Default

Cum poate atinge România ţinta de reciclare a deşeurilor de ambalaje până în 2020

• Bookmarks: 201101


România ar putea ajunge la 50% din ţinta de reciclare a deşeurilor municipale până în 2020, una dintre cele mai importante soluţii fiind implicarea cetăţenilor în procesul de colectare „door to door”, a afirmat comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Karmenu Vella.

 

 

România şi-a asumat faţă de Uniunea Europeană atingerea ţintei de reciclare a deşeurilor municipale în proporţie de 50%, până în anul 2020. În acest moment, în România, abia s-a atins pragul de 3% la reciclarea deşeurilor specifice.

 

România a depăşit termenul stabilit iniţial

 

La sfârşitul lunii aprilie 2015, Comisia Europeană a decis să trimită România în faţa Curţii Europene de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligaţiei de a transpune în dreptul său intern legislaţia revizuită a UE privind deşeurile de ambalaje, potrivit Agerpres. Versiunea revizuită a directivei privind ambalajele actualizează normele privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, în vederea reducerii impactului acestora asupra mediului.

România, care a depăşit termenul iniţial stabilit, a primit o scrisoare „de punere în întârziere”  la 29 noiembrie 2013, urmată de un aviz motivat la data de 11 iulie 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislaţia naţională. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

La nivel european se prefigurează creşterea semnificativă cu  până la 70- 80% a obligaţiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020.

Autorităţile române cu competenţe în domeniu nu au fixat ţinte anuale pentru reciclarea deşeurilor  municipale (deşeul generat în cadrul gospodăriilor), principala obligaţie legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deşeul municipal.

 

Similar Posts:

20 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1101 views
bookmark icon

Write a comment...