Default

MaxInk CGR

• Bookmarks: 4942


În continuare la articolul publicar în ediţia tipărită din martie a Print Magazin, vom prezenta o metodă simplă de extragere a doi parametrii importanţi dintr-un profil de culoare CMYK: MaxInk şi GCR, folosind un program de editare foto (în cazul de faţă, Photoshop*).

MaxInk reprezintă cantitatea maximă de cerneală/toner care poate fi folosită într-un “punct” al print-ului (sau rozetă, în cazul dispozitivelor halftone).

GCR (Gray Component Replacement) reprezintă o modalitate de generare a planului de “negru” (K), în scopul eficientizării consumului de cerneală. Spre deosebire de UCR (Under Color Removal), unde procentajele egale de C (Cyan), M (Magenta) şi Y (Yellow) se înlocuiesc cu K (Key = Negru), în cazul GCR apare un parametru suplimentar (sub formă de procentaj) folosit ca punct de demarcaţie de la care se începe înlocuirea C, M, Y cu K.

Sintetizând, de la un anumit procentaj în sus GCR = UCR.

Exemplu:

avem o culoare formată din 10%C + 25%M + 20%Y

UCR: 0%C+15%M+10%Y+10%K

GCR (15%): 10%C+25%M+20%Y

GCR (8%): 0%C+15%M+10%Y+10%K

După cum se ştie, modul de generare a planului de K este foarte important, putând face diferenţa între o lucrare “bună” şi un rebut. Din aceasta cauză, stabilirea parametrilor MaxInk şi GCR pentru diversele profile CMYK utilizate poate constitui un factor cheie în realizarea corectă a unei lucrări.

În special pentru echipamente digitale bazate pe tehnologia cu toner, cantitatea maximă C+M+Y+K admisă mai are, în afara de motivul economic, şi unul legat de finisarea documentelor (biguire, pliere etc). O cantitate prea mare de toner poate duce la “crăparea” acestuia la executarea operaţiunilor mai sus menţionate, precum şi la blocajul hârtie în echipamente.

Pentru acest scop, în continuare, vom prezenta o metodă simplă folosind programul Adobe Photoshop. De menţionat ca se poate folosi orice alt editor de imagini care suportă profile ICC CMYK şi poate lucra în spaţiul L*a*b*.

Pasul1. Se crează un nou document L*a*b* (nu RGB sau CMYK)

Pentru simplificare, vom alege lungimea documentului de 10 cm. (vezi “New_Lab.jpg”)

Pasul 2. Se alege culoarea de fundal L=0. (vezi “Black_Lab.jpg”)

Pasul 3. Se alege culoarea foreground L=100. (vezi “White_Lab.jpg”)

Pasul 4. Se realizează un gradient de-alungul documentului.

Pasul 5. Se converteşte documentul la profilul CMYK de analizat.

Se foloseşte întotdeauna ca rendering intent “Relativ Colorimetric”. (vezi “Convert_CMYK.jpg”)

Pasul 6. Măsurarea MaxInk

Se selectează “pipeta” şi, pornind de la baza documentului (alb) avansăm spre partea superioară (negru). În mod normal, procentajele C/M/Y/K vor creşte progresiv. Există situaţii când, după atingerea unui maxim, aceste valori să scadă.

Ne interesează punctul unde procentajele sunt maxime. Dacă vom aduna valorile arătate de “pipetă” în acest punct, obţinem parametrul MaxInk. În cazul folosirii profilului ISOCoated v2 se obţine aproximativ 330% (vezi “MaxInk.jpg”)

Pasul 7 – Măsurarea GCR

Se selectează “pipeta” şi, pornind de la baza documentului (alb) avansăm spre partea superioară (negru). În mod normal, procentajele C/M/Y/K vor creşte progresiv. Ne interesează doar procentajul de negru (K). Vom observa punctul în care începe creşterea acestuia de la 0% la 1-2%. În cazul de faţă, acest fapt se întâmplă în jurul valorii de 8 cm, rezultand o valoare a parametrului CGR de aproximativ 20% (lungimea documentului fiind de 10 cm). (vezi “GCR.jpg”)

*Photoshop este o mărcă înregistrată a Adobe Systems Incorporated.

Despre autor:

Cătălin Şerbănescu este specialist în Management de Culoare la Konica Minolta B.S. Romania.

Cu un portofoliu “greu” de domenii şi branduri care i-au adus de fiecare dată un plus de cunoştinţe profesionale invaluabile, Cătălin Şerbănescu este printre acei rari profesionişti care se poate mişca cu lejeritate în managementul de culoare, pre-press, tipar clasic şi digital sau finisarea tipografică. O listă scurtă ar putea cuprinde producători precum: manroland, Ryobi, Agfa, Fuji, Screen, Xeikon, ScanView, Wholenberg, Imaf, Glunz&Jensen, Horizon, Ovit, Sack sau Degra…

Similar Posts:

4 recommended
comments icon0 comments
0 notes
942 views
bookmark icon

Write a comment...