Interviu

Camelia Buda: Nimic nu se pierde, totul se transforma

• Bookmarks: 20 • Comments: 2430


După ce, anunţarea unei restructurări în cadrul târgului autohton de producţie publicitară a stârnit reacţii dintre cele mai variate în piaţă, Camelia Buda, director general Euroexpo, clarifică noua structură de organizare şi motivele care au generat-o.

Modificarea cadrului fostului târg Advertising Show prin înghiţirea sa de nou înfiinţatul Print&Sign a împărţit producţia publicitară în mai multe tabere, diferenţiate prin opinii pro sau contra. Există beneficii concrete ale Print&Sign care ar trebui să-i convingă pe cei nemulţumiţi de viabilitatea sa?

Sunt bucuroasă că îmi adresaţi această întrebare, deoarece îmi oferă posibilitatea să prezint în mod direct Print & Sign şi să clarific anumite aspecte legate de acest eveniment. Pe scurt, cele 3 târguri specializate din industria de print – Print Show, Advertising Show, respectiv Flexo Show – pe care compania noastră le deţine în portofoliu au fost reunite într-un nou concept, intitulat sugestiv Print & Sign.

Avantajele sunt cât se poate de clare, căci, în primul rând, vom reuni în acelaşi spaţiu toate tehnologiile de imprimare: de la digital, offset şi flexo, la serigrafie şi tampografie. Astfel, urmând tendinţele pieţei internaţionale – printul analogic şi printul digital vor fi cuprinse sub aceeaşi umbrelă. În plus, domeniile Print & Sign sunt atent împărţite în 3 categorii: echipamente, consumabile şi servicii. Numărul cumulat de vizitatori de specialitate va fi mult mai mare decât în cazul fiecărei manifestări luate separat, iar numărul expozanţilor din străinătate va fi mai ridicat. Bugetul de promovare va cumula bugetele existente ale celorlalte târguri, iar comunicarea va fi mult mai puternică şi concentrată. Nu în ultimul rând, participarea la un târg specializat reprezintă o modalitate excelentă de promovare pentru companiile expozante.

Orice schimbare majoră poartă în sine eliminarea sau sacrificarea unor atribute precedente, apreciate de o parte a publicului. Credeţi că aţi eliminat ceva semnificativ renunţând la formatul Advertising Show?

Practic, nu am renunţat la formatul Advertising Show, ci l-am transformat, l-am upgradat, l-am ridicat la un nou nivel. Iar acest nivel este Print & Sign. Mai în glumă, mai în serios, am aplicat exact principiul care guvernează în natură: nimic nu se pierde, totul se transformă. În concluzie, nu am eliminat atributele acestui targ (mai ales pe cele apreciate de public), ci doar le-am îmbogăţit şi îmbunătăţit.

La ediţiile precedente, o parte a expozanţilor au reclamat traficul nemulţumitor din punct de vedere al volumului şi targetarii, chiar dacă Advertising Show avea o poziţionare clară în zona producţiei publicitare. Cum va reuşi mult mai generalistul Print&Sign să îmbunătăţească calitatea şi relevanţa profilului vizitatorilor?

Atragerea publicului ţintă este principala noastră preocupare. De altfel, acesta este şi unul dintre motivele pentru care vom demara o amplă campanie de promovare, începând cu luna martie când vom organiza un eveniment informativ marca Print & Sign. În ceea ce priveşte profilul şi numărul vizitatorilor, Print & Sign este un târg specializat. Aşadar, ceea ce ne interesează atât pe noi, cât şi pe expozanţi este atragerea unor vizitatori de specialitate cu putere de decizie în companiile pe care le reprezintă.

Ar fi utopic din partea noastră să ne aşteptăm ca traficul de la Print & Sign să fie similiar cu cel al… TIBCO, spre exemplu, care este un târg de bunuri de larg consum.

Repet, Print & Sign nu este un târg de public larg, ci un târg pentru specialiştii din industria tiparului digital, offset şi flexo.

Numele Print&Sign este perceput ca un compromis nefericit şi lipsit de personalitate, în construcţia sa intrând două substantive atât de generice, încât fac imposibilă o poziţionare distinctă a târgului. Cum comentaţi această afirmaţie?

Din punctul meu de vedere, denumirea aleasă sugerează scurt şi la obiect tematica manifestării. Este un târg al tiparului (print-ului) offset, digital (indoor/outdoor)şi flexo, dar şi un târg de (sign) semnalistică (şi aici putem include: sisteme de iluminat, materiale de publicitate, grafică, reclame, spoturi, accesorii etc.). Tocmai calitatea acestor doi termeni de a fi atât de generici – cum spuneţi dumneavoastră – îi face extrem de utili; deoarece ne permite să rezumăm un întreg univers, extrem de complex, în două cuvinte extrem de sugestive.

Cum vă afectează declinul economic care a afectat şi producţia publicitară? Ne puteţi spune care este procentul de ocupare a Print&Sign în acest moment? Ce estimări de vânzări aveţi pentru acest an?

Aşa cum am aflat din presa de specialitate, expozanţii noştri pe acest segment resimt criza financiară printr-un nivel scăzut al producţiei, dar şi al comenzilor. În ceea ce priveşte Print & Sign, vă pot spune că procesul de vânzări abia a început şi este mult prea devreme să ne pronunţăm în privinţa gradului de ocupare pentru 2009. Însă, momentan, noi ne declarăm mulţumiţi de reacţiile pozitive venite din partea expozanţilor şi de modul în care decurg înscrierile.

Procesul de vânzări abia a început şi este mult prea devreme să ne pronunţăm în privinţa gradului de ocupare pentru 2009.

S-au păstrat tarifele aferente chiriilor pentru spaţiile din cadrul târgului din 2009 la acelaşi nivel sau au fost ajustate în vreun fel?

În mare parte, tarifele de participare la cele 3 târguri au fost foarte puţin schimbate din 2002 (pentru PRINT, respectiv Flexo Show), 2003 (pentru Advertising Show) şi până în prezent. De altfel, noi nu ne-am propus ajustarea tarifelor, ci amplificarea eforturilor noastre de a atrage un public de calitate.

În afara delimitării spaţiale, ce anume individualizează Gifts Show, viitorul târg independent de promoţionale?

Gifts Show s-a transformat într-un târg de sine stătător la dorinţa expresă a expozanţilor de pe segmentul obiectelor promoţionale, care se simţeau „minoritari” în cadrul Advertising Show. Ni s-a sugerat în mod repetat să organizăm o manifestare expoziţională dedicată pieţei de promoţionale, independentă de Advertising Show. Ei, iată că am luat în considerare sugestiile şi am transformat Gifts Show în primul târg de obiecte promoţionale din România. Gifts Show va beneficia de o campanie de promovare individuală şi de evenimenete conexe targetate. Tot pentru Gifts derulăm şi o campanie internaţională de atragere de expozanţi, vizând Europa şi Asia.

Pornind de la statisticile anilor trecuţi, puteţi face o estimare a numărului vizitatorilor pe care-l va înregistra Print&Sign în 2009? Care vor fi principalele categorii de activitate din care se va extrage publicul şi cum le veţi atrage la Romexpo?

Cum spuneam şi mai sus, pe noi ne interesează atragerea unui public specializat pe o astfel de piaţă. Ne adresăm acelor persoane cu putere de decizie în companiile pe care le reprezintă, motiv pentru care vom lansa pentru prima oară în România o campanie de PR pentru vizitatori, în care vom include şi întâlniri cu potenţialii vizitatori în mai multe oraşe din ţară. De asemenea, vă pot spune că vizitatorii care au trecut pragul târgului nostru au fost în mare parte directori generali sau executivi, dar şi reprezentanţi ai departamentelor: vânzări, tehnic, producţie, IT, marketing, distribuţie, design, cercetare-dezvoltare, achiziţii etc.

Similar Posts:

20 recommended
comments icon2 comments
2 notes
430 views
bookmark icon

0 thoughts on “Camelia Buda: Nimic nu se pierde, totul se transforma

    Write a comment...