Când vorbim despre echipamente de printing dedicate utilizatorilor casnici şi de vânzarea prin retail, magazine online sau de specialitate, vorbim despre multifunctionale. Imprimantele clasice au pierdut teren. Asta pentru ca acum este la moda sa ai un dispozitiv care sa poata îndeplini mai multe functii. Normal, aceasta cerere a fost oarecum încurajata de un pret foarte mic de achizitie pentru multifunctionalele inkjet sau laser daca le comparam cu ceea ce era pe piata acum trei-patru ani. Lucrurile s-au schimbat, iar marketing-ul şi PR-ul sunt îndreptate, aproape exclusiv, catre AIO-uri. Ponderea de vânzari este clar dominata de aceasta sectiune, aşa ca se cuvine sa vedem şi de ce sunt capabile aceste echipamente. Putem urmari specificatiile producatorului când vrem sa aflam care este cea mai buna multifunctionala, însa calitatea printarii nu ti-o spune nimeni. Daca ne gândim bine nici macar în specificatiile tehnice nu ne putem încrede. Nu pentru ca nu ar fi corecte, ci pentru ca acele rezultate sunt obtinute în urma testarii sub anumite conditii, cu anumite documente, la o anumita acoperire de pagina.
Canon MP610
Atuuri: duplex, doua tavi de alimentare; dimensiunea picaturii de cerneala este de 1 picolitru; viteza de printare mare; rezolutia optica de scanare maxima 4.800 x 9.600 de pixeli; ecran LCD color, scroll pentru selectarea rapida a functiilor meniului; functie de editare a fotografiilor, Auto Image Fix;
Puncte slabe: multifunctionala nu poate fi conectata la retea; nu are fax.
A aparut de ceva vreme pe piata, dar înca se gaseşte pe online şi în unele magazine de retail. Este considerata ca fiind una dintre cele mai bune AIO-uri atunci când ne referim la raportul calitate/pret. Iar, prin calitate întelegem o viteza de tiparire superioara, dotari aproape complete şi o calitate excelenta pe diverse medii de printare, chiar şi pe cele manufacturate de terti. De aceea am ales acest echipament ca primul produs testat, pentru a putea avea o referinta excelenta.
Din punct de vedere al dimensiunilor fizice multifunctionala cu siguranta ca nu se afla pe podium, iar acest lucru nu este tocmai de dorit. Este destul de mare încât sa nu fie atât de uşor sa gaseşti un spatiu potrivit pentru ea, pe biroul de la serviciu sau acasa. Design-ul este realizat destul de bine tinând cont de cele relatate mai sus, existând riscul la astfel de produse mari, dar dedicate SOHO, sa arate cel putin ciudat.
Putem conecta multifunctionala la calculator fie prin orice port USB 2.0, fie prin intermediul tehnologiei iRDA. Aditional, daca se doreşte, poate fi cumparat şi integrat chiar şi un modul Bluetooth, însa pretul de achizitie nu se prea justifica. Cititorul de carduri este compatibil cu standardele CF, SD, MMC, Memory Stick. Singurul tip de card important care lipseşte este xD-ul. Însa, nu trebuie ca acest lucru sa fie luat ca un inconvenient la cumparare. Poti conecta, foarte uşor, direct camera foto la multifunctionala, gratie prezentei portului PictBridge. Este de precizat faptul ca, atunci când se tiparesc fotografii folosind ca sursa un card de memorie sau direct camera foto, instantaneele sunt analizate, fiind ajustate automat luminozitatea, contrastul şi satura]ia culorilor.
Tinând cont ca vorbim despre un echipament ce are un pret de achizitie de doar 600 de lei, putem spune cs este una dintre cele mai complete multifunctionale testate de noi, destinate SOHO, fiind prezente doua tavi, fiecare cu o capacitate de 150 de coli. Mai mult decât atât, MP610 ofer` posibilitatea de printare duplex, pentru economisirea hârtiei atunci când nu se tiparesc documente importante. De asemenea, este prezenta o tava speciala, fiind posibila tiparirea pe fata neinscriptionabila a CD/DVD-uri compatibile grafice, instantanee, text.
Sunt folosite cinci cartuşe, pentru a fi obtinut un gamut de culoare cât mai mare. Ce este interesant este ca daca facem o comparatie directa cu multifunctionala MP600, modelul precedent, avem de-a face cu 4.608 duze, fata de 3.582. Iar asta înseamna o calitate superioara a tipariturilor.
Un atu care nu trebuie trecut cu vederea este dat de prezenta în cutie a soft-urilor Nuance OmniPage SE şi Presto! Page Manager pentru OCR-izari şi management de documente.