Vremurile se schimbă și, odată cu ele, se redefinesc, printre altele, și tehnologiile inkjet. Acestea joacă un rol major în categoria imprimării comerciale la scară mare, astfel că s-au bucurat pe deplin de atenția producătorilor de renume, șapte fiind companiile care au proiectat sistemele inkjet folosite în prezent de cei care rulează volume mari: Agfa, HP, InfoPrint Solutions, Kodak, Miyakoshi, Océ și Screen. Recent, Fujifilm și Xerox și-au anunțat intențiile de a crea propriile echipamente specializate în această direcție.
Configurațiile echipamentelor existente pe piață permit abordarea eficientă a aplicațiilor de volum mare de tipul cărților sau materialelor imprimate necesare pentru campanii de direct mail. Cu toate acestea, deși vorbim de o piață cu un accentuat caracter comercial, tehnologia inkjet este încă destul de sporadic folosită.
Conceptul “inkjet” nu poate fi abordat singular, el fiind de fapt o sumă a unor tehnologii variate de imprimare.
De-a lungul următorilor ani, se estimează că sistemele de imprimare electrofotografice (EP) vor deveni o categorie dominantă în industria imprimării comerciale, grație nivelului evoluat de calitate pe care-l furnizează imaginilor obținute, dar și a aplicațiilor de ordin generos. Totuși, restricțiile legate de viteză și anuduranță ale sistemelor EP plasează tehnologiile inkjet ca o soluție ceva mai viabilă pe termen lung. Deși acestea nu sunt folosite foarte des în procesele de imprimare curente care vizează produse cu caracter comercial mai accentuat, structura și dinamica piețelor încep să se schimbe, iar producătorii de echipamente încep să pună la dispoziție soluții inkjet care permit abordarea volumelor mari dintr-un unghi mai eficient și profitabil.
Sistemele de imprimare cu capete fixe au fost o condiție esențială pentru abordarea aplicațiilor de viteză mare cu tehnologii inkjet. Înainte de introducerea acestora, imprimarea inkjet avea la bază un sistem bazat pe deplasarea capetelor de imprimare de-a latul materialului imprimat, în timp ce acesta avansa cu o viteză bine stabilită. Acest proces, care are limitări consistente în ceea ce privește viteza de imprimare, stă la baza celor mai simple imprimante inkjet dar și a sistemelor de imprimare de format mare. Sistemele de imprimare cu capete fixe au fost studiate demult, dar progrese considerabile s-au făcut abia în 2008 și 2009, așa că este de așteptat ca, în viitorul apropiat, acestea să cunoască o răspândire mai mare în rândul soluțiilor de imprimare inkjet
Evoluțiile înregistrate de producătorii de echipamente inkjet sunt notabile, parte din aceștia poziționându-se în prezent ca furnizori preferați ai companiilor specializate în servicii de imprimare. Unul din beneficiile cheie este paleta largă de cerneluri cu caracteristici versatile care pot fi folosite pe echipamentele inkjet de mare format.
Posibilitatea de a imprima digital cu cerneală cu efecte metalice, precum și opțiunea cernelii albe în aplicații ce ating rezoluții performante sunt atu-uri prețioase, la mare căutare în rândul furnizorilor de calibru puternic. Cerneala cu proprietăți magnetice se situează și ea în trenduri, dovada viabilității sale fiind susținută de noile produse lansate de InfoPrint Solutions, Kodak, Océ și RISO.
Până de curând, producătorii de echipamente au insistat pe îmbunătățirea proprietăților cernelurilor în două direcții: creșterea timpului de uscare și reducerea efectelor de deteriorare a duzelor. Timpul de uscare necesar aplicațiilor obținute pe echipamente inkjet de mare viteză a devenit astfel un atribut vital. Răspunzând acestei impuneri, noile tehnologii permit depunerea unui strat special înaintea începerii procesului propriu-zis de imprimare sau aplicarea unor substanțe post imprimare, ambele cu rolul de a intensifica viteza de uscare. Alte două exemple relevante ale procesului de evoluție din zona inkjet sunt cele înregistrate în ceea ce privește unitatea DFE (digital front end) – nucleul informațional al oricărui sistem de imprimare. Pe măsură ce echipamentele de mare viteză se bazează din ce în ce mai mult pe aplicații de date variabile, unitățile DFE ale sistmelor de imprimare trebuie să prelucreze imagini variabile la viteze corespunzătoare.
Costurile angrenate de adoptarea proceselor de imprimare digitală au reprezentat multă vreme un factor frână pentru extinderea la scară largă. Totuși, treptat, costurile încep să se diminueze, în special datorită scăderii prețurilor cernelurilor, mai ales în categoria celor destinate echipamentelor de mare viteză, cu alimentare continuă.
Va urma