LOADING

Type to search

Carte tipărită în cinci ani, vândută cu 550 mii euro

Diverse Hartie Stiri

Carte tipărită în cinci ani, vândută cu 550 mii euro

Romulus Cristea iul. 24, 2018
Share

Denumită Biblia poliglotă din Anvers sau Biblia Regia, lucrarea a fost imprimată de celebrul tipograf Christophe Plantin în secolul al XVI-lea.

Biblia a fost vândută, în cadrul unei licitații la Casa Christie’s, din Londra, cu suma de 551 618 de euro (488 750 lire sterline). Estimarea pre-licitație realizată de experții casei de licitație a fost de 450 000 de euro – 650 000 de euro.
Această biblie rară tipărită în ebraică, siriacă (limbă semitică veche, folosită și astăzi la liturghia unor biserici siriene), greacă și latină a fost comandată de regele Filip al II-lea al Spaniei și realizată sub coordonarea lui Benito Arias Montano, de către tipograful Christophe Plantin din Anvers.
Biblia licitată la Christie’s este singura, dintr-un total de 13 exemplare tipărite pe hârtie velină, care mai este deținută de un particular. Această lucrare excepțională, structurată în opt volume, este considerată cea mai reușită lucrare a tipografului Plantin.
Tipărirea bibliei a durat cinci ani și 40 de lucrători au fost implicați în realizarea ai. Tipărirea s-a efectuat pe patru prese. Inițial, au fost imprimate 1 200 de exemplare pe patru tipuri de hârtie. Doar 13 exemplare au fost tipărite pe hârtie velină. (R.C.)

Tags:

Leave a Comment