Un târg cu 600 de companii pe post de expozanți, cum a fost Labelexpo 2013, nu putea începe decât într-o atmosferă optimistă. Cel puțin asta se putea simți și din tonul cu care vorbea Lisa Milburn, managing director la grupul Tarsus Label & Packaging și gazdă la conferința de presă din deschiderea evenimentului. De altfel, aceasta a fost și persoana care a avansat cifra de 600 de standuri împărțite în 7 hale, o desfășurare de forțe impresionantă, așa cum putem confirma și noi, reprezentanții Print Magazin prezenți la fața locului.
“Labelexpo a devenit unul dintre cele mai mari nume din lumea expozițiilor astăzi”, explica vorbitoarea în numele organizatorilor, “pentru că am păstrat legătura și am fost sinceri cu publicul nostru și pentru că am rămas mereu în nișa ambalajelor și în cea a etichetelor. De aceea vizitatorii ne suțin în continuare și azi. Suntem mândri să anunțăm că aceasta este cea mai mare ediție din istoria expoziției. Vizitatorii de anul acesta vor vedea cele mai multe lansări de produse noi dintre toate edițiile.”
Diversitate și poftă de business
Companii din 37 de țări au venit cu standuri anul acesta în centrul nervos al Europei, întinzându-se pe o suprafață de 31.000 m2. Tot de la Lisa Milburn am putut afla că expozanții din regiunea Asia-Pacific sunt tot mai numeroși de la ediție la ediție în cadrul Labelexpo. De la 60 la ultima întâlnire, numărul lor a crescut la 86 ediția aceasta, un indicator, spunem noi, al intentiilor lor de dezvoltare cel puțin la fel de ambițioase ca ale occidentalilor. Dar ce nu s-a vazut în aceste statistici și, din păcate, n-a ajuns în posesia noastră până la închiderea ediției a fost ponderea numărului de vizitatori din alte zone decât Europa și America de Nord. Cert este că se înregistraseră vizitatori din 120 de țări, iar organizatorii se așteptau ca aceștia să fie în număr mai mare de 30.000 anul acesta. Iar Bruxelles o fi un oraș cosmopolit, în dar complexul expozițional în care s-a desfășurat ediția de anul acesta a târgului Labelexpo europenii păreau de-a dreptul minoritari la destule standuri și prezentări.
Delegații foarte numeroase s-au înregistrat din țări precum Japonia, Brazilia și India. Mai mult, asiaticii și sud-americanii n-au venit doar pentru turism, iar acest lucru s-a putut vedea și în felul în care au mers vânzările, atât cât a putut ajunge la urechile presei pe canale mai mult sau mai puțin oficiale. Au existat chiar cazuri de mașini high-end pentru care o vânzare în regiunea EMEA era considerată un succes, în timp ce același model se vindea în cinci exemplare în America Latină și, atenție, în Asia erau vândute cinci modele doar în India, în cadrul expoziției.
O piață în dezvoltare
Lumea etichetelor și a ambalajelor are toate motivele să organizeze întâlniri. Business is booming, vorba americanului. Și unde piețele vestice s-au mai temperat când vine vorba de cumpărături, zonele emergente suplinesc din plin cu comenzi, dând posibilitatea acestei industrii și să se dezvolte, dar și să se modernizeze, ca să nu mai spunem socializeze. Dar, ca orice piață, există oportunități, există provocări și există evoluții.
Mike Fairley, membru în conducerea Tarsus Label & Packaging și gazdă, la rândul lui, în conferința de deschidere a evenimentului, a fost cel care a prezentat cifrele care caracterizează această industrie astăzi. Adică a fost omul cu vești bune. El s-a referit la această piață ca la una care crește cam cu cinci procente pe an pe plan mondial, dar care explodează în anumite regiuni, cum ar fi China. Piața de label și packaging este una care inovează tot mai rapid, vorbitorul făcând apel la audiență să vadă lansările de produse care urmau să aibă loc numai în cadrul Labelexpo – și nu au fost puține. Noi materii prime, noi tehnologii, noi aplicații, noi servicii, toate apar în această industrie cu o viteză remarcabilă. Nici estimările pentru anul în curs nu arată rău, speakerul amintind de o creștere estimată tot de cinci procente pe piața etichetelor, cel puțin. Este o piață care a ajuns la 46 miliarde m2 de suport consumat pe an, consum ce urmează să crească la 51,7 miliarde în 2015. Vânzările de etichete au depășit 76 miliarde $ pe an. Dacă am combina suma aceasta cu ceea ce se întâmplă în zona cartonului și a ambalajelor am avea cel mai dinamic și mai promițător segment din industria poligrafică.
În condițiile în care există un dezechilibru major mai ales în zona etichetelor autoadezive în ceea ce privește cantitatea de etichete consumate per capita între țările dezvoltate și cele emergente, piața cu siguranță nu și-a atins potențialul maxim. Însă țările emergente, cu ai lor reprezentanți degrabă dispuși să semneze contracte la Labelexpo, vin tare din urmă. Ințial, țările din sudul Europei păreau să fie primele care îi ajung din urmă pe cei mai dezvoltați, dar tendința din zonele emergente precum America Latină sau Asia de Sud-Est este destul de clară: aceste piețe și-au dublat volumul cam o dată la zece ani și acest lucru nu dă semne să se oprească în curând.
Un lucru care trebuie menționat este, bineînțeles, partea de tipar digital. Este adevărat, toată lumea discută despre soluțiile digitale ca despre soluțiile viitorului, iar aplicațiile pentru acest tip de mașini tot apar. Și totuși, spunea domnul Fairley, creșterea digitalului nu e cea așteptată. În 1996 existau doar 15 mașini digitale funcționale în industria pe care domnia sa o reprezintă. În 2002, se știa că erau în funcțiune 185 de mașini digitale pe piața etichetelor. După încă zece ani, adică anul trecut, erau peste 2000 în toată lumea. Este, deci, o piață care până acum a crescut cu circa 200 – 300 de echipamente de specialitate pe an. Însă 20% din ce s-a instalat anul trecut, cel puțin pe partea de narrow-web, au fost mașini digitale. Totuși, chiar și cu 20% din mașinile instalate fiind mașini digitale, suprafața tipărită de acestea nu depășește în acest moment mai mult de un procent din toate comenzile onorate. Însă numărul producătorilor și al modelelor este, într-adevăr, într-o creștere foarte accelerată. De asemenea, creșterea cererii pe anumite piețe, creșterea numărului de aplicații pentru aceste mașini și alte condiții vor duce, într-un final, la o prezență și mai sensibilă a acestor echipamente pe piață. În acest moment, vorbitorul spunea că există 53 de modele de astfel de mașini, dintre care 50 chiar au fost prezente în cadrul Labelexpo.
Un concept globalizat
Unul din scopurile declarate ale organizatorilor acestui târg a fost acela de a învăța tipografii prezenți să-și diversifice cât mai mult aria de aplicații pe care le pot efectua, astfel încât să-și deschidă cât mai multe piețe. În acest sens, au fost organizate destul de multe prezentări și sesiuni de training sau alte tipuri de întâlniri. Dar diversificarea nu funcționează numai în această direcție. Labelexpo nu este doar un brand cunoscut numai în Vest. Târguri de acest gen se organizează și în celelalte părți ale lumii, următoarea întâlnire sub brandul Labelexpo urmând a avea loc la Shanghai, în luna decembrie. Anul viitor, grație evoluțiilor de pe piețele respective, Labelexpo va putea fi vizitat, sub un nume sau altul, și în Columbia, și în Indonezia, la Jakarta. Astfel, odată cu lumea poligrafiei, și Labelexpo evoluează.
Sunt foarte multe de spus despre acest târg și poate că dacă i-am dedica un număr întreg de revistă nu ar fi suficient ca să prezentăm tot ceea ce s-a întâmplat acolo. Vom reveni, însă, în numerele următoare ale revistei, cu mult mai multe materiale de la fața locului, inclusiv interviuri cu nume mari din domeniu, chiar de la standurile lor din cadrul expoziției.