Default

Invenții și inovații românești la Print & Sign

• Bookmarks: 10435


Nu toate utilajele tipografice din țara noastră provin de la importatori și distribuitori de echipamente făcute în străinătate. Știm destule cazuri de oameni din industria noastră care și-au construit singuri, cu mâinile lor, o parte dintre mașini, c-așa-i românul, se descurcă. Dar n-ar fi mai bine dacă printre atâtea utilaje din străinătate am avea posibilitatea să investim și în niște echipamente de serie made in Romania?

Vorbeam în octombrie anul trecut, la Cluj-Napoca, la sediul Pergamon, cu Levente Szakàcs (Managing Partner al companiei) despre proiectele de inovație și dezvoltare pe care le avea în desfășurare echipa sa. Adică vorbeam despre șansa tipografilor români să folosească echipamente făcute 100% local, în serie, așa cum spuneam mai sus. Iată că la mai puțin de un an de zile vom vedea în standul Pergamon de la Print & Sign 2014 o primă dovadă că se poate.

DGCrease 36 este o mașină de biguit proiectată, dezvoltată și construită de Pergamon R&D în Cluj, pe baza unui patent românesc. Nu este vorba despre doar un alt echipament de biguit care s-ar remarca prin faptul că a fost construit în Ardeal. Mașina are caracteristici inovative chiar și pentru modele care fac același lucru și sunt produse de companii străine cu pretenții în domeniu. La dezvoltarea proiectului s-au implicat și absolvenți și cadre universitare din cadrul facultăților cu profil tehnic de la Politehnica din urbea transilvană.

“Misiunea noastră: To give a positive meaning to ‘Made in Eastern Europe’ and make a good living out of this.” – Levente Szakàcs

DGCrease 36 oferă cartuș de perfor opțional cu clic (respectiv, capacitate de montare/demontare ușoară); caracterul ei modular permite dotarea cu sisteme de alimentare automată; producătorul mașinii spune că aceasta a adunat tot ce era mai bun din experiența Pergamon după mai mult de 1.000 de utilaje vândute în toate colțurile lumii – astfel, mașina are parte de calitate după standarde germane, design italian și mai ales preț est-european; nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că este vorba de un produs care beneficiază de dezvoltare în continuare pentru a încorpora cele mai moderne tehnologii, iar oferta financiară cu care vine este una extrem de avantajoasă pentru client.

Oricum, conceptul de inovație locală stă la baza ideii de prezență a Pergamon la târgul de print de la Romexpo din toamna aceasta. “Toate cele de mai sus sunt valabile pentru toate dezvoltările prezente și viitoare ale Pergamon”, declară Levente Szakàcs. “DGCrease este doar un exemplu, disponibil în momentul de față. Valorificăm toată experiența dobândită în aproximativ 1.000 de unități vândute în toată lumea (dar preponderent în țară) prin dezvoltările proprii. Ideile curg, proiectele sunt în plină desfășurare, investim puternic în toate acestea – oameni, idei, soluții, know-how, profităm de și stimulăm capacitățile locale de producție de precizie și calitate și lucrăm cu profesori și tineri absolvenți de Politehnică.”

Pentru noi, acest lucru echivalează cu o promisiune că vom mai vedea și alte proiecte și echipamente noi produse în România de Pergamon și de acum încolo. Și să sperăm că și de alții. O promisiune că românii vor dezvolta soluții noi pentru piața locală și internațională de print în continuare și o dovadă că și aici, așa cum spuneam, la noi în Est se poate. Noi vom vizita cu siguranță standul Pergamon de la Print & Sign să vedem cu ochii noștri inovația și să aflăm ce altceva ne mai pregătesc ardelenii.

 

 Date tehnice DGCrease:

 • Lățime maximă de lucru: 350 mm
  • Lungime maximă de lucru: 9900 mm
  • Alimentare manuală rapidă
  • Viteza 4000 de coli/h (A4 cu un big)
  • Reglaj fin pentru corectarea abaterilor provenite de la tipar / ghilotină
  • Biguire cu cuțit
  • Posibilitate de salvare a 24 de programe
  • Până la 9 biguri/coală
  • Programarea pozițiilor de big cu precizie de 0.1 mm
  • 4 tipuri de contrabig pentru a acoperi o gamă largă de hârtie
  • Gramaj hârtie: 80-350 g
  • Programarea și operarea se fac prin intermediul unui panou de comandă LCD
  • Opțional: kit de perforare și biguire longitudinală cu role
  • Masa (stand)

Similar Posts:

10 recommended
comments icon0 comments
0 notes
435 views
bookmark icon

Write a comment...