Default

Pentru directori, admini şi angajaţi

• Bookmarks: 11417


Şase imprimante laser, trei inkjet, un fax, 28 de monitoare, 28 de calculatoare. Atâtea echipamente are un prieten în compania de training pe care o deţine. Asta fără a lua în considerare switch-urile, routerele şi centrala telefonică. Toate aceste echipamente făceau lunar ca factura de energie să fi e destul de ridicată. Aşa că, de câteva luni, a „instalat” un sistem de reducere a consumului de curent, iar rezultatele sunt interesante.

Primul pas în economisirea de energie îl constituie cumpărarea de echipamente Energy Star complaint. Aproape toţi producătorii importanţi de echipamente electronice deţin această distincţie pentru produsele lor, însă, dacă le cumperi direct din ţările asiatice, de la producători necunoscuţi, este bine să verifici. Costul anual pentru un număr de 180 de echipamente Energy Star (calculatoare şi monitoare) din punct de vedere al consumului de energie este de aproximativ 3.587 de dolari, faţă de 6.464 de dolari pentru echipamente convenţionale, configuraţii identice sau asemănătoare. Dar acum putem face mult mai mult.

Primul pas ar trebui să fie configurarea corespunzătoare a calculatoarelor. Setarea nu durează mai mult de un minut pentru fiecare. Totul se face din Control Panel, secţiunea Power Options. Alege una dintre schemele de energie care crezi că se potriveşte cel mai bine dorinţelor tale. Rezultatele pot fi de-a dreptul remarcabile.

Astfel, calculatorul poate stinge monitorul, opri hard disk-ul sau poate intra în stadiul de stand by. Screen Saverele nu economisesc energie! Mai mult, putem vorbi chiar de posibilitatea de a micşora frecvenţa de funcţionare a procesorului. Astfel, atunci când angajaţii vor lucra, de exemplu, în Office sau vor naviga pe Internet, procesorul nu va fi folosit la capacitate maximă, adică sistemul va consuma mai puţină energie.

Dar, poate cel mai important aspect este să scapi de toate monitoarele C.R.T. şi să le înlocuieşti cu monitoare L.C.D. Preţul acestor echipamente a scăzut drastic în ultimul timp, aşa că o asemenea investiţie merită în acest moment. Un monitor C.R.T. lăsat peste noapte aprins este echivalent cu printarea a peste 800 de coli A4 la o imprimantă laser. Un alt lucru pe care îl poţi face este să micşorezi temperatura din camere. Un grad în minus este echivalent cu o scădere a energiei de 10%.

Să trecem acum la instalaţia de iluminare. Costul unui bec economic este destul de mare în acest moment, dar ideal ar fi ca întreaga clădire de birouri să fi e dotată în acest mod. Factura de plată va scădea destul de mult, iar investiţia va fi amortizată în mai puţin de un an. Un astfel de bec foloseşte doar un sfert din energia necesară unui model convenţional, iar durata de viaţă este mult mai mare. În timp ce un bec incandescent se poate arde la câteva ore după instalare şi poate rezista maximum 1.000 de ore, unul economic are o durată de viaţă care ajunge până la 10.000 de ore, adică de zece ori mai mult. Putem spune că acesta este viitorul. Impuse sau nu, lămpile fluorescente vor lua treptat locul celor incandescente. Date clare cu privire la consumul energetic din România din păcate nu se prea găsesc, dar cu siguranţă că nu stăm foarte bine. Să sperăm totuşi că nu ne comportăm la fel ca cei din Anglia.

Dispotizive Număr de echipamente 100% in stare de funcţionare pe perioada Craciunului (10 zile) Consum de energie Costuri
Multifuncţionale 840.000 90% (756.000) 3,1 m kWh £ 2.8 m
Imprimante laser 4,5 m 60% (2,7 m) 1,95 m kWh £ 1.75 m
PC-uri 12,6 m 50% (6,3 m) 37,8 m kWh £ 3.4 m
Faxuri 3,3 m 100% (3.3 m) 792.000 kWh £ 712.800
TOTAL 21.240.000 13.056.000 43.642.000 £ 8.660.000

Gândeşte-te cât ai putea să economiseşti în perioada Paştelui care se apropie dacă îţi educi angajaţii!

Similar Posts:

11 recommended
comments icon0 comments
0 notes
417 views
bookmark icon

Write a comment...