Default

IBM înscrie cu Power7

• Bookmarks: 7372


Rod Adkins este unul dintre mentorii şi formatorii tinerilor cercetători din IBM, cu o experienţă universitară îndelungată. Recunoscut ca a doua persoană din IBM, Rod Adkins are 28 de ani de experienţă în companie, acum fiind pe poziţia de Senior Vice President. Power7 este ultima versiune de tehnologie IBM pentru puterea de calcul. Cu prilejul lansării la Londra a noii tehnologii, am discutat cu mentorul cercetătorilor din IBM despre tendinţele tehnologice şi felul în care au fost acestea cuprinse în Power7.

Care sunt noile trenduri tehnologice pe care le-aţi avut în vedere pentru dezvoltarea Power7?

Rod Adkins: Una dintre noile tendinţe tehnologice pe care le-am avut în vedere în dezvoltarea Power7 este memoria de tip flash – şi vor continua să apară noi variaţii. Este o arhitectură ce joacă un rol tot mai important în sistemele centrale, atât datorită puterii pe care o poţi obţine prin stocarea pe flash, cât şi datorită eficienţei energetice pe care o aduce. Multe dintre produsele de stocare combină tehnologia flash cu discurile clasice, în funcţie de datele stocate: pentru unele tipuri poţi folosi disk-ul, iar pentru alte tipuri de date vei folosi flash-ul. Informaţiile deţinute pe hot spot sau metadatele vor folosi un mecanism flash pentru a creşte performanţa. Vom începe să vedem flash-ul ca pe o parte din structura multi-Tier de stocare. Este una dintre tendințele actuale, aşa cum veţi vedea.

Tendinţele pe partea de semiconductori: decja Power7 a fost construit pe tehnologia de 45 de nanometri, una dintre trăsăturile de care s-a discutat este eDRAM sau Embedded eDRAM, care este colocată cu puterea procesorului central. Această caracteristică ne permite să oferim performanţele de care vorbim astăzi, în acelaşi timp ne permite să folosim mai puţin spaţiu cu un număr mai mic de tranzistori, ceea ce conferă o eficienţă sporită în comparaţie cu ceilalţi concurenţi din industrie. Aceasta demonstrează că soluţia noastră tehnică este bună. Vorbesc despre faptul că în comparaţie cu modele similare Sun sau HP, tehnologia IBM la un preţ similar este net superioară.

 

este o oportunitate imensă de transformare. Strategia noastră are în vedere câteva elemente: în primul rând urmărim optimizarea, al doilea are în vedere managementul serviciilor prin furnizarea de instrumente şi capabilităţi care îi ajută pe clienţi să simplifice infrastructura şi să o administreze mai eficient prin intermediul virtualizării. Al treilea ar fi modelul de livrare, iar cloud computing reprezintă un model de a livra resurse IT, continuând să împacheteze soluţii, ca modalitate de a livra servicii utilizatorilor. În opinia mea, cloud computing va juca un rol esenţial în noul model de a livra soluţii către utilizatori. În ultimii ani am acordat mult timp educării pieţei asupra diferitelor tipuri de cloud: public clouds (disponibil oricui), private clouds (cu o securitate sporită în spatele firewall-urilor) şi hybrids care combină cele două tipuri, întrucât unele aplicaţii private vor rula pe domenii publice, aşa cum sunt reţelele de socializare sau colaborare. De exemplu, avem cea mai mare dezvoltare de cloud din lume alături de Panasonic care a decis să folosească reţeaua noastră cloud pentru colaborare.

Cum a evoluat tehnologia Power7 faţă de sistemele anterioare?

Power6 a avut integrat pentru virtualizare PowerVM. Gândindu-ne la PowerVM am integrat HyperViser. Scopul HyperVM este de a transforma resursele fizice în resurse virtuale. În Power7, unele carateristici de virtualizare incluse în această gamă de produse implică realizarea a mii de partiţii logice. Comparativ cu produsul precedent pot fi create de patru ori mai multe partiţii virtuale, deci este o schimbare majoră în termeni de capabilităţi de virtualizare. Datorită capabilităţilor superioare din Analytics, noile modele de business preiau cantitatea mare de date de la senzorii din reţelele electrice, din trasee sau din lanţul de alimentare. Sistemul în ansamblu poate administra apoi alte sisteme, stocarea şi reţelele, nu doar pe sistemele Power6 şi Power7, ci şi pe mainframeurile IBM şi sistemele bazate pe serverele X86 – oferind un cadru complet de management, inclusiv gestionarea avansată a virtualizării cu VMControl.

Cât a investit IB M în dezvoltarea Power7 şi cât reprezintă ca valoare din totalul cheltuielilor realizate de companie în cercetare-dezvoltare?

Investiţia totală în Power7 a fost de 3,2 miliarde de dolari, reprezentând o combinaţie a investiţiei în semiconductori, hardware, diferite tipuri de middleware, optimizări variate pentru Power7. IBM cheltuie în fiecare an peste şase miliarde de dolari în cercetare-dezvoltare, circa 40% din întreaga sumă fiind cheltuită în aria mea de R&D. Ce acoperă aceasta? Acoperă familii de tehnologii, tehnologii de semiconductori, sisteme de stocare, servere şi alte capabilităţi software. Power7 este un proiect specific din punct de vedere al ciclului de viaţă. Dacă urmărim cheltuielile realizate în ultimii 45 de ani în dezvoltarea produselor, prin acest procent de 40% din cheltuielile realizate de IBM facem mai mult decât dezvoltarea tehnologiei Power7. Am dezvoltat serii de produse bazate pe tehnologie Intel, facem mainframe-uri, supercomputere de înaltă performanţă, game de produse de stocare pentru low-end, middle-end până la produse high-end. De asemenea, facem şi produse software, aplicaţii cerute pentru managementul platformelor de sistem, software care permite virtualizarea resurselor, software care permite managementul întregii platforme şi sistemele de operare precum AIX, ZOX pentru mainframe- uri, ca parte a Systems and Technology Group.

Power4 a avut alocat un buget de 2,7 miliarde de euro, iar investiţia a evoluat de-a lungul anilor prin noi versiuni până la 3,2 miliarde de euro alocaţi pentru dezvoltarea Power7. Am lucrat cu acest buget pe o perioadă de circa trei ani de dezvoltare, perioadă care a început înainte de lansarea Power6. A fost o perioadă de tranziţie bine administrată. Efortul pentru dezvoltare al IBM implică 33 de laboratoare situate în 17 ţări, ca un efort globalizat al dezvoltării pe care îl depunem în realizarea acestor tehnologii.

Similar Posts:

7 recommended
comments icon0 comments
0 notes
372 views
bookmark icon

Write a comment...