Directorul general Blue Ridge Art&Graphics face o evaluare critică a situaţiei actuale, trasează ponderi şi evoluţii, punctând trendurile impuse de criza financiară globală, ca repercusiuni manifestate cu întârziere ale mişcărilor înregistrate pe piaţa din Statele Unite.
Care este evoluţia companiei pe care o conduceţi în primul trimestru din 2009 comparativ cu primul trimestru al anului trecut?
În primele 3 luni ale anului 2009 am înregistrat o scădere a cifrei de afaceri producţie publicitară de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. Această perioadă a însemnat doar începutul crizei care şi-a făcut simţite efectele abia începând cu luna februarie 2009 şi la un nivel extraordinar de abrupt. Dacă în primele 3 luni ale anului am avut o scădere de doar 4%, în primele 4 luni ale anului 2009 scăderea cifrei de afaceri s-a ridicat la 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. Dacă aceste tendinţe de scădere se vor menţine este de aşteptat ca pe primele 2 trimestre ale anului să înregistrăm o scădere a cifrei de afaceri de 35% – 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Interesant este şi modul în care criza din Statele Unite a afectat cifra noastră de afaceri. Dacă în România am început să simţim efectele crizei abia din luna februarie 2009, exporturile noastre de producţie publicitară în SUA au scăzut începând cu luna septembrie 2008 şi au ajuns la un minim istoric în luna februarie 2009. Din luna martie 2009 volumul comenzilor primite din SUA a început să crească simţitor, atât ca număr, cât şi ca valoare. Nu putem decât spera că decalajul de 6 luni de manifestare a efectelor crizei se va menţine şi în România la fel ca în SUA, respectiv să putem vedea o reluare a creşterii volumului de afaceri în România începând cu luna septembrie 2009.
Pentru care din aplicaţii aţi imprimat cantităţi mai mari în acest an: cele de interior sau cele de exterior? Se înscrie acest raport în specificul activităţii Blue Ridge?
Faţă de anul trecut ponderea s-a schimbat dramatic. În anul 2008 producţia publicitară indoor reprezenta cca 35% – 40% din cifra de afaceri, acum ea reprezintă cam 65% din cifra de afaceri.
Oricum, evoluţia tehnologică face posibilă în prezent realizarea de printuri outdoor la o calitate de indoor, deci este destul de greu să mai defineşti ce este indoor şi ce este outdoor din punct de vedere al calităţii. Avem frecvent clienţi care vin să comande printuri pentru utilizare indoor şi pleacă extrem de multumiţi cu lucrări pentru utilizare outdoor realizate la calitate de indoor.
Mulţi antreprenori împărtăşesc ideea investiţiilor în momente de criză. Preconizaţi astfel de măsuri în ceea ce vă priveşte? Dacă da, care va fi natura acestor investiţii?
Sensul unor investiţii, fie că te afli sau nu într-o perioadă de criză, este de a achiziţiona tehnologie nouă şi prin această tehnologie să creşti capacităţile de producţie în paralel cu îmbunătăţirea nivelului calitativ. În condiţiile în care pe piaţă nu există cerere, ce sens ar avea să creşti capacităţile de producţie? Totodată, în condiţiile în care, datorită ofertei mai mari decât cererea, preţurile sunt presate în jos la niveluri ridicol de mici, cum ai putea să acoperi costurile de amortizare ale unor utilaje noi, mai performante şi deci mai scumpe? Nu ai cum – deci răspunsul meu este că nu intenţionez să mă aventurez în investiţii în această perioadă de criză. Singurele investiţii pe care un antreprenor cu lichidităţi substanţiale ar merita să le facă ar consta în achiziţionarea firmelor de producţie publicitară mai mici în încercarea de a-şi asigura o poziţie mai favorabilă pe piaţă şi, în paralel, de a reduce numărul firmelor care oferă preţuri ridicole doar pentru a se preface că fac afaceri. Societatea noastră nu este însă în poziţia de a dispune de astfel de lichidităţi.
Cum au evoluat serviciile de finisare comparativ cu anul trecut? Cum explicaţi această evoluţie?
Serviciile de finisare sunt strict legate de serviciile de printare. Printezi mai mult ai mai mult de finisat, printezi mai puţin ai mai puţin de finisat. Nu se poate vorbi deci de o evoluţie pozitivă a serviciilor de finisare în condiţiile în care volumul de print s-a diminuat.
Ce volum din serviciile de imprimare pe care le furnizaţi este asigurat către clienţii „print-shop-ului” Blue Ridge (persoane fizice, small offices, etc)?
În anul 2008 „print-shop-ul” Blue Ridge, de altfel cel mai mare Print Copy Center din România, genera cam 30% din cifra de afaceri a diviziei de printare. În anul 2009, ca urmare a scăderii numărului de comenzi pentru producţia publicitară outdoor, cifra de afaceri generată de „print-shop” a crescut la peste 60% din cifra de afaceri a diviziei de printare, menţinând un volum valoric constant, cu o uşoară tendinţă de creştere, faţă de anul 2008.
Vă confruntaţi cu întârzieri la plată ale clienţilor? Cum vă protejaţi de acest fenomen?
Am fost şi continuăm să rămânem Blue Ridge International – o companie a cărei seriozitate construită în 18 ani de activitate este un simbol pe piaţă. Seriozitatea manifestată de noi în relaţiile cu clienţii şi furnizorii impune un tratament echivalent din partea partenerilor noştri de afaceri. Ne selectăm cu deosebită grijă partenerii şi această grijă ne-a ferit de probleme majore cu plăţile. Este adevărat că această perioadă de criză a generat o presiune pentru extinderea termenelor de plată. Noi am înţeles aceste presiuni venite din partea clienţilor, iar furnizorii noştri au înţeles care este situaţia extinzând la rândul lor termenele de plată. În condiţiile în care ne apreciem reciproc din punct de vedere al seriozităţii nici plăţile nu sunt întârziate faţă de termenele convenite contractual.
Similar Posts:
- Telefonia mobilă investește mai puțin în publicitatea outdoor și indoor
- Piaţa materialelor pentru print va creşte cu 10% în 2010
- Lorett Mincu: “Există tendința de a se folosi materiale cât mai ieftine, în detrimentul calității”
- Producţiei publicitare îi va dispărea senzaţionalul
- Imprimarea outdoor – cea mai afectată de criză