Cea mai recentă gamă SureColor revoluționează industria
Cei de la Dacora au fost chemați, de curând, la Epson pentru a descoperi noile imprimante pe care le propune producătorul japonez pieței de semnalistică. Nu puteam rata ocazia de a afla detaliile direct de la Cornel Păuna, Managing Partner al distribuitorului autohton, înainte de a fi aduse mașinile în țară. În plus, am discutat și despre cum a fost anul trecut, cum se previzionează 2016, dar și despre ce ar trebui să facă jucătorii din industrie pentru a rezista și chiar a crește în următorii ani.
Dan CĂLIN
Echipamentele noi flatbed eco-solvent anunțate de Epson pentru piața de semnalistică impresionează din punct de vedere al caracteristicilor, dar mai ales al beneficiilor pentru clienți. „Epson a lansat recent o gamă de trei echipamente, două dintre ele în luna ianuarie, iar cea de-a treia va apărea în martie. Este vorba despre o nouă serie SureColor care cuprinde modelele S40610, S60610 și S80610 ce le înlocuiesc pe cele vechi S30610, S50610 și S70610. Ele aduc îmbunătățiri care sporesc fiabilitatea, cresc productivitatea și accentuează ușurința în utilizare. Una dintre ele este aceea că sunt folosite capetele de printare PrecisionCore TFP – o tehnologie revoluționară dezvoltată pentru mediile industriale ce produce imagini de înaltă calitate constantă. Este singura tehnologie din piața imprimantelor outdoor care utilizează 360 de duze/culoare x 10 canale și un dot precis de până la 4,2pl. Un alt avantaj al lor este că sunt dotate cu leduri ultraluminoase pentru ca operatorul să poată vedea printul în timp real.
Noile modele sunt dotate cu un sistem inovator de alimentare ce încorporează tehnologia AD-TC (Advance Auto Tension Control) care monitorizează tensiunea din rolă în timp real. Acesta este integrat într-un șasiu nou cu o structură rigidă care oferă un paralelism perfect al rolei de material cu ajutorul unor role antistatice a căror presiune este reglată automat în funcție de tipul de material utilizat. Noul sistem de automentenanță face mai ușoară munca operatorilor. În acest scop, Epson a introdus Fabric Wiper Unit care curăță automat nozzle-urile și îndepărtează praful, fibrele sau alte elemente contaminatoare de pe capul de imprimare. În plus, reducerea așa-numitului praf de cerneală sau a efectului de ceață este mai mare pentru că mașinile beneficiază de filtre suplimentare. Pentru a evita sedimentarea cernelurilor sau agitarea lor înainte de folosire a fost introdus Ink Flow Regulator – un sistem care agită automat cerneala evitând înfundarea capetelor și asigurând un amestec perfect al pigmenților de culoare pentru a obține culori constante în print. O altă îmbunătățire adusă de linia nouă SureColor este faptul că imprimantele sunt mult mai robuste, punându-se accent pe stabilitatea lor în timpul funcționării.
În ceea ce privește prețul noilor cerneluri fără nichel GS3 și cu certificări GreenGuard, AgBB și French-VOC, el este de 70 de euro/cartuș, având cele mai mici costuri de exploatare cu cerneală originală din piața indoor/outdoor cu lățimea de 1,6m. În plus, este oferită o garanție de 24 de luni, prețurile de achiziție începând de la 12.995 de euro pentru modelul S40610 cu o productivitate maximă de 58mp/h și o viteză în modul de producție de calitate de 17mp/h, de la 19.000 de euro (S60610 – 95mp/h și 30mp/h) și de la 21.200 de euro (S80610 – 52mp/h și 25mp/h). Ultimul menționat aduce încă o noutate pe piață – cea de-a noua culoare: roșu (în afară de cyan, magenta, galben, portocaliu, light cyan, light magenta, gri, alb sau argintiu). Ea a fost o mare provocare pentru specialiștii de la Epson care mai aveau și varianta violetului. Au ales-o pe cealaltă datorită faptului că mai multe branduri folosesc roșul în componența logoului. Mai vreau să scot în evidență faptul că îmbunătățirile aduse noii linii au venit ca urmare a cererilor primite de producător de la clienți. Apreciez foarte mult la cei de la Epson această capacitate de a reacționa foarte rapid făcând modificări majore echipamentelor. Este un atuu mare”, consideră Cornel Păuna, Managing Partner la Dacora.
Deși noua gamă SureColor de la Epson abia a fost lansată, cei de la Dacora poartă deja discuții cu clienți pe această temă. „Sunt multe companii interesate de noile modele, câteva dintre ele anticipându-le apariția. Ei așteaptă să le vadă pentru că vor ajunge în showroomul nostru în foarte scurt timp. Atunci vom putea realiza demonstrații cu ele pentru oricine dorește. Însă unii le-au văzut în alte țări din Europa și ne-au trimis deja cereri de preț și detalii.” Planul Dacora de promovare a acestor echipamente este bazat pe astfel de acțiuni. „Le vom promova cu ajutorul unor prezentări live pentru că ele spun foarte multe atunci când sunt puse la lucru. În prima jumătate din anul 2016 le vom organiza în București, iar apoi vom analiza și varianta plecării prin țară.”
Compania vizează și alte piețe în afară de cea poligrafică
După ce am aflat noutățile aduse de la Epson, l-am întrebat pe domnul Păuna cum a fost anul trecut pentru Dacora. „2015 a fost conform așteptărilor pentru noi. Am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri de 7,5%, adică exact cât am estimat anul trecut. Ea se datorează faptului că am intrat pe sub-segmente noi de piață sporind portofoliul de medii comercializat. În plus, a fost un an în care am lărgit gama de produse pe care o oferim pieței. Am introdus imprimantele true-flatbed Jetrix de la Inktec și mesele de tăiere de la Summa. Pentru produsele ultimului brand menționat am devenit importator oficial în 2014, iar anul trecut am vândut primele mese de tăiere”, explică interlocutorul nostru.
Toată lumea vorbește despre tiparul direct pe textile. Așa încât pare o modă. Chiar așa o fi? „În semnalistică, printul pe textile nu a înregistrat o creștere semnificativă și nici nu cred că o va face nici în acest an. Deocamdată sunt doar câțiva jucători pe acest segment în România și, dacă se va întâmpla ceva, va fi datorită faptului că ei vor exporta mai mult. În schimb există potențial pe nișa modei și cea a echipamentelor sportive pe care noi le-am abordat cu imprimantele pe sublimare de la Epson. Dar piața trebuie educată datorită faptului că vizăm companii care nu au avut până acum o legătură directă cu printul. Astfel, nu este exclus să participăm la târguri autohtone cu acest profil, mai ales pentru că avem imprimante entry-level de print direct pe textile, cum ar fi SureColor F2000 de la Epson.”
Mai sunt și alte piețe interesante pentru Dacora. „În ceea ce privește printul pe rigid, cred că nu există companie de semnalistică ce nu ia in calcul o asemenea soluție. Însă mașinile nu sunt ușor de amortizat și, de aceea, firmele interesate trebuie să-și facă bine calculele. În general, cu ajutorul fondurilor europene se fac astfel de investiții. Dar există altfel de nișe care pot fi abordate în acest sens, cum ar fi industria mobilei. Am realizat demonstrații pentru potențiali clienți de pe acest segment și le vom face în continuare și mai intens. Avem două tipuri de soluții pentru ei: printare directă «true flatbed» cu cerneluri UV (Jetrix de la Inktec) și prin sublimare la calitate fotografică (Epson). În plus, mai este și piața decorațiunilor interioare pe care o vizăm de mai mulți ani. Nu a crescut așa cum ne-am dorit, dar există potențial.”
Tipografii trebuie să se adapteze vremurilor în care trăim
Planurile companiei pentru acest an includ și diversificarea ofertei. „În 2016 ne-am propus să ne dezvoltăm mai mult pe zona de print direct pe textile, acolo unde vedem oportunități de creștere, dar vrem și să ne consolidăm poziția de lider de pe segmentul de semnalistică în ceea ce privește imprimantele cu lățimea de 1,6m. Filosofia companiei noastre este de a oferi soluții integrate: imprimante de format mare, software, materiale și aplicații pentru piața de semnalistică și cea CAD. În acest an, ne propunem să instalăm prima masă de tăiere 2x3m Summa F2612 și un Jetrix KX7 true-flatbed UV 2x3m”, susține managerul Dacora.
Spre deosebire de unii care cântă prohodul printului, Cornel Păuna crede că industria se va adapta noilor realități. „Este foarte greu de făcut previziuni, dar cu siguranță că vor scădea în continuare costurile de producție și cele de achiziție de echipamente. De aceea, tipografiile trebuie să-și eficientizeze foarte bine activitatea pentru a rămâne pe piață. Apoi, reclama electronică va lua mai departe din lucrările de print. Dar există nișe bune care pot fi abordate, așa cum am zis: modă, decorațiuni interioare, mobilă. Sunt convins că vor apărea și alte orizonturi. Cred că cine va continua să tipărească așa cum a făcut-o până acum nu va avea de câștigat în următorii patru-cinci ani. Dar cine caută oportunități sigur va crește, chiar foarte mult. Printul digital încă acaparează din cel analogic. Așadar, teoretic ar trebui să se dezvolte. Exportul este o altă soluție foarte bună, dar și integrarea printului într-un serviciu complex.”
Anul drupa nu putea rămâne un subiect neabordat. „Va fi bine pentru că vom vedea la lucru tot felul de tehnologii și multe inovații. Pentru domeniul nostru, drupa este o oportunitate și ar trebui ca 2016 să fie un an mai bun decât cel anterior. Orice eveniment de acest fel creează efervescență, provocări, frământări, emulație în piață. De aceea, este un moment bun pentru decizii de achiziție, dar și pentru a-ți lua doza de entuziasm deoarece vezi ce poți face și unde poți ajunge. Așa apare dorința de a nu sta pe loc”, estimează gazda noastră.
Similar Posts:
- Înscrie-te la webinarul Dacora de pe 20 aprilie realizat în colaborare cu Epson
- Inovațiile Epson au impresionat vizitatorii Dacora Challenge Days 2016
- Calitate Epson, opțiuni nelimitate
- „Vreau o țara ca afară” – De ce târgurile internaționale au impact imediat asupra vânzărilor?
- Epson SureColor SC-S30610/S70610: rapide, calitative, productive