Manfred Hunold este un profesionist în colantarea mașinilor, având o experiență de 26 de ani în acest domeniu. Începând din 1992, a ținut aproape 1000 de workshopuri și cursuri de colantare în întreaga lume. A fost primul care a propus reprezentanţilor Orafol să realizeze folii de vinil pentru colantări şi a participat direct la cercetările privind stabilirea unui standard de calitate pentru grosimea vinilului cu care se realizează o colantare bună. De 12 ani conduce propria firmă. În interviul acordat în exclusivitate pentru Universign, Manfred Hunold vorbește despre secretele acestei specializări aparent banale, dar esențială în orice companie de producție publicitară.
Care sunt avantajele și dezavantajele colantării unei mașini? Puteți face o comparație cu vopsirea?
Eu văd aproape numai avantaje. Dacă cineva dorește o schimbare a culorii, eu și experții din firma mea recomandăm vinilul. Nimic nu poate înlocui vopseaua inițială a mașinii. Vă dau un exemplu, atunci când o mașină e revopsită cu ajutorul acelui spray, rezultatul nu este niciodată perfect. De obicei, luăm mașini noi și le colantăm. Pentru mașini revopsite, unde vopseaua e mai puțin densă, pun vinil peste caroseria mașinii, iar aceasta arată mult mai bine. Dezavantaje? Ar fi unul singur. Noi lucrăm cu PVC pentru aceste mașini, iar PVC-ul este mai puțin rezistent decât vopseaua adevărată de mașină care este mai eficientă în privința zgârieturilor.
Care sunt pașii necesari pentru o colantare perfectă?
În primul rând e foarte important ca mașina să fie foarte, foarte curată. În prima zi nu facem decât să ducem mașina la spălătorie. În a doua zi trebuie să dovedim ceva abilități de mecanic, pentru că trebuie să demontăm obiectele care ne incomodează cel mai mult în timpul colantării – oglinzile retrovizoare, mânerele de la uși, și le colantăm și pe acestea. Apoi pregătim caroseria mașinii cu un spray special. Această tehnică am învățat-o în Japonia la Fujifilm în 1996, e o soluție adezivă la abur, dar pentru Europa și Statele Unite am regândit-o, pentru că era considerată prea periculoasă: am schimbat unele substanțe, iar noua soluție este invenția noastră. Spray-ul de care vă vorbesc permite o colantare mai rapidă a mașinii și, după mulți ani, vinilul poate fi îndepărtat de pe caroserie fără să lase nici o urmă de adeziv, ceea ce, în general, se întâmplă la majoritatea vinilurilor.
Care este cea mai uzuală recomandare pe care o faceți novicilor în meserie?
E foarte greu să ofer aceste sfaturi prin cuvinte, pur și simplu acest lucru se învață stând pe lângă un profesionist în colantare când acesta abordează zone mai dificile, precum oglinzile sau barele de protecție ale mașinii. Ceea ce trebuie să aibă în vedere un profesionist în colantare este să nu tensioneze excesiv folia. Este cea mai frecventă greșeală pe care o fac începătorii. Foliile profesionale din vinil permit o întindere maximă de 30%. Dacă se depășește această limită, tensiunile care apar în folie vor face ca aceasta să se rupă.
Ce calități trebuie să aibă vinilul pentru o colantare bună?
Pur și simplu, te orientezi în funcție de calitatea vinilului. Dacă nu ai prea multă experiență, trebuie să ai încredere în furnizorul de la care cumperi, el va spune ce tip de vinil trebuie să alegi. De exemplu, dacă faci o colantare care să reziste numai câteva săptămâni, vei alege un vinil ieftin, care să poată fi îndepărtat cu ușurință, dar dacă un client dorește să aibă o colantare care să dureze timp de mai mulți ani, trebuie folosit un vinil special pentru colantarea mașinilor, care are o grosime cuprinsă între 100 și 145 microni.
Care este temperatura optimă de lucru pentru colantare?
Temperatura ar trebui să fie de 20-25°C. Dacă e prea frig, PVC-ul ar putea să plesnească sau să se rupă, aderența adezivului trebuie să fie bună, astfel încât adezivul să se lipească pe caroseria mașinii. Am avut această experiență acum câțiva ani, când am colantat o mașină, în timpul iernii, la sediul clientului, și s-a dovedit că lucrarea nu a fost de calitate, pentru că aderența era foarte importantă. De aceea, chiar și pe timp de iarnă e foarte important să existe o temperatură constantă de aproximativ 20°C.
Pe timp de iarnă, noi lăsăm mașina o zi în plus în atelierul nostru, până o dăm clientului, pentru că dacă în atelier sunt +23°C, iar afară e o temperatură de -23°C, temperatura de afară poate avea un impact foarte mare asupra vinilului, care tinde să se contracte. Dacă e prea cald apar probleme, pentru că vinilul devine elastic ca o gumă de mestecat și e foarte greu de manevrat.
Ce ne puteți spune despre adeziv?
Trebuie să fie unul cu aderență foarte mare, fiindcă, de exemplu, la furgonete, la ușile laterale, care au curbe foarte mari, e necesar ca adezivul să se lipească foarte bine. Dar, folosind spray-ul, creăm zone pe mașină unde vinilul trebuie să se lipească foarte bine, cum ar fi la aceste părți curbate, spre deosebire de zonele plate, unde adezivul nu trebuie să fie atât de puternic.
Care sunt obiectele esențiale care ajută la obținerea unor rezultate bune ?
În primul rând ai nevoie de mâini de aur, adică de experiență.
Uneori trebuie să colantezi ca un mecanic. Trebuie să dai jos oglinzile, ai nevoie de ceva putere să mânuiești uneltele, dar, pe de altă parte, trebuie să lucrezi extrem de delicat și de precis, ca un chirurg, de exemplu atunci când decupezi vinilul pe mașină, ceea ce înseamnă că trebuie să știi să folosești burghiul, dar și cuțitul sau pistolul de lipit.
Obiectele de care am nevoie pentru a lipi vinilul pe mașină sunt nişte cuțite speciale. De asemenea, folosesc mănuși – mai ales atunci când lipesc vinilul pe suprafețele curbate, nu îmi permit să apară zgârieturi, de aceea am nevoie de degete și pentru a face degetele să alunece pe curbe e nevoie de mănuși. Mai e nevoie de un pistol de lipit, care e foarte important.
Recomand mereu atunci când fac workshopuri: e foarte important să reîncălzești vinilul. Nu este suficient doar să îl încălzești la curbele mai mari, nu e de ajuns. Materialul trebuie reîncălzit de câteva ori pentru a rezista. Temperatura optimă la care trebuie să se facă încălzirea unui vinil gros este 120°C și se măsoară cu un termometru cu infraroșii.
După cât timp poate deveni cineva expert în colantare?
Din experiența pe care am avut-o cu muncitorii din firma mea, e nevoie de aproximativ un an pentru a deveni profesionist, dar e un an în care colantezi mașini zilnic.
0 thoughts on ““Trebuie să lucrezi delicat și precis ca un chirurg””