Cu toate că este una dintre companiile tinere care furnizează servicii de imprimare de format mare, Randder are nume importante în portofoliul său de clienți. Într-un interviu acordat pentru www.universign.ro, Radu Dumitrescu, directorul general Randder vorbește despre situația companiei în 2010.
Vă confruntați cu problema neplății facturilor de către clienți? Sunteți nevoit, de asemenea, să întârziați termenele de plată către furnizori? Cum gestionați aceste neajunsuri?
Bineînțeles! Această problemă se agravează tot mai tare și, din păcate, companiile cu putere financiară mare sunt cele care plătesc cel mai greu. Încercăm să ne onorăm obligațiile către furnizori în timp util, uneori întârziem, dar ne tratăm furnizorii cu respect și cel puțin de pe aceeași poziție ca și pe ceilalți parteneri. Avem reguli foarte stricte și clare, în sensul că cei care întârzie plățile în mod repetat nu mai pot face parte din portofoliul nostru.
Estimativ, care ar trebui să fie valoarea comenzii în 2010 pentru ca un client să devină important pentru Randder? Ce alte criterii fac ca acești clienți să devină importanți pentru dumneavoastră?
Orice client este important pentru noi, iar valoarea comenzii nu este cea care face diferența. Ceea ce ne interesează este buna credință și gândirea orientată către un business pe termen mediu și lung.
Care este situația pieței de print outdoor și indoor în acest prim trimestru din 2010? Faceți o comparație cu perioada similară a anului trecut.
Este evident că, în ansamblul ei, piața de print a scăzut.
Volumele sunt reduse comparativ cu anii precedenți și mulți clienți au ieșit de pe piața de outdoor.
Cât de dificil a fost anul 2009 pentru compania dumneavoastră? Cum s-a modificat relația dumneavoastră cu clienții importanți?
2009 nu a fost un an dificil, deși s-au înregistrat scăderi. Consider că firmele bine organizate, cu investiții majore în oameni și tehnologii, cu o cultură de business bine structurată, au reușit să treacă cu bine peste acest an.
Care considerați că este cea mai bună soluție pe termen scurt pentru o companie de producție publicitară aflată într-o situație limită?
În niciun caz soluția cea mai adoptată de către marea majoritate a companiilor din domeniu, anume scăderea prețului și, implicit, a calității produselor. Soluția constă în structurarea eficientă a afacerii, în reorganizare, dacă este cazul sau în alte măsuri similare. Pe timp de criză, companiile care au investit și care funcționează după reguli sunt cele care supraviețuiesc.
Situația va degenera atât timp cât singurul criteriu de departajare rămâne prețul
Managerii care scad prețul la nesfârșit nu fac decât să adâncească criza companiei, atrăgând pe termen lung consecințe pe care nu le observă în prezent. Iar sondajul dumneavoastră referitor la soluțiile adoptate pentru a ieși dintr-o situație limită relevă perfect nivelul de pregătire al managerilor din domeniu, răspunsul majoritar fiind “aduc bani de acasă”, iar următorul “practic prețuri de dumping”. Acesta este motivul pentru care piața se află la la acest nivel, iar situația va degenera atâta timp cât singurul criteriu de departajare rămâne prețul.