Analiza

Sistem touchscreen la București ca în filmele futuriste

• Bookmarks: 17680


Primăria București a amplasat în Pasajul de la Universitate un sistem interactiv de tip touchscreen prin care turiștii și trecătorii pot obține informații despre București.

Sistemul de informare touchscreen de la Universitate este conceput de Microsoft și Intergraph. Acesta este alcătuit din patru panouri tactile care afișează informații despre București: adresele unor instituții, obiective turistice, hărți, sistemul de transport public. Pentru că sistemul se află în fază pilot, panourile instalate nu sunt ecrane tactile mai evoluate, care costă destul de mult, ci sunt simple “foi” de plexiglass. Imaginile sunt generate de câte un proiector cuplat la un sistem informatic.

Acest concept a fost gândit de Petru Jocovschi de la Microsoft. Tehnologia pe care este bazat sistemul interactiv se numește Silverlight, reprezentând o platformă interactivă pentru mediul online sau offline.

Pentru a afla cum se poate ajunge la o anumită adresă, un utilizator va tasta simplu numele și numărul străzii, iar sistemul va afișa în mod automat harta cu zona respectivă. Harta este una 3D de tip Bing Map, afișând străzile și clădirile ca și cum ar fi privite din elicopter. Sistemul de la Universitate permite mărirea imaginii, schimbarea perspectivei, astfel încât utilizatorul să poată observa cum arată clădirea căutată și împrejurimile ei.

Pe hartă pot apărea cifre, reprezentând obiective turistice. Astfel turiștii se vor putea informa cu privire la posibilele trasee turistice din București. Fiecare obiectiv turistic are o fișă cu denumirea, adresa, numărul de telefon, eventual o adresă web care are un link funcțional. Un simplu click cu degetul pe link va deschide adresa web dorită.

O parte din obiective au atașate fotografii, unele dintre acestea realizate cu perspectiva de 360 de grade prin tehnologia Photosynth (un software performant ce ajută la construirea de peisaje 3D pe baza fotografiilor 2D).

Microsoft și Intergraph vor ca următoarele etape ale proiectului să prevadă o variantă online (inclusiv pentru telefonul mobil). O altă îmbunătățire va fi integrarea unor aplicații speciale, cum ar fi una care sa indice în timp real cele mai aglomerate puncte din trafic.
Un sistem interactiv de informare asemănător celui din București va fi amplasat și în Sibiu.

Similar Posts:

17 recommended
comments icon0 comments
0 notes
680 views
bookmark icon

Write a comment...