Default

România, între bal și spital

• Bookmarks: 2286


De parcă criza economică n-ar fi apăsat suficient de greu pe umerii românilor, pare că prima parte a anului 2012 s-a străduit din răsputeri să-i dea României și ultima lovitură, cea decisivă. De altfel, pentru români, anul acesta a început cu stângul chiar din ianuarie, odată cu debutul protestelor de stradă de la Piața Universității din București, puse pe seama demiterii secretarului de stat Raed Arafat. Fără a intra prea mult în subteranele acelor proteste, din care n-au lipsit nici violențele dintre unii manifestanți și jandarmi, legendarul loc din centrul Bucureștiului a fost, de fapt, locul în care s-a dat semnalul de începere a războiului purtat de Uniunea Social-Liberală (USL) împotriva Partidului Democrat Liberal și, mai ales, a președintelui Traian Băsescu. Miza: declanșarea alegerilor anticipate și demiterea președintelui.

Avalanșa de evenimente politice care ne-au captat atenția vreme de jumătate de ani este cunoscută, mai mult sau mai puțin, de toată lumea, punctul culminant al conflictului constituindu-l suspendarea președintelui Băsescu și organizarea referendumului din 29 iulie. În fapt, cheia de boltă a succeselor repurtate de USL împotriva PDL-ului și a lui Traian Băsescu nu este nicidecum un rezultat al votului poporului român, ci o consecință a preluării controlului în Parlamentul României de către alianța social-liberală, schimbarea raportului de forțe având la bază fie „dezertarea” unor parlamentari din tabăra PDL, fie „întoarcerea armelor” de către forțele politice care susținuseră până mai ieri guvernele portocalii.

Profitând de scăderea drastică în sondaje a președintelui, dar și de măsurile economice foarte impopulare luate de guvernul lui Emil Boc, alianța USL a mizat pe o singură carte, sperând ca instrumentele folosite în acapararea totală a puterii să fie trecute cu vederea de partenerii europeni și americani. În consecință, spre deosebire de prima încercare nereușită de demitere a lui Traian Băsescu din 2007, de această dată răfuiala dintre mai nou constituita alianță USL și PDL-președinte a afectat profund imaginea României pe plan extern, atât din punct de vedere diplomatic, cât și financiar, una dintre principalele cauze fiind sarabanda de decizii politice luate de guvernul Ponta suspectate de cancelariile din Vest că au deraiat de la ordinea constituțională și statul de drept.

O întrebare legitimă se naște în mintea oricărui om cu scaun la cap. Și anume, ce au avut de câștigat poporul român și economia țării din acest conflict dus „pe viață și pe moarte” de clasa politică a României? O monedă națională care s-a depreciat într-o lună mai mult decât în ani de zile?… Un dezinteres al investitorilor străini pentru o țară aflată în pragul colapsului?… Amintindu-mi cu lehamite una dintre lozincile preferate ale USL folosite în lupta cu Traian Băsescu, cea cu „să ne luăm țara înapoi”, tind să cred că tot ceea ce vom reuși să luăm înapoi va fi doar o patrie răvășită de orgoliile și interesele politico-economice ale celor care, culmea, au fost aleși prin milioane de voturi să vegheze la destinul și prosperitatea României.

Privind cu o doză de cinism situația, nu pot să nu aduc în discuție beneficiile pe care le-ar putea avea industria tipografică dintr-o asemenea tărășenie, în care România pendulează între bal și spital de mai mult de 6 luni. Teoretic, un an care a avut, cel puțin până în acest moment, două campanii electorale – cea locală și cea pentru demiterea președintelui – și urmează să mai aibă încă una cu ocazia alegerilor parlamentare din noiembrie, toată industria grafică și cea a promoționalelor din România ar trebui să înregistreze ceva salturi în cifra de afaceri. Însă între cât a fost și va fi facturat și cât a fost și va fi încasat, numai cei implicați în campaniile electorale știu.

Din punctul nostru de vedere, situația nu este nicidecum roz, mai ales economic, așa cum se vede și din întârzierea cu care apare acest număr al revistei, pentru care îmi cer scuze personal deopotrivă advertiserilor și cititorilor.

Similar Posts:

2 recommended
comments icon0 comments
0 notes
286 views
bookmark icon

Write a comment...