Default

How to print „The eXpected” a ajuns la ediția a doua

• Bookmarks: 20413


O inițiativă lăudabilă devine obicei

X-Rite și Grup Transilvae s-au ținut de cuvânt și au continuat seria de workshop-uri How to Print „The eXpected”. Este doar începutul, ne spune Dorin Pițigoi, care nu mai are nevoie de alte prezentări și care a predat în cadrul seminariilor. Am reușit să-i furăm câteva minute domnului Pițigoi pentru a afla mai multe lucruri despre inițiativa pe care o girează cu prezența și cunoștințele dumnealui.

2013 va fi un an în care seminariile încă vor fi organizate sub forma unui program pilot în funcție de care se va organiza procesul de predare la edițiile viitoare. Următoarele sesiuni vor avea loc începând cu luna octombrie și vor depăși granițele țării, căpătând un aspect internațional. Seminariile vor fi organizate pe patru direcții – print digital ( pentru format large și small separat), offset și flexo. Un aspect foarte important va fi și feedback-ul din partea cursanților, lucru de care Dorin Pițigoi ne-a spus în mod repetat de-a lungul discuției că va ține cont.

Scopul cursului este de a oferi un instrument pe care cursanții să-l ia acasă și să-l pună în practică. Fie singur, fie cu ajutorul nostru sau al altui consultant capabil să facă o implementare”, declară Dorin Pițigoi, subliniind faptul că cei mai câștigați sunt cursanții care reușesc să aplice în organizațiile lor ceea ce învață. „Eu nu sunt cel care tipărește, nu sunt cel care rămâne în organizație. Cursanții sunt cei care rămân și lucrează mai departe. Și atunci este foarte important ca ei să-și așeze procesul de producție de așa natură încât să poată folosi tot ce-i învăț eu într-un mod eficient.”

Totuși, care este scopul cursului? În primul rând, predictibilitatea și evitarea surprizelor, mai ales a celor neplăcute, în producție. „Conceptul How to Print „The eXpected” sună în felul următor: reușești să pui toate etapele din procesul tău de producție cap la cap, controlezi cum transmiți informația de la o etapă la alta. Practic, începând din etapa de creație și ajungând până în faza de producție propriu-zisă, întreg procesul este predictibil. E foarte satisfăcător când avem ultima zi și facem măsurători de evaluare a rezultatelor să vezi că datele au ajuns până la urmă pe suport”, povestește interlocutorul nostru.

În al doilea rând, cursanții pot dobândi concepte, cunoștințe și deprinderi general valabile, care să fie de folos în cât mai multe situații din procesul tehnologic.„Fiecare persoană care vine la acest curs și-a dezvoltat de-a lungul anilor de practică propriile metode empirice care să-i ajute să-și rezolve problemele pe care le are. Problema cu aceste soluții empirice este că sunt legate de ceea ce e în lucru la un moment dat, nu sunt universal aplicabile. Deci, trebuie să se adapteze fiecărei lucrări. Conceptul How to Print „The eXpected” este diferit, pentru că îți dă o metodă general valabilă, pe care poți s-o aplici oricărui conținut grafic pe care trebuie să-l treci prin lanțul de producție pentru a ajunge un produs finit. Acesta este scopul final al acestui curs”, precizează Dorin Pițigoi.

Există cerer pentru astfel de cursuri? „La nivelul industriei, există două feluri de presiune: internă și externă,” declară expertul. „Din organizație, pentru că oamenii trebuie să-și eficientizeze procesul de producție și să vadă modul cum pot să elimine acele probleme care le aduc, până la urmă, pierderi financiare, de oriunde vin ele. Pe de altă parte, există și o presiune din partea clienților finali. Când ți se dă o specificație, trebuie să o înțelegi. Trebuie să poți să o citești. Apoi, trebuie să poți să o pui în practică. Și totul depinde extrem de mult de nivelul tău de cunoștințe și de capacitatea de adaptare la specificație. Pentru că aceasta este o mare problem, în general: să citești o specificație.” Printre cei mai nou interesați de pregătire profesională au început să apară tot mai des oameni din zona ambalajelor, confruntați din ce în ce mai des cu specificații și standarde din partea clienților. Aceștia, în special reprezentanții marilor companii, sunt suficient de educați astăzi încât să știe foarte bine ce să ceară, lucru care poate pune un tipograf nepregătit corespunzător în situații penibile.

Eu sper ca proiectul să aibă succes, iar de anul viitor să organizăm în mod regulat atât național, cât și internațional, astfel de sesiuni”, spune interlocutorul nostru. „Acum discutăm cu X-Rite să organizăm și mai serios, în sensul de a cuprinde și o formă de examen. Să organizăm pentru trei zile, nu două, ca până acum, iar într-a doua jumătate a celei de-a treia zi să facem o examinare.”

Salutăm încă o data inițiativa seminariilor How to Print „The eXpected”. Într-o industrie în care profesionalizarea înseamnă șanse în plus și pentru angajat pe piața muncii, și pe manager în conducerea companiei, orice ocazie de a învăța ceva în plus de la experți precum domnul Dorin Pițigoi reprezintă un beneficiu. O infuzie de cunoștințe cu valoare mare, în ciuda timpului scurt de desfășurare a întâlnirilor și ocazia de a clarifica niște concepte ce pot fi folosite mai departe așa cum trebuie reprezintă ocazii, vorba reclamei, „priceless”.

Similar Posts:

20 recommended
comments icon0 comments
0 notes
413 views
bookmark icon

Write a comment...