Analiza

Câți bani va primi un angajator pentru formarea ucenicilor

• Bookmarks: 41662


de Romulus Cristea

Angajatorii care acceptă să angajeze și să formeze la locul de muncă ucenici sau stagiari vor primi de la stat 250 euro/lună (practic, valoarea salariului minim pe economie), respectiv 300 de euro lunar. Banii vor fi destinați plăților salariale ale ucenicilor și stagiarilor și vor proveni, pentru început, din bugetul de stat, urmând ca apoi să fie decontați din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern și urmează și urmează să fie dezbătut în Parlament. Banii pentru plata salariilor ucenicilor vor putea fi acordați pe durata a maximum trei ani, iar pentru stagiari, nu mai mult de șase luni. La sfârșitul perioadei de formare profesională, ucenicul va primi un certificat de calificare, iar stagiarul un certificat de stagiu, aceștia având libertatea să aleagă dacă vor continua colaborarea cu angajatorul sau se vor încadra în altă parte. De asemenea, angajatorul va putea face o nouă ofertă de angajare.

Noul proiect de lege a fost elaborat în urma discuțiilor cu investitorii români și străini, fiind o adaptare la cerințele pieței muncii din România, ținând cont că învățământul profesional aproape că a dispărut în perioada postdecembristă, abia în ultimii ani guvernanții, presați de evoluțiile economice, luând decizia reintroducerii acestuia.
Despre necesitatea formării profesionale, revista Print Magazin a organizat o dezbatere (cu titlul „Educație sau formare profesională”) la care au fost invitați să participe reprezentanți ai unor instituții de învățământ specializate, consultanți din domeniul tipografiei și antreprenori, concluziile acestor discuții fiind consemnate într-un amplu articol apărut în ultimul număr al revistei. Titi Amzăr, secretar executiv al Asociației Producătorilor de Ambalaje din România (APRA) și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic “Media” a declarat:

“Statul și-a luat mâna de pe învățământul poligrafic și acest lucru nu a fost înțeles la timp de către o industrie care a fost preocupată, vreme de aproape două decenii, doar să fie profitabilă și se dezvolte. Cred că venit vremea să ne asumăm eșecul școlii românești de poligrafie și să ne implicăm în reparea, pas cu pas, a acestui sistem. Mai în glumă, mai în serios, situația în care se află Colegiul Tehnic “Media” poate fi comparată cu a unui batalion aflat în încercuire căruia i se cere nu doar să reziste, ci și să câștige bătălia, deși este departe de propriile linii, îi lipsește muniția, proviziile și mai ales ofițerii, bașca nimeni nu riscă să-i vină în ajutor…”

Mai multe declarații și informații puteți consulta în ediția tipărită a Print Magazin. Vă puteți abona la publicațiile Print Magazin și USIGN completând acest formular

Similar Posts:

41 recommended
comments icon0 comments
0 notes
662 views
bookmark icon

Write a comment...