Analiza

Verde la țigări pe outdoor?

• Bookmarks: 131217


Panourile unei campanii outdoor comandate de British American Tobacco și realizate de Graffiti BBDO în care țigările sunt prezente printr-un simplu text au împânzit Bucureștiul.

În toată perioada post-comunistă, adică de la începutul anilor ’90 și până în prezent, publicitatea la țigări s-a aflat în permanență în proces de reglementare: la începutul anilor ’90, țigările aveau undă verde să se promoveze după cum doreau, nu existau restricții. S-a ajuns astfel ca în 2004, conform declarațiilor lui Dio Boacă, managing partner Phoenix Media, outdoor-ul să fie susținut în proporție de 50% de publicitatea la țigări.

Un studiu realizat în 2004 de către Programul European de Studiu pentru Alcool si Droguri (ESPAD) a relevat că 64% dintre indivizii sub 16 ani erau fumători, înregistrându-se o creștere de 11% față de studiul similar din 1999, simultan scăzând vârsta de debut a fumatului sub 14 ani.

72% din populația având vârsta între 14 și 60 ani afirma atunci că au receptat reclame la țigări.

Presiunile din partea nefumătorilor, afectați direct prin fumatul pasiv, și teama de a nu influența copiii să fumeze prin expunerea la panourile outdoor pe care se promovează țigări a condus la reglementări din ce în ce mai aspre. Întâi a apărut interdicția de a prezenta pachetele de țigări pe printurile de mari dimensiuni de pe străzi. De asemenea, nu se putea face nici o referire la activitatea de a fuma. Producătorii de țigări nu s-au descurajat: în 2006, în Regie exista un outdoor uriaș cu o reclamă la Camel, în care simbolul acestor țigări, cămila, zâmbea liniștită în print. Chiar dacă nu era prezent produsul, reclama ducea foarte clar cu gândul la celebrele țigarete. Phillip Morris și alți producători renumiți au continuat de asemenea promovarea pe acest suport, afișând publicitate simbol. Însă, probabil că interdicțiile cu privire la mesajul publicitar, dar și creșterea pieței de spațiu outdoor au făcut ca până în 2007 printurile cu reclame la țigări expuse pe outdoor să reprezinte numai 15% din piață, potrivit lui Boacă.

Începând cu 2007, teoretic publicitatea outdoor la țigări a dispărut. Practic, anul 2010 ne demonstrează că nu s-a întâmplat așa.

La trei ani de la aprobarea acestor interdicții, companiile producătoare dau din nou dovadă de creativitate. În prezent, există o campanie OOH comandată de producătorul de țigări BAT (British American Tobacco) al cărei scop declarat este lupta împotriva accizelor prea mari care cresc prețul țigărilor exagerat de mult, conducând la contrabandă. Rezultatul? “În acest cartier toate clădirile ar putea fi reabilitate dacă s-ar colecta la bugetul de stat 1 miliard de euro, cât se pierde anual din contrabanda cu țigări”. / “Aici ar putea fi o parcare subterană dacă s-ar colecta la bugetul de stat 1 miliard de euro, cât se pierde anual din contrabanda cu țigări“ / Aici ar putea fi un pasaj dacă s-ar colecta la bugetul de stat 1 miliard de euro, cât se pierde anual din contrabanda cu țigări”, spun reclamele.

Cornel Radu Login, reprezentantul în România a Rețelei Europene pentru Prevenirea Fumatului a trimis deja o scrisoare la CNA prin care solicită interzicerea campaniei gândite de Graffiti BBDO, deoarece, în opinia sa, este reclamă înșelătoare – nimeni nu poate cuantifica cât se pierde prin contrabanda cu țigări.

Au existat multe controverse legate de apariția acestor outdoor-uri care nu atrag atenția în mod explicit cu privire la fumat, ci o fac implicit. Dacă este legal sau ilegal nu suntem noi în măsură să dăm verdicte, cert este că țigările, printr-un simplu text scris pe fond mov, își fac din nou apariția pe outdoor.

Similar Posts:

13 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1217 views
bookmark icon

Write a comment...