Până la sfârșitul anului trecut, prețul cernelurilor pe bază de solvenți s-a modificat simțitor, ajungându-se la reduceri de preț între 10 și 30%. Eco-solvenții au avut și mai mult de suferit, prețul acestora reducându-se de două sau chiar de trei ori.
În ultimii doi ani, cernelurile originale pe bază de solvenți au avut de înfruntat concurența serioasă a cernelurilor chinezești. Nou intrate pe piață, aceste cerneluri au prețuri mult mai mici față de cele originale.
Opiniile producătorilor de materiale imprimate despre fluctuația prețurilor la aceste cerneluri sunt variate.
Bogdan Novac de la Euronova spune că prețul scăzut al cernelii nu este suficient de convingător pentru firma sa.
Totuși atracția prețului scăzut a fost puternică pentru unii producători de materiale imprimate, care au ales să achiziționeze cerneluri mai ieftine. “Prețul e tentant, doar că schimbul de cerneală nu se face atât de ușor”, spune Adrian Profir, reprezentant al firmei Profiprint. Totuși, el a luat în calcul diferența de preț față de cernelurile originale, căci anul trecut Profir a imprimat atât cu cerneală originală, cât și alte tipuri de cerneală. De asemenea, a ales să cumpere nu numai de la furnizorii români, achiziționând cerneală direct din import.
Destul de probabil că mulți producători au ținut cont de prețul cernelurilor, creându-se presiuni asupra furnizorilor români.
Aceste presiuni au determinat scăderea prețurilor la cerneală cu până la 30%. De la aproximativ 40 euro pentru un litru de cerneală, clienții au ajuns să plătească 25-30 euro.
Însă nu toate tipurile de cerneală au înregistrat o micșorare a prețului cu 30%.
Dan Cătăneț, director de vânzări Mons Medius, spune că la firma pe care o reprezintă prețurile la cerneala pe bază de solvent au scăzut cu 10%, motivând modificarea prin prisma crizei economice. Și Petre Topală de la Leykom afirmă că nu toate cernelurile au suferit micșorări substanțiale de preț: “Cerneala pentru echipamentele Vutek, explică el, a avut prețuri relativ constante, cu o modificare de doar 10%”.
O variație interesantă au avut-o și eco-solvenți. A existat o tendință de scumpire a acestora, mai ales a celor porduse în Japonia, situația economică a a acestei țări determinându-i pe producători să ridice prețurile cu 5 până la 50%. Din cauza acestei scumpiri, distribuitorii de cerneală au căutat alternative mai ieftine.