Cat de puternic ne asteptam sa fie efectul substituirii plasticului cu compozite de hartie pana in 2025?
Studiul privind materialele compozite din hartie .
Expertii din industrie, politica si știinta au observat tendinta spre inlocuire a ambalajelor din plastic pur cu materiale compozite din hartie – adica ambalaje realizate dintr-un amestec material de hartie si plastic. Nu este neobisnuit ca acestea sa fie promovate cu „mai putin plastic” sugerand, pentru consumator, o prietenie speciala cu mediul. Aceasta tendinta poate fi observata mai frecvent, in special in cazul serviciilor de ambalare si a ambalajelor produselor alimentare si al articolelor organice.
Un studiu realizat de “ Society for Packaging Market Research “ (GVM) in numele IK Industrievereinigung Kunstoffverpackungen confirma aceste preocupari si ajunge la trei constatari principale la rubrica: Hartia compozita intrerupe circuitul economiei circulare.
Concluzia nr. 1: Materialele compozite din hartie produc mai multe deseuri de ambalaje
Materialele compozite din hartie inlocuiesc deja din ce in ce mai mult ambalajul din plastic pur, iar ponderea lor va continua sa creasca pana in 2025. Factorul decisiv este gradul ridicat de comercializare, in vremurile in care plasticul este atat de dur criticat. Materialele compozite din hartie necesita în medie cu 40% mai mult material pentru a ambala aceeasi cantitate de produse. Se preconizeaza ca materialele compozite din hartie vor genera un plus de 25 mii tone de deseuri pana în 2025.
Concluzia nr. 2: Materialele compozite din hartie cauzeaza probleme la reciclare
De regula, numai conținutul de fibre al ambalajului compozit este reciclabil, care de obicei este de peste 70%. Singura optiune pentru stratul de plastic ramas este recuperarea energiei. In plus, GVM afirma ca reciclarea efectiva a continutului de fibre este in prezent in urma cu capacitatea teoretica de reciclare, iar ponderea tot mai mare a materialelor compozite cauzeaza din ce in ce mai multe probleme la reciclarea deseurilor de hartie. Prin urmare, este deosebit de regretabil ca ambalajul din plastic usor reciclabil este inlocuit, asa cum se intampla in cele mai multe cazuri.
Concluzia nr. 3: Materialele compozite de hartie inlocuiesc, de asemenea, ambalajele din plastic ce nu pot fi reciclate sau pot fi reciclate intr-o masura foarte mica
In anumite cazuri, materialele compozite de hartie inlocuiesc ambalajele de plastic care nu pot fi reciclate sau pot fi reciclate intr-o masura limitata. Datorita investitiilor care au loc in prezent in economia circulara , totusi, GVM presupune ca reciclabilitatea ambalajelor din plastic va continua sa se imbunatateasca semnificativ pana in 2025. Aici, inlocuirea cu compozite de hartie concureaza cu optimizarea reciclabilitatii pe piata ambalajelor din plastic. Strategiile de sustenabilitate se bazeaza pe ambalaje plastice reciclabile si folosirea materialelor reciclate.
Dr. Isabell Schmidt
„De cele mai multe ori, merita sa arunci o a doua privire chiar in spatele titlurilor si mesajelor publicitare care par „verzi”. spune Dr. Isabell Schmidt, IK managing director si expert in managementul reciclarii, cu un ton sceptic. “Inlocuirea ambalajelor din plastic cu compozite de hartie este ceea ce numim „greenwashing” – o strategie de marketing extrem de populara care creeaza o imagine „verde” a produsului. Daca proprietatile speciale ale plasticului sunt importante pentru ambalaj, atunci fibrele de hartie ar trebui evitate total si inlocuite cu ambalaje plastice complet reciclabile.”
Interviurile conduse de GVM arata ca multi distribuitori vor sa mearga pe acest drum. Multi participanti din piata isi exprima puternic indoielile in ceea ce priveste avantajele ecologice ale compozitelor de hartie si vor sa creasca folosirea reciclatelor din plastic in interesul sustenabilitatii. Majoritatea celor responsabili nu vrea sa inlocuiasca ambalajul din plastic cu compozitele de hartie.
Studiul efectuat de GVM analizeaza urmatoarele intrebari: Cat de puternic ne asteptam sa fie efectul substituirii plasticului cu compozite de hartie pana in 2025? In ce sectoare de piata are loc? Si ce efecte are asupra consumului de material si asupra reciclabilitatii ambalajelor?
Compozitele de hartie includ hartiile laminate cu plastic, cu sau fara aluminiu, desi continutul de hartie este de peste 95%. Inlocuirea ambalajelor de plastic cu ambalaje din hartie pura sau alte materiale, precum si orientarea catre bunuri neambalate nu au facut subiectul acestui studiu. Reciclabilitatea este masurata conform standardului minim al Central Packaging Register.
Mai multe detalii despre studiu gasiti aici;
https://newsroom.kunststoffverpackungen.de/wp-content/uploads/2021/03/2021_03_23_Bericht_Substitution-durch-Papierverbunde.pdf
Similar Posts:
- Toyo Ink Group investeste în viitor.
- Carton rezistent la rupere pentru protejarea copiilor
- Hubergroup expune în trei standuri la Drupa 2024.
- Descoperirea plasticului cu auto-reparare ar putea revoluționa ambalajele.
- 31% expozanți din 8 țări vin cu cele mai noi și performante soluții pentru industria de packaging