Industria de reciclare a plasticului din UE se află într-un punct de ruptură, potrivit Plastic Recyclers Europe (PRE).
Asociația profesională a solicitat un răspuns imediat din partea factorilor de decizie politică din UE la ceea ce consideră a fi o criză în acest sector.
O scădere accentuată a producției interne, creșterea importurilor și presiunile economice în creștere forțează închiderea de întreprinderi. Industria a avertizat de mult timp cu privire la aceste riscuri, iar astăzi acestea se manifestă cu consecințe grave în întregul lanț valoric”, a declarat acesta.
„Acum, mai mult ca niciodată, este esențială o acțiune decisivă”, a declarat Ton Emans, președinte la Plastics Recyclers Europe. „Îndemnăm factorii de decizie politică din UE să adopte o poziție politică rapidă și fermă, introducând controale eficiente ale importurilor și aplicând legislația existentă, inclusiv restricționarea importului de materiale care nu îndeplinesc standardele echivalente de durabilitate și siguranță ale UE. Aceste măsuri sunt cruciale pentru supraviețuirea industriei reciclării plasticului, care a investit deja 5 miliarde EUR între 2020 și 2023 doar pentru a îndeplini obiectivele obligatorii.”
Acesta a adăugat că, pe lângă tendințele critice ale pieței, reciclatorii europeni se confruntă cu costuri ridicate ale energiei și cu o creștere vertiginoasă a costurilor de intrare a deșeurilor, care au crescut cheltuielile operaționale în ultimii câțiva ani. Între timp, aceștia sunt subcotați de materiale importate mai ieftine, care vin adesea cu declarații frauduloase din cauza lipsei de transparență în ceea ce privește originea materialelor.
Se preconizează că producția de mase plastice din UE va regresa la nivelurile înregistrate ultima dată în anul 2000, chiar dacă consumul de polimeri continuă să crească.
În același timp, exporturile de deșeuri din plastic din UE au crescut cu 36% în 2024 față de 2022, ceea ce evidențiază o îndepărtare alarmantă de eforturile de reciclare din regiune.