Procesului de imprimare serigrafică i-au fost oferite recent noi aplicaţii. O echipă de oameni de ştiinţă germani a inventat primele baterii printabile din lume. Acestea sunt foarte subţiri şi ecologice şi pot fi realizate în cantităţi mari, cu ajutorul serigrafiei, la o fracţiune din costul de producţie al bateriilor convenţionale, pentru o sumă de ordinul cenţilor cu o valoare de o cifră.
Cercetătorii de la Centrul Fraunhofer pentru Nanosisteme Electronice (ENAS) şi de la Universitatea Tehnică din Chemnitz, alături de compania Menippos GmbH, au produs deja în laborator o serie de astfel de baterii, folosind procesul de imprimare serigrafică. Voltajul unei baterii este de 1,5 V – adică voltajul unei baterii standard de tip AAA, însă prin plasarea mai multor baterii într-un rând, poate fi obţinut un voltaj de 3 V, 4,5 V şi 6 V.
Bateriile sunt alcătuite din mai multe straturi, depuse printr-un procedeu serigrafic numit silk-screen – similar celui folosit pentru imprimarea tricourilor. Printre aceste straturi se regăsesc un anod de zinc şi un catod de mangan. Reacţia apărută între aceste două elemente produce electricitate, care este folosită gradual, proces pe parcursul căruia cele două elemente se descompun şi dispar fără a lăsa reziduuri.
Bateriile imprimate au o durată de viaţă ceva mai redusă decât cele convenţionale, în funcţie de aplicaţiile specifice. Cercetătorii au declarat însă că, dacă sunt utilizate pentru aplicaţii cu cerinţe reduse de voltaj, pot dura şi până la trei sau patru ani.
Începând cu sfârşitul acestui an bateriile vor fi folosite pentru alimentarea unui anumit tip de carduri bancare, cărora li se vor adăuga funcţii electronice ce necesită alimentare prin baterii, dar şi pentru alte aplicaţii ce necesită spaţiu redus de alimentare, precum felicitările muzicale.
Sursă foto: Fraunhofer-Gesellschaft Press and Public Relations, Research News.