Default

Amendă record pentru opt producători europeni de ambalaje

• Bookmarks: 12432


Mai mulţi fabricanţi şi distribuitori europeni de casolete din material plastic au fost condamnaţi la plata unei amenzi record, de 116 milioane de euro, ca urmare a unei  înţelegeri care contravine practicilor comerciale.

 

 

Fără precedent în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European: Comisia Europeană (CE) a decis să sancţioneze cu 115.865.000 de euro, opt producători şi distribuitori de tăvi din material plastic.

CE a considerat că „înţelegerea în afaceri”, practic încercarea de constituire a unui cartel al celor opt, contravine legii.

 

Imunitate şi clemenţă pentru Linpac

 

Afacerea viza producerea şi distribuirea de tăvi din polistiren expandat (PES) şi polipropilenă (PP), destinate ambalării produselor alimentare. Întreprinderile producătoare în cauză sunt: Huhtamäki din Finlanda, Nespak şi Vitembal din Franţa, Silver Plastics din Germania, Coopbox, Magic Pack şi Sirap-Gema din Italia, precum şi Linpac din Regatul Unit al Marii Britanii. Distribuitorii sancţionaţi sunt Ovarpack din Portugalia şi societatea Propack din Marea Britanie.

Compania Linpac din Marea Britanie a scăpat de plata amenzii şi va beneficia de imunitate totală, conform legislaţiei europene în vigoare din 2006, pentru că a dezvăluit termenii înţelegerii dintre companii şi a colaborat cu anchetatorii.

Într-un comunicat de presă dat publicităţii la sfârşitul lunii iunie, Comisia Europeană a menţionat că aceste companii „au stabilit preţuri fixe şi şi-au distribuit/împărţit clienţii de pe piaţa tăvilor rigide, confecţionate din polistiren şi polipropilenă, încălcând grav legislaţia anticoncurenţă din Uniunea Europeană. Tăvile rigide din polistiren şi polipropilenă erau destinate, în mod special, industriei alimentare, pentru ambalarea alimentelor, precum carnea, peştele şi prăjiturile comercializate în mici magazine, dar şi în lanţuri de supermarketuri”.

Similar Posts:

12 recommended
comments icon0 comments
0 notes
432 views
bookmark icon

Write a comment...