Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home2/parisresidence/print-romania.ro/wp-content/themes/times/functions.php on line 7609
Cum a variat prețul cernelii pe bază de solvent – Print Romania
Analiza

Cum a variat prețul cernelii pe bază de solvent

• Bookmarks: 23740


Până la sfârșitul anului trecut, prețul cernelurilor pe bază de solvenți s-a modificat simțitor, ajungându-se la reduceri de preț între 10 și 30%. Eco-solvenții au avut și mai mult de suferit, prețul acestora reducându-se de două sau chiar de trei ori.

În ultimii doi ani, cernelurile originale pe bază de solvenți au avut de înfruntat concurența serioasă a cernelurilor chinezești. Nou intrate pe piață, aceste cerneluri au prețuri mult mai mici față de cele originale.
Opiniile producătorilor de materiale imprimate despre fluctuația prețurilor la aceste cerneluri sunt variate.
Bogdan Novac de la Euronova spune că prețul scăzut al cernelii nu este suficient de convingător pentru firma sa.

“Diferența de preț de 20% față de cernelurile originale nu mi se pare foarte mare. Acești 20% reprezintă cam 2% din prețul produsului finit. De aceea cumpăr tot cerneală originală, pentru că risc să stric capetele de imprimare și un singur cap mă costă 1000 de euro”, afirmă el.

Totuși atracția prețului scăzut a fost puternică pentru unii producători de materiale imprimate, care au ales să achiziționeze cerneluri mai ieftine. “Prețul e tentant, doar că schimbul de cerneală nu se face atât de ușor”, spune Adrian Profir, reprezentant al firmei Profiprint. Totuși, el a luat în calcul diferența de preț față de cernelurile originale, căci anul trecut Profir a imprimat atât cu cerneală originală, cât și alte tipuri de cerneală. De asemenea, a ales să cumpere nu numai de la furnizorii români, achiziționând cerneală direct din import.
Destul de probabil că mulți producători au ținut cont de prețul cernelurilor, creându-se presiuni asupra furnizorilor români.

Pentru că cererea pe piața de cerneală s-a modificat, furnizorii români de cerneală au adus și cerneală alternativă, mai ieftină.

Aceste presiuni au determinat scăderea prețurilor la cerneală cu până la 30%. De la aproximativ 40 euro pentru un litru de cerneală, clienții au ajuns să plătească 25-30 euro.

“Există zvonuri în piață că producătorii achiziționează cerneală cu 10 euro”, spune Petre Topală de la Leykom.

Însă nu toate tipurile de cerneală au înregistrat o micșorare a prețului cu 30%.
Dan Cătăneț, director de vânzări Mons Medius, spune că la firma pe care o reprezintă prețurile la cerneala pe bază de solvent au scăzut cu 10%, motivând modificarea prin prisma crizei economice. Și Petre Topală de la Leykom afirmă că nu toate cernelurile au suferit micșorări substanțiale de preț: “Cerneala pentru echipamentele Vutek, explică el, a avut prețuri relativ constante, cu o modificare de doar 10%”.
O variație interesantă au avut-o și eco-solvenți. A existat o tendință de scumpire a acestora, mai ales a celor porduse în Japonia, situația economică a a acestei țări determinându-i pe producători să ridice prețurile cu 5 până la 50%. Din cauza acestei scumpiri, distribuitorii de cerneală au căutat alternative mai ieftine.

“Cerneala originală pe eco-solvent pentru imprimantele japoneze (mai ales cele care care au capete Epson) a înregistrat o creştere de cel puţin 5% din cauza evoluţiei cursului yenului japonez. Din această cauză atât distribuitorii cât şi clienţii au căutat alternative mai ieftine. Astfel, cerneala eco-solvent alternativă la litru sau în cartuşe a ajuns să fie şi de trei ori mai ieftină decât cerneala eco-solvent originală ”, a declarat Dan Cătăneț.

Similar Posts:

23 recommended
comments icon0 comments
0 notes
740 views
bookmark icon

Write a comment...