Default

Cerneluri care îşi schimba culoarea

• Bookmarks: 221659


Piata imprimarilor publicitare a cunoscut in ultimul timp un nou criteriu competitiv. Astfel s-a observat trecerea de la criteriul celui mai mic pret, la cel al depasirii limitelor.
Cernelurile care isi schimba culoarea pot fi un punct de plecare in acest sens. Aceste cerneluri s-au nascut in anii `70 pentru a raspunde cererii unor aplicatii speciale cum ar fi testele pentru stress sau termometrele speciale, sub forma unor „stickere” care se aplica pe frunte.

Cernelurile care îşi schimba culoarea pot fi cele termocromice a caror variatie de culoare se datoreaza variatiilor de temperatura sau pot fi cele fotocromice la care schimbarea culorii se datoreaza expunerii la radiatii U.V. Ambele tipuri de cerneluri sunt reversibile, revenind la culoarea de baza odata ce stimulul extern dispare. În acelaşi domeniu marcat de schimbarea culorii în functie de parametrii externi, trebuie sa amintim cernelurile hidrocromice, a caror variatie de culoare se datoreaza contactului cu apa şi cernelurile piezocromice la care variatia culorii apare ca raspuns al unei presiuni aplicate pe zona respectiva.

Aceste cerneluri pot fi aplicate prin mai multe tehnologii – offset, flexo şi serigrafie.Compozitia lor este elaborata astfel încât sa combine caracteristicile cernelurilor specifice tehnologiei respective cu cele ale agentilor care dau proprietatile de schimbare a culorii. Deoarece pot fi aplicate pe o gama foarte mare de substraturi, acestea sunt formulate respectând categoriile cernelurilor conventionale – cerneluri pe baza de apa, pe baza de solvent, plastisoli şi U.V.

Cerneluri termocromice

Cele mai raspândite cerneluri termocromice sunt cele care utilizeaza coloranti pe baza de leuco derivati. Acestea sunt utilizate în aplicatii pentru securitate, etichete şi textile. De exemplu, urmatorul tip de eticheta care indica temperatura continutului.

La aplicatiile termocromice variatia culorii se face de la colorat la transparent, dar este mult mai vizibila de la o nuanta la alta. De aceea, de exemplu, daca într-o cerneala verde se adauga colorant albastru pe baza de leuco derivat, culoarea acesteia va trece în galben. La rece, cerneala este verde, dar prin încalzire vireaza în galben, deoarece derivatul leuco devine transparent. Variatii de culoare, într-un spectru foarte larg de nuante, pentu colorantii pe baza de leuco derivati se observa pe un interval de temperatura de la –250C la 660C.

Colorantul pe baza de leuco derivat i este asemenea unei capsule care, odata încorporata în cerneala, îi imprima acesteia proprietati termocromice. Marimea unei capsule este de 3-5 microni, ceea ce înseamna de zece ori mai mult decât dimensiunea particulei de pigment. Acest lucru trebuie luat în consideratie când se lucreaza cu aceste cerneluri. Înainte de a realiza amestecul dintre cerneala şi capsulele de coloranti pe baza de leuco derivati, este necesar sa fie asigurata compatibilitatea celor doi componenti.

Aceasta poate sa implice modificari în formularea cernelii. În conditii normale de lucru, cerneala termocromica pe baza de leuco derivati are o durata de viata de şase luni şi chiar mai mult. Odata imprimata, aplicatia îşi va modifica culoarea câtiva ani. Imprimarea poate fi deteriorata sub actiunea radiatiilor U.V. sau la temperaturi foarte mari, de 1210C. La un material textil imprimat cu o astfel de cerneala termocromica, încep sa apara primele semne de deteriorare a aplicatiei dupa 20 de spalari sau dupa utilizarea la spalare a înalbitorilor pe baza de clor. Colorantii pe baza de leucoderivat i (microcapsule de 3-5 microni) pot fi utilizati pentru aproape toate tipurile de cerneala.

Cerneluri fotocromice

Cernelurile fotocromice vireaza de la transparent spre culoare în momentul expunerii aplicatiei la radiatii U.V. care pot fi solare sau generate de o lampa cu emisie în U.V. Radiatiile U.V. au rolul de a schimba structura chimica a materialului fotocromic. Modificarea structurii este reversibila, deoarece la îndepartarea sursei U.V. cerneala revine la varianta transparenta. Atunci când substant a fotocromica este amestecata cu o cerneala colorata conventionala, sub actiunea radiatiilor U.V. vor fi obtinute variatii de culoare de la o nuanta la alta.

Cea mai cunoscuta aplicatie a cernelurilor fotocromice este data de lentilele heliomate. Dar, sunt utilizate şi în alte aplicat ii cum ar fi: etichete, lacuri pentru unghii, aplicatii de securitate, aplicatii pe tricouri. Substanta fotocromica este o pudra de cristale care se dizolva în cerneala. Unii producatori de cerneluri încapsuleaza substanta fotocromica aşa cum fac în cazul colorantilor leucoderivati. Dar, în acest caz, capsulele fotocromice pot fi folosite doar pentru cerneluri cu care nu interactioneaza, adica pentru cele pe baza de apa. În urma reactiei chimice sub actiunea radiatiilor U.V., substanta fotocromica se destabilizeaza. De aceea, sarcina foarte grea a produca torilor de cerneluri este de a stabiliza aceasta componenta.

Cerneluri fotocromiceÎn cazul în care nu se stabilizeaza, efectul fotocromic va fi observat foarte putin. Aplicatiile pe textile încep sa se deterioreze dupa circa 20 de spalari sau daca se utilizeaza la spalare agenti clorurati. Cernelurile fotocromice sunt formulate în toate tipurile de cerneluri, mai putin cele U.V., deoarece polimerizarea U.V. a cernelurilor reduce sensibilitatea materialelor fotocromice. Aceste cerneluri sunt indicate pentru substraturi de culoare deschisa, deoarece prin imprimare pe culori închise se pierde din efectul fotocromic. Substanta fotocromica se comporta ca un colorant, nu ca un pigment, şi de aceea absoarbe radiatia U.V. Deoarece cerneala fotocromica este incolora în cazul în care nu se expune la U.V., este foarte greu sa fie setati parametrii imprimarii. De aceea, pentru imprimarea test va fi folosita o sursa de U.V. care va avea ca efect colorarea imprimarii şi, astfel, vor fi stabiliti parametrii de lucru.

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1659 views
bookmark icon

Write a comment...