Interviu

“Sunt femeia cutter-plotter”

• Bookmarks: 16354


În cinci cinematografe din Bucureşti se face handmade advertising. În afară de afişele filmelor care sunt aduse de la distribuitorii străini, orarul sau frontispiciile care îl anunţă de departe pe trecător că are de văzut un film interesant la cinematograf sunt realizate manual de Maria Costache, grafician specializat în arta decorativă.

Dacă treci în această perioadă pe lângă cinematograful Scala din Bucureşti vei observa în dreptul cinematografului, încadrat între pomii care străjuiesc şoseaua, un frontispiciu pe care scrie cu litere imense de un verde pal „Marioneta”.
Frontispiciul evidenţiază numele filmului ce rulează în această săptămână la Scala şi este realizat de Maria Costache, grafician specializat pe artă decorativă, care face panouri de anunţuri şi frontispicii pentru cinci cinematografe din Bucureşti: Patria, Scala, Corso, Gloria şi Europa.

Lucrează pe acest post de la prima ei angajare, a rezistat la restructurări de fiecare dată şi, pentru că îi place ce face, nici nu se gândeşte să plece. Nu se limitează numai la panouri, realizează şi decoraţiuni pe pereţi, de asemenea se ocupă şi de sigle, sigla România Film, compania care administrează cele cinci cinematografe este realizată de ea.

Cel mai adesea face panouri pe care scrie titlul filmelor, orarul cinematografului şi, eventual, tariful perceput pentru un bilet. Dar se implică şi în proiecte deosebite, spre exemplu, la Scala a decorat un perete cu autocolant şi decupaje din afişe de filme. Pe marginea lipiturii de afiş a utilizat tempera, astfel că nici nu se cunoaşte unde este lipitura, iar de la distanţă ai impresia că afişul e de, fapt, o imagine pictată direct pe perete. Nu este o foarte mare problemă faptul că tempera nu durează prea mult, deoarece peretele desenat nu îl şterge nimeni şi în plus, culoarea este stabilizată cu aracet.

Materialele pe care le utilizează sunt extrem de simple şi nici nu necesită investiţii foarte mari, de aproximativ 1500 lei, o dată la trei sau patru luni, pentru toate cele 5 cinematografe.

Probabil de aceea, postul ei nu se desfiinţează, pentru că pare rentabil. Maria Costache decupează diferite suporturi pentru a da forma literelor şi încearcă să le aranjeze într-o formă cât mai plăcută ochiului, chiar dacă suporturile folosite sunt improvizate: „Sunt femeia cutter plotter, singurul lux pe care mi-l permit este că lucrez cu autocolant, dar în rest eu decupez şi fac diferite caractere de literă. Mai lucrez cu hârtie de ambalaj, am nişte cartoane colorate care s-au cam scumpit şi nişte pensule de care trag cât se poate, pentru că aşa e bine, trebuie să mai facem economie”, explică aceasta. Autocolantele nu sunt profesionale, o perioadă îndelungată le-a cumpărat de la Bondet, dar acum, de când s-a desfiinţat magazinul, merge la Bucur Obor să le achiziţioneze.

Spune că are mereu panouri de făcut şi că nu stă niciodată.

Deşi e la concurenţă cu tipografiile, nu îi e teamă că imprimarea îi va desfiinţa locul de muncă: „Ştiţi cum e, când a apărut fotografia, se spunea că va dispărea pictura, când a apărut cinematografia se credea că va dispărea teatrul, dar n-au dispărut. Dacă eu deocamdată mai am de lucru, de ce să îmi fac griji?”.


Maria Costache face în primul rând panouri de semnalizare, dar toate sunt handmade. În publicitate, branduri premium, precum Grolsch au ales handmade advertising în promovare pentru a oferi comunicării vizuale un plus de unicitate. S-ar putea ca meseria Mariei Costache să nu dispară prea curând. Practic ea este meşteşugarul producţiei publicitare de la începuturile acestui domeniu, iar meseria pe care o face are farmec tocmai prin faptul că realizează totul manual.

Similar Posts:

16 recommended
comments icon0 comments
0 notes
354 views
bookmark icon

Write a comment...