Dincolo de impactul său nimicitor, recesiunea s-a dovedit a fi o etapă sinuoasă, dar necesară pentru renaşterea pieţei publicitare într-un nou ciclu, mai sănătos. Declinul economic a pus frâu exceselor industriei, provocându-i pe protagoniştii săi să găsească resurse pentru adaptarea la contextul actual – şi, de ce nu, pentru a-l fructifica. Firmele de producţie publicitară au realizat că investiţiile în infrastructuri şi personal calificat, precum şi reorientarea strategică sunt cheia continuităţii lor. Furnizorii de suporturi şi echipamente şi-au extins oferta la alte pieţe în afara celei publicitare. Producătorii de echipamente de imprimare au dezvoltat noi tehnologii pentru a răspunde mai punctual nevoilor pieţei. Iar brandurile au început să mizeze pe artificii de promovare atât de simple, încât au trecut aproape neobservate în trecut.
Anul 2009 a pus punct unei bunăstări lipsite de fundament strategic în industria publicitară. Intitulat „Forme de viaţă postrecesiune”, dosarul ediţiei 40 a revistei Universign, disponibilă începând de săptămâna trecută, scrutează transformările produse în mentalitatea şi priorităţile consumatorilor şi producătorilor de publicitate deopotrivă. Articolul exemplifică soluţii de conservare sau direcţii evolutive descoperite de firmele din domeniu, direct proporţionale cu obiectivele pe care şi le-au trasat.
APIIP, între inerţie şi ambiţii de repoziţionare
Premisele înnoirii se întrezăresc şi în organizarea unei suprastructuri precum Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor din Industria Publicitară. Cătălin Mititelu, cel mai nou membru al consiliului director şi vicepreşedinte al specializării print în cadrul APIIP vorbeşte franc despre carenţele instituţiei, dar şi despre planurile punctuale ale conducerii de a-şi consolida poziţia pe piaţă.
Suporturi şi tehnologii de avangardă
„Materialul care pune în formă proiectele neconvenţionale” exemplifică utilităţile unui material cu reputaţie şi aplicabilitate industriale – fibra de sticlă – în campanii publicitare neobişnuite. Articolul „Cât de mult a avansat tehnologia LED în industria imprimării” pune în balanţă atuurile şi limitările sistemelor LED şi subliniază potenţialul noii tehnologii de a înlocui lămpile cu arc tradiţionale în segmentul imprimării de mare format.
Ambalajul vinde marfa
Când ne gândim la publicitate, primele cuvinte care ne sar în minte sunt indoor, outdoor, radio, televiziune. Dar brandurile au descoperit că primul pas al unei promovări de impact este… vitrina. Aflaţi ce tehnologiile avangardiste folosesc companiile în designul vitrinelor în articolul „Magnetul care atrage”. Pentru companiile participante la târguri, imaginea a devenit unicul element de diferenţiere. „Impresia care contează este, fără excepţie, prima” listează ingredientele-cheie ale unui decor de stand contemporan, pornind de la principiul că produsele afişate de un expozant sunt mai puţin importante decât maniera în care le afişează.