Interviu

Producție 2.0 – O incursiune în spațiul de producție al noii generații

• Bookmarks: 25528


Inițiată de Florin Cobuz și Tamina lolev, Comunitatea Nod Makerspace adună laolaltă 90 de membri care activează în industrii creative: arhitectură și design interior, design de obiect, manufactură și prototipare, scenografie, design grafic și ilustrație, comunicare, inginerie


Care este istoria Nod Makerspace?

Proiectul NOD a apărut ca răspuns la nevoile comunității de arhitecți, urbaniști, designeri: nevoia de spatiu si instrumente pentru a construi proiecte.

În plus față de comunitate, inițiatorii proiectului (Florin Cobuz și Tamina Lolev) au în spate experiența unui business (The Plot) și pe cea a unui studio de arhitectura (Wolfhouse Productions). The Plot a pornit în 2008 – într-un spațiu mic, pe Blănari, ca un centru de plotare. În 2010 se extinde și își dublează numărul de oameni și se mută pe Edgar Quinet. În 2012, cu ajutorul unui program de start-up guvernamental, The Plot își dublează capacitatea de a investi într-un proiect centrat pe producția de machete arhitecturale. Un an mai târziu, The Plot face un parteneriat cu Universitatea de Arhitectura Ion Mincu pentru reactivarea atelierului de machetare. Astfel, ia naștere Atelier Mincu.

În urma campaniei de Start-Up Design 2014 susținută de The Plot, apare ideea extinderii atelierului într-un spațiu mare, bine dotat, unde designerii să poate produce fără constrângeri. În octombrie-noiembrie 2014, am închiriat spațiul de 650mp, nefolosit și dezolant, dar cu vedere la Dâmbovița, într-o hală din Industria Bumbacului.

Am pus cap la cap proiectul, iar din decembrie a început șantierul, în timp ce noi am prezentat proiectul la mai multe companii de profil, care să ne sprijine proiectul. Am reușit să obținem o parte din investiția initială, bani traduși în materiale de construcții, echipamente și echipamente pentru construirea rețelei. Restul a fost pus din buzunar și completat cu know-how-ul și munca personală a tuturor celor implicați.

Câți oameni își desfășoară în acest moment activitatea în spațiul Nod Makerspace. Care este media lor de vârstă?

Comunitatea Nod Makerspace este formată din aproximativ 90 de membri care activează în domenii ale industriilor creative: arhitectură și design interior, design de obiect, manufactură și prototipare, scenografie, design grafic și ilustrație, comunicare, IoT și inginerie. Spațiul de lucru este format din 15 studiouri private, ocupate de start-up-uri, și zona de co-working într-un openspace de 500 mp.

Cred că este o proporție echilibrata între startup-uri și freelanceri. Media de varsta este între 30 și 35 de ani, iar cel mai tânăr membru al echipei Nod este Andrei, un viitor inginer electronist care acum are 17 ani.

Proiectele dezvoltate sunt diverse, de la proiectare la productie de obiecte si mobilier de design, prototipare cu ajutorul imprimării 3D, instalatii interactive și altele. Gradul de ocupare al spațiului în zona de co-working este de aproximativ 70% . Datorită organizării lucrului prin programare (a echipamentelor speciale) și datorită accesului 24/24 care permite membrilor să își facă un program flexibil, fluxul de utilizatori este unul care permite fiecărui membru să-și desfășoare activitatea dupa necesitatile proprii.

[jaw_panel_box panel_title=”Magazinul online” message_style=”success” ]Prima extensie a NOD makerspace este Makershop și este o platformă online pe care o vom lansa în curând. Este un proiect care s-a născut din necesitatea de promovare a startup-urilor creative de design, artă și inovație: un magazin online care expune și vinde produse și invenții.[/jaw_panel_box][jaw_clear]

Cum arată Nod Makerspace acum față de planul pe care l-ați avutatunci când a fost lansat?

Fiind un concept inovator, unic pentru piața românească, proiectul a fost și rămâne unul solicitant. Este un experiment care credem ca va reuși și în care investim, în continuare, foarte mult.

Am pornit cu o viziune complexă care nu s-a modificat pe parcursul timpului, însă proiectul a evoluat pe măsură ce am înțeles și am experimentat acest model de lucru. Spațiul inițial a fost extins la un an dupa lansarea proiectului. Am suplimentat câteva spații necesare, cum ar fi o zona de primire mai generoasă, o sala multifuncțională care să poată permite organizarea de evenimente, precum și extinderea atelierelor de lucru, unde am adus mai multe echipamente. Suntem în continuă dezvoltare a mai multor departamente adiacente și necesare comunității formate în jurul Nod Makerspace.

Ce rol are mediul online pentru un spațiu ca Nod Makerspace? Cum îl folosiți voi? Dar cei care populează spațiul?

Pentru ca suntem multi utilizatori ai spațiului, mediul online ne ajută foarte mult în organizare, fie că este vorba de programarea echipamentelor și a sălilor de conferințe, de organizarea unor evenimente interne, de comunicarea în cadrul comunității sau de promovarea proiectelor care ies din mâinile noastre. Folosim mediul online, mai ales social media, pentru a împărtăși ideile noastre, proiectele, întâmplările și evenimentele, iar raspunsul pozitiv al publicului ne confirmă faptul că direcția în care mergem este una potrivită.

Ați avut un model când ați inițiat acest proiect? Cum se diferențiază NOD de modelul avut?

Conceptul de makerspace, deși încă nou, a fost implementat de câțiva ani atât în SUA, cât și în Europa. Deci modelul era acolo, însă, în acelasi timp, proiectul a fost unul complet nou pentru piața românească și a trebuit să adaptăm mult, am învățat din mers și am aplicat ceea ce, din proprie experiență, am considerat că ar fi necesar pentru comunitatea căreia ne adresăm. Studiem oportunitatea inițierii unor proiecte asemenatoare în alte orase din țară.

Cât de deschise au fost companiile pe care le aveți ca parteneri la acest proiect?

Avem ca parteneri companii care au sustinut proiectul Nod Makerspace încă de la inceput: 40% din investiția inițială a fost făcută datorită lor și a constat în materiale de constructie și echipamente de lucru. Există deschidere și pentru proiectele inovatoare pe care le inițiem, atât prin finanțări, cât și prin acordarea unor echipamente sau servicii.

[jaw_quote author=”” ]Avem câțiva membri care s-au despărțit de noi, ceea ce nu este un lucru negativ. Nod este un spațiu perfect pentru a da startul unui proiect, însă dacă lucrurile se pun în mișcare și o companie crește, este normal să-și caute un spațiu mai generos sau un atelier propriu.[/jaw_quote][jaw_clear]

Care sunt planurile de dezvoltare pe termen scurt? De ce depinde îndeplinirea acestora?

Unul dintre proiecte este aproape gata. Acesta este Makershop și este o platformă online pe care o vom lansa în curând. Este un proiect care s-a născut din necesitatea de promovare a startup-urilor creative de design, artă și inovație: un magazin online care expune și vinde produse și invenții. Credem că acest mix între posibilitatea de a gândi și implementa o idee și a o putea prezenta și vinde unui public direct interesat de design românesc va face diferența față de piața existentă prin rapiditatea, calitatea și numărul de produse de design lansate. Platforma va atrage comunitatea de designeri formată în jurul Nod Makerspace, dar și alti fabricanți care vor să își promoveze și să își vândă produsele.

[jaw_quote author=”” ]Spațiul de lucru este format din 15 studiouri private, ocupate de start-up-uri, și zona de co-working într-un openspace de 500 mp.[/jaw_quote][jaw_clear]

O altă direcție la care lucrăm este aceea de a dezvolta latura educațională printr-un program intensiv de cursuri, workshopuri și prezentări astfel încât să încurajăm oamenii să se pună pe treabă și să-i transformăm din public interesat în membri ai comunității makerilor. În plus, am început să lucrăm la o bază de date care să conțină meșterii, atelierele și fabricile locale și naționale, dat fiind faptul că mulți oameni cu idei se lovesc de lipsa de informații cu privire la tehnologiile și posibilitățile de fabricație. Avem multe proiecte care reies din necesitățile noastre și din urmărirea viziunii de a crea un incubator de afaceri și totodată un cluster al industriilor creative in București.

 

Ce se întâmplă când spațiul din acest sediu devine insuficient?

Mai facem unul! Deja plănuim o extindere a zonei de birouri și co-working cu un etaj mai jos.

 

Care sunt echipamentele pe care le pot folosi clienții? Care sunt cele mai folosite echipamente?

Avem o gamă largă de unelte și echipamente împărțite pe diferite departamente. Un atelier de lemn foarte bine echipat cu scule electrice performante și echipamente digitale, CNC laser și router, atelier de lucru cu metal, departament de textile/croitorie, electronică și IT, imprimare 3D și imprimare de format mare, cuptor pentru ardere ceramică. Spațiul are toate facilitățile necesare desfășurării lucrului (sala multifuncțională de conferințe, sală de meeting, vestiar, depozitare pentru fiecare membru în parte, rețea wi-fi și toate utilitățile), fiind potrivit, în același timp, și pentru dezvoltare personală sau socializare, component pe care o întreținem prin evenimentele pe care le organizam. Punem mare preț pe comunitatea formată, aceasta este un avantaj major pentru freelancerii si startup-urile din domeniu. Organizam și ne implicam în multe evenimente conexe domeniului industriilor creative: am participat la Romanian Design Week, Creative Est, Street Delivery, Urban Eye. Organizăm evenimente de informare pentru startup-uri, prezentări de soluții și conferințe. În plus, am dezvoltat o serie de cursuri care scot makerul din oricine: cursuri introductive pentru cei care vor să-și implementeze ideile în designul de obiect si mobilier, design textil, ceramic si altele.

[jaw_panel_box panel_title=”Nou&Vechi împreună” message_style=”success” ]Am început să lucrăm la o bază de date care să conțină meșterii, atelierele și fabricile locale și naționale, dat fiind faptul că mulți oameni cu idei se lovesc de lipsa de informații cu privire la tehnologiile și posibilitățile de fabricație[/jaw_panel_box][jaw_clear]

Există colaborare între clienții Nod Makerspace? Cum se manifestă aceasta?

Colaborarea stă la baza comunității noastre, de aceea nu ne place să îi numim clienți, ci, mai degrabă, membrii ai comunității. Și, bineînteles, se colaborează mult, în funcție de proiecte, fiindcă avem resurse din domenii foarte diferite.

Au fost clienți care au părăsit spațiul? De ce s-a întâmplat acest lucru?

Avem câțiva membri care s-au despărțit de noi, ceea ce nu este un lucru negativ. Nod este un spațiu perfect pentru a da startul unui proiect, însă dacă lucrurile se pun în mișcare și o companie crește, este normal să-și caute un spațiu mai generos sau un atelier propriu.

 

Nod MakerSpace creează doar contextul pentru clienții săi sau există cazuri în care se implică și în conținutul creat de aceștia?

În cadrul Nod Makerspace am dezvoltat și un departament de design și servicii. Fiindcă avem resursele necesare și un entuziasm pe masură, proiectăm, prototipăm și realizăm o gamă largă de proiecte interesante, fie că sunt ideile noastre sau doar proiecte de producție. Ne implicăm și în proiectele membrilor atunci când au nevoie de ajutor specializat și primim ajutorul lor, atunci când îl cerem la rândul nostru.

Similar Posts:

25 recommended
comments icon0 comments
0 notes
528 views
bookmark icon

Write a comment...