart. 19, 2009

  Mister „Take” esti foarte hazliu… ar trebui sa-ti faci un blog personal. Te-as citi in fiecare zi, cand merg dimineata…
  Se pare ca de cand cu criza ai foarte mult timp la dispozitie si nu prea stii ce sa faci… si te iei de oameni, de organizatii. Daca tot nu te implici in ce face asociatia… ce iti mai pasa, ori iesi, ori taci… e legea firii… nu mai striga pe la colturi. Inteleg ca esti nemultumit si de vechea si de noua conducere… poate ar fi bine sa te faci leader… poate ai avea mai mult succes decat ei.
  Daca nu as face si eu firme luminoase… as apela cu incredere la tine. Macar sa te chinui cu cereri de oferta… ca vad ca tot ai timp de pierdut pe net.
  Dupa parerea mea si vechea conducere si noua conducere si-a facut treaba. Noi nu prea ne-am implicat sa le cerem anumite lucruri sau sa facem cateceva…
  Macar eu nu comentez aiurea…

 9. petre dac mart. 19, 2009

  Hai ca au sarit si aplaudacii! Bravos natiune. Asa te vreau… pai cum? a sarit musiu’ take pe domsoara directoare si sa nu vina cavalerii asociatiei sa o apere? nu se cadea… oricum au dat dovada de bun simt ca intra… la urma urmei ea nu e decat o simpla unealta in mana gushterilor…

 10. take mart. 19, 2009

  zicea bine dna gaspar. exista un nucleu care vegheaza. cand dumneaei cedeaza nervos in fata intrebarilor si nu mai are raspunsuri gata pregatite intervine…dl joita. dl fost director, eu ii adresasem doamnei gaspar niste teme de meditatie, dar vad ca dvs sunteti de fapt purtatorul de cuvant.ziceti ca faceti si dvs firme luminoase, deci va propun sa veniti in intampinarea asociatiei, poate are nevoie de una. aveti grija doar sa o suprabugetati.
  domnule petcu,respectele mele, stiu ca sunteti om de omenie. doamna gaspar,sarut manushitzele. la revedere dvs si asociatiei si aveti grija la discurs si verticalitate. nu de alta, dar nu stii niciodata unde te arunca criza.

 11. cristi mart. 23, 2009

  am citit interviul si comentariile si cred ca atat asociatia cat si firmele din ea se comporta dupa tipare prea romanesti. fiecare trage in folosul propriu si se fac prea putine lucruri pentru binele comun. eu am o firma de productie publicitara si trec prin ce trece toata lumea, vremurile dunt grele, dar cu toate astea vad ca lumea mai are chef pentru tot felul de dispute. cui ajuta toate astea, domnilor?

 12. un membru mart. 26, 2009

  Comentariile sunt rauvoitoare.
  Despre site s-a votat in AG si cred ca trebuie sa invatam si noi romanii ce inseamna termenul „unde-i lege nu-i tocmeala”.
  Apiip nu a semnat contractul pentru site si cred ca pana in acest moment nu exista o contraoferta viabila.Daca aveti o oferta cred ca e binevenita. Competitia nu strica.

 13. veritas mart. 26, 2009

  ce frumos ar fi ca legea sa fie un fel de dumnezeu, sa ne inchinam in fata ei si sa o respectam cu sfintenie, numai ca in tara asta legea e cam stramba si partinitoare. nu-s implicat in asociatia asta, n-au reusit sa ma convinga, desi au tot incercat, dar stiu de pe la altii ca filozofia ei este ce pot face membrii pentru apip, nu ce poate face apip pentru ei si pentru amarata asta de piata.

 14. dan pirsan- Euroneon mart. 28, 2009

  Da, daca oamenii isi permit site de 5000 euro si se si voteaza in mare majoritate, atunci treaba e democratica…o fi de vina cuantumul anual al cotizatiei ? sau lipsa de ” specialisti ” din Romania ??? Oricum este o chestiune interna votata democratic de majoritatea …

 15. lorand mart. 30, 2009

  nu stiu care-i spilu cu asociatia asta, dar cred ca e mai mult un fel de club la misto, ca de facut ceva n-am prea auzit. unii au nevoie sa se mai stranga la o bere si sa-si mai umfle muschiu… din cate inteleg, joita este un fel de elena basescu a appip pusa pe liste si votata in unanimitate, iar gaspar mana in mana cu el, deci un fel de boc. in orice domeniu sunt inventate locuri d-astea, ca asa le place romanilor, sa se mai distreze si ei si chiar platesc bilet pentru asta, in cazul de fata cotizatia. cat mai au de unde.

 16. Adrian Stanculescu apr. 15, 2009

  Se cunoaste ca nu mai sunt membru al asociatiei.Se pare ca nici domnul Caracota nu a fost la sedinta ,asa ca nu a avut cine sa va linisteasca.
  NU inteleg de ce s-a retras Catalin Neamtu,el era presedinte de onoare.Fiecare asociatie are nevoie de Iliescul ei.
  Nu stiu daca e la curent Adela ,dar anul trecut la Predeal ,a fost ales presedinte,marele,si la propriu si la figurat ,CODRUT CAINARU,fostul meu student renumit nu numai in zona metropolitana dar si in Giurgiu unde avem informatii ca alerga dupa fete inca din gradinita.
  Daca Adela este straina de acest ultim aspect sper sa ne poata informa macar de ierarhiile dezvoltate in asociatie.
  Sa auzim de bine!!!
  Ps.regret ca lipsesc

 17. Bogdan Enache apr. 22, 2009

  Reprezint una din societatile cele mai mici membre APIIP, din provincie, si suntem membri inca de la infiintare. Pentru a raspunde obiectiv unora care se intreaba ce face asociatia pentru ei sau invers si cine ar trebui de fapt sa faca mai multe, vreau sa va relatez un eveniment care pe mine m-a surprins foarte mult si foarte placut. Inainte de marea criza mondiala, am trecut printr-o perioada foarte dificila a societatii din toate punctele de vedere (cei vechi in bransa si cu multe conexiuni sigur au aflat cate ceva). La una din intalnirile asociatiei, desi nu eram de fata si nu cerusem sprijinul asociatiei, am fost informat ca majoritatea membrilor carora le datoram diferite sume de bani cu scadente depasite au fost de acord sa ne lase o lunga perioada de timp sa ne revenim dpdv financiar. Acum, spuneti-mi va rog (sau mai important este sa va raspundeti dvs insiva) cat de des au facut concurenti sau persoane „straine” astfel de gesturi catre dvs?

  APIIP, va multumesc!
  Bogdan Enache

 18. dan pirsan- Euroneon apr. 28, 2009

  Da – trebuie sa recunosc a fost un gest ” frumos ” si demn de mentionat. De fapt aici trebuie sa va raspundeti mai intai cum de a fost creionata aceasta asociatie atipica…adica cum un individ dinafara branshei a „coagulat” atiatia indivizi cu potential si aici dau citate din adela gasphar 80 de companii cu o cifra de afaceri de 180 milioane euro in 2007 ( asta ca sa nu va mai intrebati de ce costa 5000 euro un site de web….)si cum a reusit sa adune lupii cu oile la un loc , ma refer aici la importatorii de materiale publicitare si fabricantii de semne publicitare – in ordinea asta ….

  Poate va trebuii sa va intrebati daca asociatia aceasta nu reprezinta de fapt o oportunitate de vanzari excellenta pentru importatori de a largii cercul de clienti. Va aduceti aminte la expozitii? nici nu faceai 2 pasi inauntru in Parlament pana nu dadeai datele toate – cred ca mai ramanea sa ne iatensiunea arteriala si glicemia…. toate asta in ideaa largirii cercului de clienti pentru importatori. Va veni vremea destul de curand cand APIIP va deveni ceea ce a si fost adica un club select al Importatorilor care „vegheaza si iau decizii” Cateodata mai si coboara din ceruri si fac gesturi frumoase pentru imagine… cinste lor !

 19. popescu c. iun. 4, 2009

  Cred ca este o afacere de „baieti destepti”…

  1. De 4-5 ani de la infiintare nu s-a facut nimic concret in interesul membrilor, doar niste chefuri care au fost ridicate la rang de „adunari generale”;

  2. Membrii asociatiei cotizeaza inutil pentru servicii inexistente si tarife de publicitate umflate in site-ul apiip si „revista” apiip magazin (de fapt o incropeala de texte neinteligibile si articole furate de pe internet) – afaceri ale conducerii apiip pentru care incaseaza comisioane anumite personaje despre care s-a vorbit si mai sus (vezi proiectul noului site apiip) – Provincia sa traiasca!

  3. „directorul executiv”, persoana simpatica de altfel, nu are absolut nici o competenta profesionala, fiind angajata de fapt de fostul director, ghiciti cine.

Leave a Comment