Regionalizări în vremea noastră nu văz a se mai face, am putea să-l parafrazăm pe Grigore Alexandrescu. Oricum, nu cu meschinăriile și incapacitatea politicienilor noștri ca măcar o dată în viață să facă ceva și pentru noi, nu doar pentru ei. Din păcate, deocamdată, această problemă care odată rezolvată ar fi permis, în primul rând, o relație un pic mai bună cu fondurile europene trenează. Politicienii ne țin încă o dată pe loc din pricina unei false gâlcevi – în loc de ce vom face, ei se ceartă pe cine va face.
Situația nu ne încurajează să credem că, odată trecut hopul formalizării și mai ales cel al nominalizării șefilor de regiuni, lucrurile vor fi în regulă. Șefii regiunilor vor fi aleși, dacă ne uităm la numele vehiculate în mass-media, tocmai dintre cei care ar trebui să-și asume răspunderea acum pentru construirea lor. Există vreun motiv să credem că dacă acum ezită să ia o decizie o vor face mai târziu, când vor ocupa funcțiile respective și vor fi ceva mai operativi?
Colac peste pupăză, și mai-marii baronilor care se ceartă pe forma, dar mai ales pe fondurile regiunilor au pus țara în stand-by și au plecat și ei prin concedii, de unde mai revin din când în când doar pentru a se certa pe niște non-teme, în timp ce marile probleme ale țării rămân nerezolvate. Adică toate au rămas la fel, inclusiv disponibilizările, singurele vești noi din zona Guvernului fiind cele privind niște biruri noi sau mărite. De altfel, nici în mainstream media se pare că nu scăpăm de subiecte precum decedați mai noi sau mai vechi, regi ai imobiliarelor care stau prin pușcării și diverși alți monarhi în republica noastră.
Nicio veste bună pentru managerul român de bună-credință care încearcă să navigheze prin aceste ape tulburi, să aibă grijă de oamenii săi și să vadă și el orizontul. Colac peste pupăză, după observația care ar trebui să fie de bun-simț pentru oricine – că disponibilizările în plus și taxele noi sau mărite înseamnă consum mai mic din toamnă, o situație foarte gravă nu prea reușește să prindă prima pagină – este vorba despre sutele de mii de bilete și cecuri la ordin fără acoperire, care numai anul trecut au dus la țepe însumate de peste două miliarde de euro în România. Iar băncile și polițiștii fac din ce în ce mai puțin să prevină sau să combată această situație.
Ei bine, noi, la Print Magazin, n-am fost prinși de acest dolce far niente. Noi facem regionalizarea noastră. De fapt, am putea să-i spunem internaționalizare, pentru că termenul balcanizare n-are întotdeauna cele mai fericite conotații și pentru că oricum nu vorbim doar despre Balcani. Am demarat colaborarea și schimbul de informații și articole cu colegii noștri din presa care se ocupă cu domeniul poligrafiei în Bulgaria, deocamdată, și vom continua și în alte țări. Vrem să vă aducem la cunoștință oportunități de afaceri peste granițe și mai ales să promovăm companiile românești care au ceva de oferit în străinătate.
Așadar, din toamnă, veți putea afla mai multe, dar și alții vor putea afla mai multe despre dumneavoastră din paginile Print Magazin. Să nu vă fie teamă, nu este vorba despre transmis cine știe ce secrete de business străinilor. În primul rând, așa cum spunea un interlocutor de-al nostru la un moment dat, atunci când vii cu o idee la o masă cu nouă inși care au și ei idei, vei pleca de acolo cu nouă idei în plus. Și nici nu credem că ar refuza prea grabnic cineva oportunități de aprovizionare sau distribuție convenabile, indiferent din ce piețe.
Acestea fiind spuse, țineți-ne pumnii în acest demers. Este unul din care toată lumea din domeniul poligrafic românesc ar putea să aibă câte ceva de câștigat. Și, fără a ne aroga merite prematur, dați-ne voie să-l considerăm și o oarecare contribuție din partea noastră pentru industrie în aceste momente dificile în care ne găsim cu toții. Vă urăm tuturor o toamnă mult mai reușită decât sezonul care tocmai se încheie.