Default

Ceea ce contează este ca firma sa fie salvată, pentru ca apoi ea să își salveze toți angajații.

• Bookmarks: 583053


Interviu cu Cosmin Bocianu, Livco Design

Ați reușit să evaluați impactul adus de aceste prime săptămâni de criză? Cum arată rezultatele pe luna martie, comparativ cu februarie?
Pentru noi, martie nu a fost o lună rea, ba chiar aș putea spune că a fost bună ținând cont de impactul în economie generat de epidemia de Covid-19. Ne așteptam la o scădere mult mai mare, dar gândind la rece și încercând să ne reinventăm, am reușit un martie ok.

Care sunt măsurile pe care le-ați luat pentru minimizarea pierderilor? Când credeți că vor începe acestea să își facă efectul?
Pierderile le contorizăm din prima secundă. Am încercat să strângem cureaua și mai tare și să punem în balanță absolut toate achizițiile, astfel încât am renunțat la tot ce nu reprezintă un „musai”. Pentru această perioadă, orice măsură este bună, chiar și varianta șomajului tehnic. Ceea ce contează este ca firma sa fie salvată, ca apoi ea să își salveze toți angajații.

Credeți că măsurile pe care statul român le-a luat sunt suficiente pentru activitatea pe care o prestați?
Consider ca statul roman nu a luat nici o măsură concretă. În plus, măsurile luate sunt doar pe perioada de stare de urgență și sunt cu doua tăișuri. Să privim statele europene și să vedem cum pun ei problema în a proteja mediul privat și abia atunci vom observa dacă, cât și cum s-a implicat statul roman.

Credeți că asociațiile de profil ar trebui să întreprindă mai multe acțiuni în vederea obținerii unui set de măsuri de protecție specific industriei tipografice? În opinia dvs, care ar fi aceste măsuri?
Nu cred ca vom avea o cale de câștig, chiar dacă uniți putem crește puterea decizională. Consider că România este un stat bolnav și cu buzunarele golite de toți cei care au furat, indiferent de domeniul de activitate sau de culoare politică. Ca atare, nu are de unde să injecteze capital de lucru pentru fondul privat.

Credeți că tipografiile ar trece mai ușor peste recesiunea care se va instaura dacă ar încerca să facă un front comun sau sunteți adeptul strategiei „fiecare pe cont propriu”?
Din păcate, în România, termenul enunțat de „canibalism” a prins un contur perfect. Nu suntem în stare să ne unim și nici nu ne dorim, pentru că vecinul întotdeauna are capra mult mai frumoasă si vom jindui la ea.

Este o opțiune pentru compania pe care o conduceți posibilitatea de a reorienta activitatea către piețe unde funcționează companii care au fost mai puțin afectate de?
Lucrez la creionarea unei reorientari către alte produse tipografice care nu au avut o scădere prea mare și chiar prospectez două piețe europene unde tiparul și produsele tipărite pot avea un adaos comercial mult mai bun.

Ați căutat să negociați cu furnizorii de materii prime, alte condiții față de cele avute anterior? Dacă da, care au fost condițiile care s-au discutat?
Consider că negocierile sunt premature acum și poate este mai bine să lăsăm un pic timpul să se aștearnă peste această criză medicală și economică, urmând ca apoi să luăm cele mai bune decizii, cu viteză sporită de implementare și agresivitate, astfel încât scopurile să fie atinse repede, cu randament maxim.

Similar Posts:

58 recommended
comments icon0 comments
0 notes
3053 views
bookmark icon

Write a comment...