LOADING

Type to search

Un seminar al contrastelor

Interviu

Un seminar al contrastelor

admin oct. 14, 2009
Share

Evenimentul organizat de APIIP în colaborare cu Euroexpo și-a propus o miză generoasă de dezbatere, însă aportul categoriilor direct vizate a fost inegal. Ca atare, la finalul seminarului, cu greu se puteau extrage concluzii care să poată fi concretizate într-o bază schimbată de colaborare .

Relația dintre agenție, client și firma de producție publicitară a fost și rămâne o temă cu posibilități infinite de parcurs, rămânând mereu actuală pentru cei direct implicați. Ca atare, evenimentul central al primei zile a târgului Print&Sign a reușit să strângă o audiență relevantă din punct de vedere numeric, prezența participanților indicând un interes pronunțat față de tema propusă de organizatori. Deși locurile din sala Virgil Madgearu au fost ocupate aproape în totalitate, s-a dovedit, chiar prin testul făcut la fața locului de Gabriela Vrânceanu Firea, moderatorul întâlnirii, că 90% din invitați proveneau din producția publicitară. O numărătoare simplă a arătat că, din partea agențiilor de publicitate, la eveniment au participat doar persoanele desemnate în calitate de speakeri, în timp ce, din partea clienților, în sală erau doar doi reprezentanți. Oricât de obiective ar fi fost cauzele care să fi determinat absența masivă a agențiilor de publicitate și clienților finali, acestea nu se pot constitui într-o justificare logică pentru disproporția creată.

Dezechilibrul numeric a fost întărit de modul în care au fost puse în fapt etapele evenimentului, construit în principal în jurul discursurilor ținute de reprezentanții fiecărui domeniu. Partea introductivă a fost rezervată speakerilor ce reprezentau producția publicitară. Dan Văleanu- A&M international, Alexandru Oancea-Magnum, Dan Drăguț- Eltrix și Geo Baraian-Impression Graphics România au fost cei desemnați să ilustreze temele relevante ale domeniului, precum și felul în care acesta se confruntă cu realitatea prezentă. Discursurile au fost percutante și incisive, chiar emoționante pe alocuri, tratând însă atent problematica actuală a domeniului, semn că în producția publicitară au apărut promotori capabili să modifice dinamici eronate și să seteze perspective îmbunătățite. În timp ce, în prima parte a evenimentului, audiența s-a bucurat de impactul unor prezentări atent formulate și structurate, în cea de-a doua parte atmosfera s-a rarefiat, căci reprezentanții agențiilor de publicitate au ales să intre într-un dialog direct cu audiența, fără o ilustrare prealabilă a unor puncte de vedere sau problematici cu care au de-a face în relațiile cu producătorii. “ Nu am pregătit un speech” a fost sintagma cu care aceștia și-au marcat începutul prezenței în fața audienței, un intro de altfel potrivit pentru nonconformisul cu care sunt asociați cei ce lucrează în agenții de publicitate. În absența livrării programate a unor teme de meditație sau dezbatere, aceștia au fost asaltați de întrebări care atingeau teme sensibile pentru ambele tabere. Derapajul descendent al prețurilor, refuzul avansurilor de plată la contract, deadline-urile nerespectate, termenele de plată și garantarea acestora, precum și criteriile de alegere a furnizorilor au fost cele mai accesate subiecte, însă și întrebările și răspunsurile s-au situat la limita evidenței, nefiind emise idei noi sau propuneri concrete de schimbare. Pe alocuri tensionat, dialogul a fost mai degrabă steril, temele aduse în discuție contrastând puternic cu elementele puse în lumină de discursurile care au deschis seminarul.

Chiar și în absența livrării unor concluzii constructive, evenimentul a avut meritul de a scoate la suprafață o stare de fapt modificată. Producția publicitară a devenit ceva mai atentă la propria ținută și mai preocupată de binele comun și mijloace sănătoase de existență. Recesiunea este de factură nouă, însă problematica domeniului dăinuie de la începuturile sale. Abordarea și tratarea programată a acesteia în cadrul evenimentelor sau întâlnirilor informale între reprezentanții cheie ai domeniului nu poate fi o rețetă ce poate mobiliza automat schimbarea, însă este un punct de început cât se poate de corect.

“ Până unde poate merge negocierea cu un client și de unde începe șantajul?”– Geo Baraian, Impression Graphics România

“ Piața producției publicitare este în încă în formare, până la maturizare mai trebuie să treacă ceva timp”- Lilian Neagu, Ogilvy

“ În 2009, preurile practicate în producția publicitară au scăzut cu 20%, ca urmare a presiunii impuse de clienți”– Dan Văleanu, A&M International

“Prețul reprezintă o dovadă de respect”- Alexandru Oancea, Magnum

“În 2008, valoarea pieței de producție publicitară s-a ridicat la aproximativ 200 milioane de euro ”- Liviu Rogojinaru, Eurocosimo

Tags:

0 Comments

 1. adrian petcu oct. 14, 2009

  Numele meu este Adrian Petcu si am reprezentat la seminar grupul ABTH PRINT GRUP. Este prima data cand am vazut stransi la un loc atat de multi reprezentanti ai domeniului in care lucram. Surprinzator pentru mine, s-au spus si multe lucruri care dor. Este foarte bine, dar e prea putin. De ce am facut aceasta intalnire acum, in vremuri de criza si nu am facut-o acum cinci ani? De ce nu ne intalnim periodic? De ce nu suntem uniti? Stiu, este greu sa fii si concurent si prieten. Dar aceasta atitudine si dezbinare se traduce intr-o lupta acerba intre producatori/importatori. Si asta duce la beneficii nemeritate in favoarea clientilor. Vreau sa fiu clar: nu vreau cartel sau alte lucruri anticoncurentiale. Insa se intampla de prea multe ori ca MUNCA NOASTRA SA NU FIE PLATITA CUM SE CUVINE. Si atunci pierd angajatii nostrii, statul si actionarii. Trebuie sa-i facem pe clienti sa inteleaga, mai mult decat atat, sa-i convingem ca nu se mai poate!

 2. Dumitrescu oct. 15, 2009

  Sint ing. Dumitrescu Dan, Director General la sc HI-FI MEDIA GRUP srl Bucuresti.
  Asa cum am intrebat la acest seminar la care am participat, ” cum isi aleg agentiile de publicitate furnizorii de servicii „, dupa raspunsul primit, am inteles ca la marile agentii de publicitate este o forma de inchistare unde greu se poate patrunde la licitatii su selectii de oferta! Spun asta deorece daca adresezi un e-mail de ofertare a serviciilor pe care le faci, nu primesti nici macar un replay de confirmare de primire.
  Pentru o firma la inceput de drum cum sintem (aprox 2 ani) drumul este destul de anevoios din acest punct de vedere, insa speram ca piata ( clientii finali ) sa se trezeasca si sa contacteze direct firmele de productie publicitara, pentru a vedea diferenta de preturi de ofertare!!!
  Credeam ca agentiile sint doritoare de colaborare si cu noi firme.

 3. Marius Tiron oct. 21, 2009

  Sunt Marius Tiron si am participat la acest seminar din partea companiei Abex , importatoare si producatoare de sisteme de expunere pentru expozitii . Acest seminar mi-a confirmat un lucru : Directorii de productie de la agentii sunt total pe dinafara in ceea ce priveste productia publicitara ! Sunt total neinformati in legatura cu noutatile aparute pe aceasta piata , care se schimba an de an enorm de mult ! Sunt total refractari la tot ce e nou si ar putea sa le usureze munca si sunt total nepoliticosi pentru ca intr-adevar , asa cum a zis si Dl Dumitrescu , nu se „deranjeaza” sa dea macar un reply la mail-urile primite din partea potentialilor furnizori . Si ne mai miram de ce la clientul final apar aberatii de preturi si de lucrari ? Pe ei cine ar trebui sa-i informeze ?

Leave a Comment