Steve Jobs, omul care a împărțit cu umanitatea fructul creativității și viziunii sale, a plecat dintre noi prematur, la doar 56 de ani. Fondator al companiei Apple Inc. la jumătatea anilor ’70 alături de prietenul său din copilărie Steve Wozniak, Steve Jobs a revoluționat tehnologia informației. Vizionar și nonconformist, Jobs lasă în urmă nu doar o familie de produse intrate în uzul a zeci de milioane de utilizatori – precum computerele Apple Mac, player-ele iPod, telefoanele iPhone sau recentele tablete iPad -, ci și un model diferit de interacțiune între om și computer. De altfel, analiștii industriei l-au numit un maestru inovator – poziționat probabil pe aceeași treaptă valorică cu Thomas Edison -, care a transformat universul tehnologiei informației, muzicii înregistrate și al comunicației.
Demisionând din funcția de CEO al companiei pe 24 august 2011, atunci când a simțit că va fi răpus de necruțătoarea boală, Jobs a încercat să rămână alături de Apple până la sfârșit. „Întotdeauna am spus că dacă va veni vreodată o zi în care n-am să-mi mai pot îndeplini îndatoririle și așteptările ca CEO al Apple, voi fi primul care vă va anunța”, scria Jobs în scrisoarea de demisie. „Din păcate, acea zi a venit.”
Despre adevăratul rol pe care l-a jucat Steve Jobs în evoluția tehnologiei informației și în comunicarea interumană este greu de vorbit într-un articol, oricât de mult spațiu i-am aloca. Parafrazând vorbele unui faimos concetățean al domniei sale, astronautul Neil Armstrong, spunem doar că viața și activitatea lui Steve Jobs constituie un mic pas pentru tehnologie și un salt uriaș pentru omenire.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!