Stiri

HP Indigo face pasul către formatul 50 x 70

• Bookmarks: 7571


La evenimentul pre-drupa organizat pentru presă în Israel în prima parte a lunii martie, HP și-a anunțat noutățile cu care va încerca să monopolizeze atenția vizitatorilor la expoziția de la Düsseldorf. Vedetele show-ului pre-drupa sunt noile modele de HP Indigo cu format B2 (750 x 530 mm) care țintesc trei segmente ale industriei tipografice: HP Indigo 10000 adresată segmentului comercial, modelul HP Indigo 30000 pentru ambalaje din carton (ambele cu alimentare în coală) și HP Indigo 20000, o mașină cu alimentare în rolă dedicată producției ambalajelor flexibile care poate imprima imagini continue de 73,6 x 110 cm.

Deși la evenimentul pre-drupa organizat în Israel HP a dezvăluit presei de specialitate nu mai puțin de 10 sisteme noi de tipar digital adresate atât segmentului producției tipografice, cât și al producției publicitare, cele trei noi modele de mașini de tipar digital HP Indigo cu format B2 vor fi, de departe, principala atracție de la târgul din Germania.

În afară de avantajul oferit de formatul B2, alte trei atribute ale noilor mașini HP Indigo merită menționate, și anume: tipărirea cu perfector, alimentarea cu hârtie din surse multiple și finisarea in-line.

HP Indigo 10000

Mașina de tipar digital HP Indigo 10000 este primul echipament bazat pe tehnologia imprimării electrofotografice capabilă să imprime în coli cu dimensiuni B2, având capacitatea să ofere o înaltă calitate a reproducerii într-un format de tipar adecvat aproape oricărui gen de aplicații grafice – statice sau folosind date variabile.

Tipărind cu până la 7 culori în coli cu format maxim de 750 x 530 mm, HP Indigo 10000 poate atinge o viteză a imprimării de cca 3.500 de coli/oră în modul de funcționare standard, viteza putând atinge 4.600 de coli pe oră în modul EPM (Enhanced Productivity Mode) – un mod de funcționare cu costuri reduse bazat pe un algoritm de conversie și tipărire a lucrărilor de policromie (CMYK) în doar 3 culori (CMY fără negru). Sistemul EPM a fost prezentat pentru prima oară la expoziția Labelexpo 2011 de la Bruxelles cu ocazia lansării modelului HP Indigo WS6600 dedicat imprimării etichetelor în rolă.

Indigo 10000 poate imprima pe suporturi de tipar cu o plajă de grosimi cuprinsă între 75 și 450 de microni, mașina având o serie de automatizări pentru schimbarea cauciucului de transfer și a plăcilor de expunere foto (PIP). Noua model B2 are trei surse de alimentare cu suporturi de tipar – una pentru palet și două sertare de 7.500 de coli – și poate fi conectată în linier cu un sistem de finisare. Avansul colilor în mașină se face cu latura scurtă la graifer, perfectorul automat proiectat de inginerii israelieni permițându-i mașinii să funcționeze cu aceeași productivitate și în modul de tipărire față-verso. De asemenea, echipamentul folosește o masă de eliminare după modelul mașinilor de tipar offset și un dispozitiv de prelevare a mostrelor de tipar, dispus deasupra eliminării.

Proiectată după un concept constructiv care se apropie foarte mult de cel al preselor de tipar offset – mașina având o greutate de nu mai puțin de 11 tone -, HP Indigo 10000 cu sistem perfector pare a fi deja, cel puțin în această fază, un succes de casă, deși prețul de bază vehiculat de presa internațională, de cca 1,5 milioane de dolari, este pentru mulți utilizatori un pic cam prohibitiv.

Trecerea la formatul B2 este un pas inspirat făcut de HP, multe din lucrările de tipar care nu puteau fi produse pe modelele anterioare de mașini Indigo (cum ar fi mapele ștanțate, broșurile A4 de tip triptic etc. – dificil de produs pe formate de coală mai mici) putând fi imprimate acum fără probleme.

Cu un format de tipar mai mare de 2,5 ori decât cel al precedentelor modele HP Indigo, noua mașină de tipar digital Indigo cu format B2 are capacitatea de a funcționa, conform HP, într-un ciclu de exploatare de cca 2,2 milioane de pagini A4 pe lună.

Un detaliu pe care l-am remarcat în comunicatele celor de la HP referitoare la noile prese digitale Indigo cu format B2 este raportarea vitezei mașinii la „coli pe oră” în loc de „pagini pe minut” – așa cum a fost folosit pentru modelele anterioare HP Indigo -, un indiciu care evidențiază foarte clar intenția producătorului american de a intra într-o competiție directă pe segmentul dominat de echipamentele offset.

Conform HP, primele instalări Beta ale Indigo 10000 vor fi făcute până la sfârșitul acestui an, mașinile urmând a fi disponibile pe piață în prima parte a anului 2013.

Așa cum, de altfel, ne și așteptam, HP Indigo 10000 va vedea luminile rampei la drupa 2012 alături de o suită de sisteme de finisare pentru tipar digital special proiectate de fabricanții Horizon și MBO pentru această mașină.

HP Indigo 20000 și HP Indigo 30000

HP nu a uitat nici de segmentul imprimării ambalajelor flexibile în rolă, producătorul american prezentând în premieră la evenimentul din Israel și o mașină de tipar digital Indigo cu lățimea benzii de 762 mm, modelul HP Indigo 20000 având capacitatea să imprime imagini cu lungimea de 1.100 mm pe suporturi de tipar cu grosimi cuprinse între 10 și 250 de microni. Mașina poate tipări cu cinci culori (CMYK plus alb) la o viteză de cca 27 m/minut sau în regim EPM (CMY) la o viteză de 45 m/minut.

O mașină de tipar digital dedicată producției de ambalaje din carton, HP Indigo 30000 (în imaginea de jos) are același format B2 și sistem de alimentare în coli ca și modelul 10000.

Modelele de prese Indigo 20000 și 30000 vor include un sistem in-line pentru depunerea unui primer pe suportul de tipar, cele două mașini urmând să fie disponibile pe piață la sfârșitul anului 2013, după începerea livrărilor la HP Indigo 10000.

Lupta la drupa 2012 nu se va da pe inkjet, ci pe segmentul preselor de tipar digital cu format B2

Lansarea de către HP a mașinilor de tipar Indigo cu format B2 a fost surprinzătoare, dar și foarte mult așteptată, dacă ne amintim că, înainte de a fi fost cumpărat de către HP, Indigo prezentase în anul 2000 un concept cu format 50 x 70, fără ca acesta să aibă vreo asemănare cu modelul 10000.

După cum declară HP, la dezvoltarea noii game de mașini de tipar digital din cea de-a patra generație de echipamente Indigo a lucrat o echipă de 400 de ingineri timp de patru ani, aceștia având de trecut o serie de obstacole tehnologice odată cu provocările impuse de formatul 50 x 70, una dintre acestea fiind redimensionarea capului de scanare laser.

Mai mult, analizând noutățile anunțate pentru drupa de alți doi producători de echipamente de tipar digital pe segmentul formatului de tipar 50 x 70 – echipamentele inkjet B2 care vor fi lansate de Komori și KBA -, dar și mașinile deja existente de la Fujifilm și Screen, am fi îndreptățiți să credem că târgul din Germania nu va fi nicidecum „o drupa inkjet pe steroizi”, ci mai curând o drupa a mașinilor digitale cu format B2.

Și modelele de mașini de tipar digital din a treia generație de prese Indigo au beneficiat de o serie de îmbunătățiri tehnologice, Indigo 7600 (vezi imaginea de deasupra), vedeta acestei serii, fiind aptă să atingă o viteză a imprimării de 160 de pagini/minut în modul de tipar EPM, cu 33% mai mult decât viteza maximă a modelului Indigo 7500, de numai 120 de pagini/minut. După cum declară oficialii HP, atât Indigo 7500, cât și modelele 5500 și 6500 vor putea beneficia de upgrade-uri EPM.

Deși noua generație de mașini de tipar digital Indigo cu format B2 reprezintă un salt uriaș pentru o serie de segmente de piață, Alon Bar-Shany, vicepreședinte și general manager al HP Indigo, consideră că precedenta serie de prese cu format 35 x 50 va fi și în continuare cea mai vândută, mai ales că puțini utilizatori își vor permite să asigure suficiente volume de lucrări pentru formatul 50 x 70.

O prezentare detaliată a sistemelor de imprimare care vor fi lansate de HP la târgul drupa 2012 va fi publicată în ediția viitoare a revistei Print Magazin.

HP Indigo în România

Partenerul HP Indigo în România este compania Printman, firmă înființată cu 12 ani în urmă. Alături de echipamente de tipar offset și digital, Printman pune la dispoziția clienților o gamă extinsă de consumabile, de la cerneluri și lacuri tipografice, la soluții pentru întreținerea echipamentelor, a rolelor și a așternutului de cauciuc.

Echipamentele sau consumabilele oferite sunt de fiecare dată însoțite de aportul echipei Printman prin consultanța acordată. Pentru a asigura buna-funcționare și durata de viață a echipamentelor de tipar, Printman are o echipă de specialiști în service și mentenanță, echipă care intervine prompt ori de câte ori este necesar.

Pentru a vizualiza imaginile la o dimensiune mai mare, click pe imaginea din dreapta titlului și utilizați săgețile din lateral pentru a naviga între fotografii.

© 2012 Print Magazin.

 

Similar Posts:

7 recommended
comments icon0 comments
0 notes
571 views
bookmark icon

Write a comment...