După un început de an care promitea industriei grafice din România nu mai puțin de trei evenimente expoziționale, ofertate de tot atâția organizatori, Euroexpo Trade Fairs a reușit să pună în scenă, în perioada 22 – 25 septembrie, târgul Digital Print & Sign.
Desfășurat în paralel și în același spațiu cu Gifts Show, în pavilionul central al Complexului Romexpo, varianta „digitală“ a târgului Print & Sign rămâne singurul eveniment de gen care a reușit să se întâmple într-o perioadă marcată de probleme și, nu în ultimul rând, de dezinteresul industriei pentru investiții în echipamente noi. Față de ediția din 2009 a expoziției Print & Sign, la care au participat și jucătorii din domeniul sectorului imprimării și finisării tradiționale (offset, flexo etc.), Euroexpo a încercat să dedice în exclusivitate evenimentul din toamna acestui an tehnologiei digitale și signalisticii. Cât a fost de digital sau nu acest târg și dacă expozanții și-au atins obiectivele vom încerca să aflăm în materialul de mai jos.
Planul de acasă și socoteala din târg
Intrat anul trecut în grupul de companii Grivco, organizatorul Euroexpo a fost destul de încrezător în iarna anului trecut, atunci când a anunțat organizarea acestui eveniment. Încrederea s-a bazat nu doar pe resursele puse la dispoziție de grupul media deținut de familia Voiculescu, ci și, într-o oarecare măsură, pe interesul declarat pentru un târg specializat al distribuitorilor de echipamente digitale și consumabile. Bilanțul final reflectă însă o cu totul altă realitate, mulți jucători importanți din sectorul digital refuzând sau anulându-și pe ultima sută de metri participarea. De asemenea, trebuie să menționăm că, anumite produse emblematice pentru segmentul digital, cum ar fi echipamentele foto, monitoarele profesionale, aplicațiile software etc. au lipsit cu desăvârșire sau au fost doar slab reprezentate. Cauza poate avea legătură cu criza economică sau, de ce să nu o spunem, cu forța de vânzări neconvingătoare folosită de Euroexpo pentru acest proiect. Independent de cauzele amintite, este la fel de adevărat și faptul că organizarea Digital Print & Sign a avut loc într- un an în care s-a desfășurat o expoziție internațională importantă: Ipex. Dacă mai adăugăm și alte două târguri internaționale consacrate domeniului digital, Fespa și Photokina, evenimente în care atât expozanții, cât și vizitatorii au fost prezenți în număr mare, ne dăm seama că Euroexpo n-a avut deloc o sarcină ușoară. Mai ales că există destui jucători din domeniu care au preferat să-și folosească resursele pentru a-și duce potențialii clienți la evenimentele internaționale enumerate mai sus, mult mai generoase ca paletă de echipamente și soluții expuse.
Cine a fost la apelul din 22 septembrie?
Pe segmentul echipamentelor digitale de imprimare și finisare, la apelul din 22 septembrie s-au prezentat un număr destul de modest de producători sau distribuitori cu notorietate, dintre care-i amintim pe Epson Europe B.V. – Filiala București, Grup Transilvae (distribuitorul soluțiilor de imprimare și finisare de la HP și MGI), Konica Minolta B.S. Romania, Mons Medius (distribuitorul soluțiilor de imprimare și finisare de la Agfa Graphics, d.Gen, Mutoh, Zünd, Seiko I Infotech și Kornit), Mozaik Consulting (distribuitorul Roland DG), Primatehnic Service (distribuitorul soluțiilor de imprimare de la Kodak și Atlantic Zeiser sau a celor de finisare de la Buhrs și Müller), Total Media (distribuitorul pentru Mimaki), Xerox România și Ad Line Solutions.
Pe partea echipamentelor mecanice de finisare am remarcat prezența distribuitorului Anemona Com și a celor de la Kronstadt Papier Technik.
Pe segmentul substraturilor imprimabile flexibile, așa cum ne așteptam, Algernon a reușit și de această dată să surprindă asistența prin spațiile generoase și bine puse în valoare prin design, dedicate brandurilor Oracal și Siser. De asemenea, demonstrațiile de colantare auto de la standul Algernon, susținute de un decorator profesionist, au atras ca un magnet vizitatorii.
De remarcat prezența la târg a merchanților Antalis și Augusta Papier, fiecare cu câte un stand bine pus la punct.
Electronic Design & Consulting Group a fost singurul furnizor de soluții pentru serigrafie și tampografie prezent cu echipamente la târg, doamna Cristina Calafeteanu susținând și un seminar despre lacuri speciale serigrafice.
În rest, companii mai mari sau mai mici, cu s-au fără legătură cu tematica târgului.
Criza breloacelor și cozondroacelor promoționale
Dacă lucrurile au stat oarecum bine la parterul pavilionului central, expozanții bucurându-se de prezența unui număr satisfăcător de vizitatori specializați, etajul 1, dedicat târgului Gifts Show a fost oarecum vitregit de interesul publicului dedicat. De altfel, domeniul materialelor promoționale este, de câțiva ani, într-o cădere liberă, organizatorii nereușind să convingă publicul țintă să viziteze târgul nici măcar prin seminarul susținut de Hans Poulis, Președinte și CEO al European Promotional Product Association (EPPA). Chiar și așa, la Gifts Show am remarcat câteva standuri interesante, cu produse originale, dintre care trebuie să-i amintesc pe cei de la Vopo – producătorii de decoruri din polistiren – al cărui pamflet politic ne-a readus de fiecare dată zâmbetul. În rest, cam trist…
Seminariile tehnice – orz aruncat pe gâște
Despre seminariile tehnice, sesiunile de prezentări și conferințele de la Digital Print & Sign, toate cu intrare gratuită, nu putem spune decât că au reprezentat un prețios timp pierdut pentru cei care le-au organizat sau susținut. Apatică, ori pur și simplu dezinteresată, comunitatea industriei grafice nu a găsit suficiente motive mobilizatoare pentru a da curs invitațiilor la evenimentele speciale susținute în spațiul destinat conferințelor, denumit de către organizatori DigiCafe. Mult clamata conferință legată de studiul POC, la care prezența a fost foarte mare (aproape toți participanții fiind angajați ai agențiilor de publicitate), n-a avut nici în clin nici în mânecă cu producția, cu atât mai puţin cu cea digitală… Cele două seminarii pe teme de color management și respectiv cel despre lacuri serigrafice speciale, la care și-a adus aportul și Print Magazin, n-au reușit nici ele să strângă prea mulți participanți. Cauzele sunt multiple, însă, la final, am tras concluzia că, dacă-i oferi omului ceva gratis, s-ar putea să nu-i captezi interesul. În concluzie, s-a aruncat orzul pe gâște.
Romexpo și-a dat din nou în petec
Opiniile expozanților, ca și ale noastre reflectă fără echivoc că spațiile și serviciile puse la dispoziție de Romexpo sunt departe de a fi o soluție pentru târgurile industriei de profil. Așa cum am scris și după ediția de anul trecut a Print & Sign, Euroexpo continuă să manifeste, parcă mai cu sârg, o atitudine absolut disprețuitoare pentru tot ceea ce se întâmplă, nu fără eforturi considerabile și mai ales nu ieftin, în spațiile sale expoziționale. Problemele pe care expozanții le-au avut și anul acesta cu accesul auto în expoziție, de cele mai multe ori pentru a aduce diverse lucruri la stand, sfidează bunul simț. O altă problemă este și accesul la rețeaua de radioficare a complexului, pentru care trebuie să-i plătești stației de radio RFI o sumă apreciabilă, pentru orice anunț făcut în difuzoare. Dacă principala problemă a societății aflate în portofoliul Camerei de Comerț și Industrie nu sunt serviciile de calitate, ci obsesiile cu iz de vardist de provincie, ar trebui să cam fie timpul pentru ca Euroexpo sau alt organizator să se gândească foarte serios să aleagă un alt spațiu de desfășurare. Expozanților cred că le-a ajuns. Având în vedere știrile din presă, conform cărora RA-APPS va retrage Camerei de Comerţ dreptul de a folosi gratuit terenul de 42 de hectare ocupat de Romexpo, motivând că CCIR încasează sume considerabile din închiriere, în dauna statului, s-ar putea ca în curând, acareturile expoziționale din Piața Presei Libere să nici nu mai existe, transformându- se în vreun complex rezidențial.
Concluzii
Euroexpo s-a străduit din răsputeri să-i ofere industriei grafice românești încă un eveniment expozițional, de această dată specializat și, parțial, credem că a reușit să o facă bine. Sincere felicitări echipei conduse de Camelia Buda pentru întreg efortul! Cât de digital sau nu a fost târgul, nici nu mai contează prea mult. Important este că s-a putut întâmpla, până la urmă, în beneficiul industriei grafice.
Singurul lucru care ne contrariază este numărul final de vizitatori specializați anunțat oficial la scurt timp după încheierea Digital Print & Sign. Ne facem datoria de gazetari, întrebându-ne, în numele cititorilor, dacă un număr total de 6.672 de vizitatori declarați nu-i, totuși, puțin cam mult. Asta având în vedere că, împărțind frățește numărul vizitatorilor la numărul de zile ne iese o medie de 1.688 de vizitatori/ zi – cam 208 vizitatori pe oră. A fost sau n-a fost?
Ce cred expozanții?
Mariana Ganuci, Sales Manager Vixo
Care sunt noutăţile pe care le-aţi adus la târg?
Participăm la Print & Sign din 2006, cu mici pauze, un an da, unul nu. De fiecare dată când avem ceva nou, venim la târg şi prezetăm pieţei. În acest an, având şi o altă divizie care se ocupă de arhitectură şi design, facem gravură laser 3D în sticlă decorativă. Aplicaţiile pentru aceste produse sunt în zona de mobilier, panouri despărţitoare, obiecte decorative pentru locuinţe sau birouri. Ideea a venit de la un client care a dorit un cadou special şi pentru care am reconstruit Catedrala din Târgu Mureş, gravură decorativă 3D în sticlă, care urma să fie dată cadou patriarhului.
Cum a fost primită această idee la târg?
Am remarcat mult entuziasm, dar aşteptăm să vedem dacă acesta va fi transpus în contracte. Efectul este evident; toată lumea este încântată de ce vede. Divizia de arhitectură şi design am lansat-o în 2008 şi de atunci colaborăm cu birouri de arhitectură cu ajutorul cărora realizăm astfel de produse. În această zonă lucrurile se mişcă mai greu pentru că piaţa imobiliară a cam căzut. Este mai greu, dar mai sunt clienţi care vor astfel de obiecte decorative.
Care este nivelul preţurilor acestor produse?
Ca nivel de preţ, obiectele 3D gravate în sticlă decorativă sunt undeva la nivel mediu. Nu sunt produse de lux, dar pentru că avem această divizie în spate facem ca ele să arate foarte bine. Arată ca produsele de lux, dar preţurile lor sunt făcute astfel încât să şi le permită orice firmă. Noi am închis magazinele şi funcţionăm online, unde avem încasări record. Am avut clienţi firme mici sau lanţuri de retail, ori chiar persoane fizice.
Yosuke Yagi, Chief International Sales Department Roland DG
Cum vi se pare târgul?
Sunt foarte multe echipamente şi materiale de tipar aici. În plus este totul din domeniul marketingului şi publicităţii. Cred că este foarte util pentru vizitatori să aibă totul întrun singur loc. Este prima dată când vin în România, nu ştiu absolut nimic despre România şi, de aceea, am venit să cunosc distribuitorii noştri şi să le cunosc activitatea. Am venit să mă asigur că cei din domeniu ştiu despre calităţile produselor Roland. Cred că este un moment greu pentru România nu doar din cauza crizei economice internaţionale, ci şi din alte cauze.
Cum vedeţi evoluţia viitoare a pieţei noastre?
Sper că în creştere. De exemplu, în vestul Europei piaţa este matură, dar în Europa de Est mai este mult loc pentru creştere în acest domeniu. De aceea, în prezent ne concentrăm mai mult pe activitatea din ţările Est-Europene.
Marco De Rossi, Export Sales Manager Siser
Cu ce ocazie la București?
Sunt aici ca să ofer asistenţă partenerului nostru Algernon pentru prezentarea produselor noastre de transfer termic şi pentru a arăta care sunt posibilităţile pe care le oferă produsele noastre pentru piaţa din România.
Care sunt produsele pe care le prezentaţi?
Afacerea cu produse realizate prin transfer termic a început să creasă peste tot, inclusiv în România. Piaţa de personalizare şi customizare a produselor a crescut foarte mult, mai ales în această perioadă de criză internaţională când scad volumele. Iar afacerea cu transfer termic permite chiar acest lucru: personalizarea unui număr mic de produse.
Cum evaluați piaţa românească pe acest domeniu?
Piaţa românească este în creştere. Din punct de vedere al potenţialului este o piaţă foarte bună. O piaţă aflată în creştere. Este o piaţă în care, mulţumită celor de la Algernon, suntem bine pregătiţi. Ceea ce am observat este că piaţa din România a început să fie mult mai atentă la calitate şi la raportul preţ/calitate, nu doar la preţ cum era până nu demult. Piaţa românească este aproximativ la fel ca şi celelalte din ţările din zonă.
Am văzut că în fiecare zi de târg au fost foarte mulţi vizitatori care au asistat la demonstraţiile pe care le făceaţi. Ce anume îi interesează pe aceştia?
Sunt interesaţi de prezentări, de produsele pe care le oferim pentru că am adus câteva produse noi care sunt unice, mai ales la linia 3D.
Care sunt noutăţile pe care le-aţi adus la târg?
Linia 3D este una dintre noutăţile care merg foarte bine. O altă noutate este linia de stretch cu care putem imprima 100% din materialul respectiv. Mai avem culori noi şi materiale digitale care vor fi pe piaţă foarte curând. Şi mai avem SmartPro care permite spălarea la 90ºC a materialelor imprimate digital.
Manfred Hunold, Orafol
Ce faceţi în cadrul standului Algernon de la Print & Sign?
Reprezint compania Orafol care este unul dintre cei mai mari producători din lume de vinil şi fac demonstraţii la ceea ce noi numim „car wrapping”, adică facem o colantare totală a unui autoturism.
Cum credeţi că este piaţa locală?
Piaţa este bună pentru că până acum câţiva ani nu era posibil să colantezi taxiuri în România, iar acum a devenit o metodă foarte cunoscută care este o alternativă foarte bună la vopsirea unei maşini. Acum sunt mulţi clienţi care vor să-şi colanteze maşinile. Este o piaţă aflată în creştere. În comparaţie cu pieţele din ţările din jur, cea din România este cea mai bună la „car wrapping”. Este de departe prima din zonă.
De ce anume sunt interesaţi vizitatorii?
Avem câţiva profesionişti în România care au venit la târg şi care mă întreabă tot felul de detalii tehnice sau despre colantarea părţilor mai dificile (oglinzi, mânere etc.). Iar alţi vizitatori sunt noi în acest domeniu şi mă întreabă tot.
Markus Winter, Director Folex
Noi lucrăm cu partenerul nostru Algernon de mai mult de zece ani şi suntem bucuroşi pentru că Algernon este una dintre cele mai bune companii din domeniu din România. Sunt reprezentantul Folex în Europa Centrală şi de Est, pentru Spania, pentru Portugalia, dar Algernon este partenerul meu preferat, cu ei îmi place cel mai mult să lucrez.
Cum vedeţi piaţa noastră în comparaţie cu celelalte din zonă?
Acum opt-zece ani, erau foarte multe produse pentru utilajele alb-negru de copiat, inkjet-ul era dezvoltat, dar cea mai mare schimbare a fost cea din domeniul laserului, această tehnologie devenind tot mai populară. În plus, s-a făcut trecerea de la alb-negru la culoare. Toate aceste produse pe care le vedeţi aici sunt pentru utilajele laser color. Acest domeniu a înregistrat o creştere rapidă. Acum este în creştere piaţa digitală, aşa cum vedem şi în jurul nostru la târg o mulţime de utilaje digitale.
Văd că aveţi prezentate produse de înaltă calitate în stand. Cum sunt ele primite de piaţa din România?
Într-adevăr, avem produse de top, hârtii pentru reproduceri după opere de artă. Piaţa din România acceptă şi solicită produsele noastre de acest fel pentru că oferă o posibilitate de extindere pe alte nişe. Economia a crescut şi au fost construite locuinţe, imobile de birouri şi hoteluri unde au fost folosite astfel de reproduceri. Aceasta este o variantă mult mai ieftină să poţi avea acasă, la birou sau în camerele de hotel un tablou de Van Gogh, de exemplu. Pentru că, aşa cum puteţi vedea, calitatea este la fel cu originalul. Datorită tehnologiilor şi produselor pe care le oferim, copia este aproape identică cu originalul. De aceea, piaţa românească este în creştere.