Stiri

ATT mărește turația

• Bookmarks: 24501


Vești bune de la Sibiu pentru tipografi

Mize mari la ultima întâlnire a Asociației Tipografilor „Transilvania” (ATT): după ani de lupte, încep să se vadă rezultatele pentru membrii organizației și chiar pentru câteva mii de angajați din industria poligrafică românească.

Sibiul, frumosul burg din inima țării, a fost locul unde ATT și-a invitat membrii pentru o nouă ședință, una de o importanță majoră, pentru că s-au anunțat vești mari: în primul rând, Asociația a reușit să obțină o finanțare serioasă de la UE pentru educație, s-a discutat și despre progresul în lupta împotriva celebrei taxe de 3% și, nu în ultimul rând, nume importante din industrie și-au anunțat intenția de a se asocia organizației.

Dar până la ședință, conform obiceiului la ATT, a fost vizitată firma gazdă a evenimentului, tipografia Transilvania Pack & Print, invitații având ocazia să vadă una dintre cele mai mari și mai moderne facilități de packaging din țară. Membrii actuali sau aspiranți ai organizației au fost întâmpinați de managerul companiei, domnul Franz A. Rankl.

 

Training pe bani de la UE

Ședința în sine a fost prilejul unui anunț foarte important: ATT a reușit, în sfârșit, să obțină banii europeni destinați atât de necesarei pregătiri profesionale a tipografilor români, cel puțin a celor angajați la organizații membre ATT. Este vorba de o sumă de circa 3 milioane euro, care vor fi folosiți la informarea a circa 3.000 de tipografi și formarea plus certificarea pentru un număr de peste 2.000 dintre ei. Mai exact, 2.332 de angajați vor participa la cursuri de formare/recalificare pe bani europeni.

Proiectul „Calificarea ta – un viitor mai sigur” a fost depus de ATT, în calitate de solicitant, în cadrul POSDRU – D.M.I.2.3 (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – Domeniul Major de Intervenție 2.3.), în iulie 2013, dar, în realitate, așa cum spunea și vicepreședintele ATT, Karoly Racz, munca la acest proiect s-a întins pe mai bine de cinci ani, acesta fiind marele moment în care se culeg roadele. Proiectul a fost destinat să ajute la calificarea personalului angajat actual din firmele domeniului poligrafic, media, al producției de publicitate și de ambalaje. Proiectul, care se va desfășura în 6 regiuni, timp de 18 luni, a trecut de Faza A de evaluare administrativă și se află în evaluare la Faza B.

 

Se vor desfășura cursuri autorizate pentru 18 calificări:

– lucrător în comerț;

– agent de curățenie clădiri și mijloace de transport;

– lucrător în electrotehnică;

– lucrător în electronică, automatizări;

– agent de dezinfecție, deratizare, dezinsecție;

– legător manual (în poligrafie și ateliere speciale);

– lucrător poligraf;

– operator introducere, validare și prelucrare date;

– mecanic utilaje și instalații în industrie;

– imprimator serigraf;

– tipăritor offset;

– tipograf flexograf;

– operator mașini-unelte cu comandă numerică;

– operator montaj copiat tipar de probă;

– tehnician operator procesare text imagine;

– tehnician audio-video;

– designer pagini web;

– tehnician poligraf.

Aceste calificări acoperă meseriile din domeniul tipografic, media și al producției publicitare și de ambalaje, iar cursurile vor fi urmate, așa cum spuneam, de personalul angajat din bani europeni.

 

Lupta cu birurile continuă

Din iunie 2013, împreună cu asociațiile APRA și APIIP, asistată de un avocat angajat, ATT a participat la dialogul cu instituția Ministerului Culturii – Administrația Fondului Cultural Național, la informarea instituției Ministrului Culturii asupra acestei situații și solicitarea modificării lit.f) a Art. 21 din OG 51/1998 + demersuri în zona politică prin deputatul UDMR Laszlo Fejer pentru scoaterea completă a literei f) din Art.21 al OG 51/1998.

Rezultatul, până acum, este că membrii celor 3 asociații nu au mai primit somații de plata a 3% din cifra de afaceri pentru podusele prevăzute de OG 51/1998, pentru că directorul AFCN a apucat să promită acest lucru la întâlnirea din 18 iulie 2013 cu reprezentanții celor trei asociații.

Însă doar organizațiile membre n-au mai avut de suferit. AFCN a reluat procesul de somare și amenințare cu judecata la tipografiile nemembre ATT, APRA și APIIP, atât în noiembrie 2013, cât și în ianuarie 2014, a anunțat ATT.

 

Colaborări, asocieri și schimburi

Colaborări noi sau prelungite și participări ale reprezentanților ATT la diverse evenimente interne și internaționale au fost de asemenea anunțate în cadrul ședinței de la Sibiu. Colaborarea cu I.N.S. pentru furnizarea de date statistice, la cererea membrilor, pentru a putea aprecia piața internă de profil a fost una dintre acestea. Atât prin activitatea efectivă a câtorva membri ATT, cât și prin contribuția prin sponsorizări a altor membri ATT, de 3 ani România este membru activ al ISO TC 130 – Graphic technology cu comitetul național CT 382. Sprijinirea activității de standardizare din domeniul tipografic, desfășurată în CT 382-Tehnologia grafică, va constitui și de acum încolo o prioritate pentru ATT, a cărei conducere a ținut să mulțumească celor care au sponsorizat și anul trecut această activitate. Astfel este posibilă participarea președintelui CT 382 la întâlnirea ISO TC 130 – Graphic technology din martie 2014 de la Londra.

Participarea activă la forumurile regionale din domeniul tipografic și de ambalaje va continua și ea, pe lista de priorități fiind participarea anuală la InPEQ, în care sunt cooptate toate instituțiile de învățământ superior din domeniu. Anul acesta, gazda va fi Facultatea de Tipar din Zagreb, Croația, în octombrie 2014. La fel va fi și Participarea la forumul Packademy, care anul acesta se va desfășura în Polonia. Participarea ATT cu stand propriu la expoziția Print&Sign și negocierea în numele membrilor pentru tarifele aplicate individual acestora de organizatorul Euroexpo Trade Fairs au fost un alt punct de major interes pe lista discuțiilor de la ședință.

 

Sprijinirea reînființării învățământului universitar poligrafic în România

În sfârșit, un alt vis este pe cale să devină realitate: învățământul poligrafic românesc este pe cale să renască nu numai ca pregătire profesională, ci și la nivel de studii superioare. ATT a anunțat că sprijină cu know-how și mijlocirea de contacte cu Universitățile /Academiile tipografice și de media din Europa colectivul desemnat de conducerea Universității Politehnica din București pentru documentare în vederea organizării cursurilor masterale în tehnologia poligrafică cu începere din anul universitar 2014-2015. După doi ani vor urma demersurile pentru înființarea secției Tehnologie poligrafică, pe măsură ce din cadrul corpului profesoral al universității se va forma un grup pentru aceasta.

Bineînțeles că, în spiritul ATT, seara de după ședința de lucru a servit relaxării, dansului, mesei și programului artistic. Membrii Asociației au avut ocazia de a socializa într-un cadru informal, într-un local sibian cu specific tradițional, din care n-au lipsit degustările de preparate culinare și licori transilvănene.

Similar Posts:

24 recommended
comments icon0 comments
0 notes
501 views
bookmark icon

Write a comment...