Din acest an, de la 1 iulie, pungile subțiri și foarte subțiri fabricate din material plastic vor fi interzise pe piața din România.
Comisia Europeană (CE) a adoptat, în a doua jumătate a lunii ianuarie,, prima strategie la nivel european privind materialele plastice, În urma acestei decizii, toate ambalajele din plastic de pe piața Uniunii Europene (UE) vor deveni reciclabile până în anul 2030, utilizarea de articole din plastic de unică folosință va fi redusă corespunzător, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată, potrivit comunicatului de presă al Executivului comunitar.
România urmează să interzică, din vara acestui an, pungile din plastic subțire și foarte subțire cu mâner, folosite la transport. Încă de anul trecut, guvernanții din România au aprobat un proiect de lege în acest sens, care prevedea că „pungile de transport din plastic subțire (sub 50 de microni) și foarte subțire (sub 15 microni) cu mâner vor fi interzise de la 1 iulie 2018”, atât la introducerea pe piața națională, cât și la comercializare.
Excepție pentru pungile fără mâner
Interdicția vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu și cele fără mâner.
în fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic, însă mai puţin de 30% sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85% din deşeurile de pe plaje.
Strategia privind materialele plastice adoptată în data de 16 ianuarie 2018 de către Executivul comunitar va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite şi reciclate în UE. În acelaşi timp cu adoptarea noii strategii privind materialele plastice, Comisia a aprobat şi un Cadru de monitorizare compus din zece indicatori, care acoperă fiecare etapă a ciclului. Cadrul va măsura progresele în ceea ce priveşte tranziţia către o economie circulară la nivelul UE şi la nivelul statelor membre.
Prin noua strategie, Uniunea Europeană va face ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi, va reduce deşeurile din plastic, va pune capăt poluării cu deşeuri a mărilor, va stimula investiţiile şi inovarea, respectiv va încuraja schimbarea în întreaga lume. (Romulus Cristea)
One thought on “Pungile din plastic subțire, interzise din iulie 2018”