Stiri

Kodak și reactorul nuclear

• Bookmarks: 11408


O veste mai puțin obișnuită a apărut despre Kodak: sediul central al companiei din Rochester, New York, a fost gazdă pentru un reactor nuclear secret timp de 30 de ani, până în 2007, la desființare. Știrea a apărut inițial în “Democrat and Chronicle”, un ziar local, după ce a fost dezvăluită de un angajat al companiei. Conform publicației americane, reactorul a stat într-un buncăr de beton gros de mai bine de jumătate de metru în subsolul clădirii 82 din complexul de cercetare Kodak Park din Rochester.

Serviciile federale cu atribuții de reglementare în domeniu au știut de existența reactorului, la fel ca și oamenii de știință care lucrau ca cercetători la Kodak. Singurii care n-au avut cunoștință de acesta au fost rezidenții din zonă, dar și autoritățile locale.

Un purtător de cuvânt al companiei a spus pentru „Democrat and Chronicle” că nu a găsit nicio dovadă a faptului că s-ar fi făcut anunțuri publice din partea Kodak cu privire la existența reactorului și că nu era sigur dacă firma ar fi anunțat anterior poliția locală sau celelalte servicii de urgență din zonă despre acesta sau despre prezența combustibilului pentru el.

Unul din motivele pentru secretul păstrat în jurul reactorului, care era folosit pentru cercetare, ar fi fost existența unei cantități de circa 1,5 kg de uraniu îmbogățit până la nivelul la care putea fi folosit în scopuri militare.

Conform opiniei experților în arme atomice, nu s-a auzit până acum ca o organizație industrială civilă privată să fi ajuns în posesia unei cantități chiar și neglijabile din așa o substanță.

„Este o situație inedită, pentru că o companie particulară pur și simplu nu are astfel de materiale”, a spus pentru ziarul local Miles Pomper, senior research associate la Washington Centre for Nonproliferation Studies.

Reactorul era ceea ce este cunoscut drept un multiplicator de neutroni de californiu – pe scurt, CFX -, denumit așa pentru că avea mici lingouri de uraniu îmbogățit la calitate foarte înaltă, care multiplica fluxul de neutroni de la un mic nucleu de californiu-252.

Raza de neutroni care rezulta era folosită pentru a testa chimicale și alte materiale pentru impurități și pentru teste privind radiografiile neutronilor, după spusele unui fost cercetător Kodak care a discutat cu cei de la “Democrat and Chronicle”.

Reactorul CFX de la Kodak fusese construit în 1978, pe o vreme când nicio altă companie civilă americană nu avea acces la așa ceva, și a fost desființat în 2007, când compania a decis că nu mai avea nevoie de el. „Existau metode alternative mai ieftine pentru a obține rezultatele analizelor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kodak.

De atunci, camera în care a funcționat reactorul a fost dezafectată și curățată, după care a fost declarată utilizabilă în alte scopuri, dar a rămas goală.

(Sursă: Democrat and Chronicle)


Similar Posts:

11 recommended
comments icon0 comments
0 notes
408 views
bookmark icon

Write a comment...