Neonul a împlinit anul trecut un secol de existență și, chiar dacă s-ar părea că, încet-încet, se pregătește de pensionare, utilizarea lui în variate industrii demonstrează contrariul. În semnalistica de azi, neonul este amenințat de tehnologia LED, dar nu se poate spune că este înlocuit în proporții mari. Privit ca un accesoriu retro, un aducător aminte al anilor ’70-’80, când firmele din marile orașe ale lumii străluceau în culori vii, semnele cu neon se găsesc încă în sloganuri și forme care poartă esența unor vremuri trecute.
Când a apărut prima dată, neonul era considerat o mică minune. Gazul luminiscent a dat ocazia multor afaceri să fie vizibile, a “aprins” cartiere și firme, devenind până la urmă un trademark al marilor orașe “care nu dorm niciodată”.
Pe la sfârșitul anilor 1890, neonul a fost extras din aer împreună cu heliul, xenonul și kriptonul, dobândindu-și denumirea de la simplul fapt că este ceva nou, enigmatic și greu de clasificat. La 20 de ani după descoperirea sa, la sfârșitul anului 1910, inventatorul francez Georges Claude a găsit o metodă prin care să introducă gazul neon în tuburi pentru uz comercial.
În 1923, în Los Angeles, primul semn cu neon lumina afacerea unui vânzător de automobile. Acum, la 101 de ani de la închiderea neonului în tuburi de sticlă, s-a înființat și primul muzeu dedicat acestei arte – în Los Angeles. Deși de multe ori înființarea unui muzeu ar fi sinonimă cu dispariția obiectelor expuse din uzul zilnic, nu se poate spune momentan că neonul va dispărea de pe piața semnalisticii publicitare.
Neon versus LED
Principalul avantaj al semnelor cu neon este că sunt unicate și accesibile la preț. Pentru cei care își doresc un aspect vintage, neonul este alegerea ideală. Cu cele peste 150 de culori și forme infinite, semnele cu neon sunt diferite și speciale, iar LED-ul nu a atins deocamdată posibilitatea de a reda o variațiune atât de mare de culori. Însă flexibilitatea tuburilor cu descărcare în gaze, denumire preferată de specialiștii din domeniu, nu este foarte mare. Odată ce a luat o formă, un tub cu neon nu poate fi adaptat sau modificat, motiv pentru care, de multe ori, este folosit pentru a reda mesaje generice.
Aspectul lor retro nu se mai încadrează în peisajul de zi cu zi. O multinațională, spre exemplu, nu se mai poate promova cu ajutorul unor tuburi cu neon, iar apariția LED-urilor pe piață duce, mai ales în astfel de situații, la înlocuirea neonului.
Dezavantajul principal pe care îl are neonul, în comparație cu LED-ul, îl reprezintă fragilitatea. Până la urmă, neonul este ținut în tuburi de sticlă, care se pot fisura foarte repede, iar asta duce la apariția multor probleme în momentul montajului.
Display-urile LED sunt foarte rezistente și pot fi cosmetizate foarte rapid. Flexibilitatea este una dintre calitățile lor forte, care poate prima în alegerea unui suport într-un domeniu precum producția publicitară. Cu un cost ceva mai mare, LED-ul – apărut doar în urmă cu 10 ani – poate crea un semn atractiv și durabil. Susținătorii acestei tehnologii afirmă că, în timp, costurile întreținerii lui se dovedesc a fi mai mici, comparativ cu mentenanța unui neon.
Trăim vremuri în care oamenii sunt foarte preocupați de protecția mediului, iar energia pe care o consumă un neon este privită mult mai exigent ca până acum. Tuburile cu descărcare în gaze sunt menținute de voltaje ridicate, între 3.000 și 15.000 de volți, și nu se garantează durata lor de viață. Se pot strica în orice moment. LED-urile, pe de altă parte, consumă mai puțin și rezistă până la 100.000 de ore de utilizare. Deși nu există un argument suprem al adoptării LED-urilor, din punct de vedere eco sunt un înlocuitor clar al semnelor cu neon.
În mod evident, alegerea tipului de suport depinde foarte mult de tipul lucrării pentru care este folosit. Și, din mai multe puncte de vedere, LED-ul și neonul sunt diferite. Un avantaj al utilizării tuburilor cu neon ar fi faptul că lumina emisă este mai caldă și mai suportabilă pentru ochiul uman. În plus, iluminarea la 360 de grade pe care o oferă este ideală pentru semnele care necesită o observare din mai multe unghiuri. LED-urile dau o lumină focalizată, motiv pentru care sunt mai bune pentru situațiile în care se dorește crearea unor efecte speciale, precum umbrele.
La ora actuală nu se poate vorbi despre o moarte a neonului. Prezența lui pe piață de un secol spune multe despre impactul pe care îl are. În plus, încă este o soluție preferată de cei din domeniul producției publicitare.
0 thoughts on “Un secol de neon”