Default

Antreprenoriat pentru cutia din carton

• Bookmarks: 23478


E aproape octogenară, are dimensiunile 70 x 43 x 27 centimetri, e perfectă și jinduită de cuplurile de tineri. În epoca globalizării, abia acum s-a dus vestea, în lume, că există. Totuși, nimic deosebit, dacă ținem seama de faptul că tiparul comportamental uman respinge inerțial, modele ale realității banale.  

În primele decenii ale secolului trecut, Finlanda era o țară săracă ce se confrunta cu rată îngrijorătoare a mortalității la nou-născuți (65 la mie). În acest context, în 1938, autoritățile iau decizia de a acorda familiilor cu venituri reduse, un pachet – trusou pentru bebeluși.  Zece ani mai târziu, cadoul de la stat devine o regulă pentru toate gravidele. După primele patru luni de graviditate, viitoarea mămică primește o cutie din carton, care conține aproape toate cele necesare îngrijirii copilului după naștere: saltea, pătură, pijama, hăinuțe, scutece, căciulițe, obiecte și cosmetice sanitare, jucării etc. Ideea, care se va dovedi, în timp, genială, consta în transformarea cutiei din carton primite, într-un pătuț foarte practic și sigur pentru bebeluș.

Ei bine, și în prezent, toate viitoarele mămici finlandeze primesc de la Serviciul de asistență socială (Kela) ajutorul de la stat. Au de ales: 150 de euro sau pachetul maternal-trusou pentru fiecare bebeluș. În 95% din cazuri, tinerele gravide aleg cutia din carton plină cu cele necesare pentru un nou-născut. E foarte adevărat că valoarea trusoului este de 3-4 ori mai mare decât bonificația cash oferită la schimb.

În Finlanda de acum, situația e schimbată la 180 de grade față de ceea ce se întâmpla la început de secol XX. Rata mortalității la nou-născuți este una dintre cele mai reduse la nivel mondial.

În urmă cu doi ani, BBC a publicat un reportaj despre trusoul finlandez pentru bebeluşi, asigurat prin grija statului. Mai mult, în 2013,  Kela a oferit cadou cutia maternală tinerilor căsătoriți,  prințul William și Catherine, ducesă de Cambridge. Cu un an în urmă, același cadou fusese dăruit prințesei Victoria a Suediei și prințului Daniel.  Subiectul cu substrat monden adăugat a devenit brusc interesant pentru părinții cu simț practic de pretutindeni, care și-au exprimat interesul de a achiziționa, în special, simpla cutie de carton ecologic și care se poate transforma în primul pătuț al copilului. Ideea a cucerit nu doar prin simplitate, ci și prin latura practică: este simplu, ușor, biodegradabil. La realizarea cutiei din carton ( de tip CO3, cu un strat ondulat și două straturi netede) se folosesc doar adezivi non-toxici, iar anual, stratul neted exterior primește de la designeri un model nou. Modelul trusoului a căpătat și un aspect practic, anul nașterii bebelușilor se recunoaște după designul hăinuțelor și tipăritura cutiei.

După relatarea agenției britanice, știrea s-a propagat peste tot. Au apărut forumuri și site-uri dedicate. Tinerele cupluri se interesau de unde ar putea procura, în special, cutia ecologică din carton transformabilă în pătuț.  Exista și o problemă, Kela nu avea legal dreptul de comercializa sub nicio formă trusoul care devenise atât de râvnit de tineri care trăiau în afara Finlandei.

De un an, cutia maternală finlandeză a devenit o afacere pentru antreprenorii din  cele mai diverse colțuri ale lumii (SUA, Canada, Franța și altele). Chiar și în Finlanda, trei tineri tătici au înregistrat o firmă care oferă la comercializare trusoul identic cu cel de la Kela, la un preț care ajunge până la 400 de euro. Așa a ajuns o idee banală, dar practică și eficientă, să se răspândească în lumea întreagă, după aproape opt decenii.

Similar Posts:

23 recommended
comments icon0 comments
0 notes
478 views
bookmark icon

Write a comment...