Stiri

Tiparul românesc la mila guvernanților.

• Bookmarks: 19537


ASOCIAȚIA TIPOGRAFILOR “TRANSILVANIA”, în calitate de inițiator al demersului public, organizează în data de  13 octombrie 2016, ora 15.00, la  București, Hotel Novotel, o conferință de presă având ca manifest: “Opriți discriminarea tipografilor romani! ZERO fonduri europene pentru tipăritorii și producătorii de ambalaje din Romania, în perioada 2014-2020.”

Inițiată de cele mai mari organizații tipografice din țara noastră, conferința readuce în atenția guvernanților din România o eroare regretabilă, care poate deveni dramatică pentru sectorul tipografic: după ce fondurile destinate perioadei anterioare de finanțare europeană, 2007-2013, au inclus ca eligibile proiectele de inființare, dezvoltare și modernizare a tipografiilor autohtone, exercițiul  financiar 2014-2020 omite în totalitate această industrie de pe lista codurilor CAEN eligibile!

Această discriminare pentru care nu am primit până acum nicio explicație din partea MDRAP, cu toate că am trimis cereri oficiale în acest sens,  aruncă peste toate tipografiile din România spectrul stagnării, al sărăciei, șomajului și lipsei de perspective. Și asta în condițiile în care cererea de tipărituri comerciale, ambalaje si materiale publicitare e în creștere pe plan național, iar o alocare corectă a fondurilor ar însemna stimularea pe plan local a tipografiilor și producătorilor de ambalaje, aflați în concurență cu furnizorii externi, ar însemna locuri de muncă și investiții în tehnologii inovatoare care să pună tiparul pe o poziție solidă la convergența cu noile canale de comunicare digitală și de ecologizare.

Tiparul este parte a Industriilor Creative. Acele industrii despre care România estimează că vor aduce, pana în 2020, până la 10% din PIB. Acele industrii despre care, pe pagina Uniunii Europene, aflăm o poveste frumoasă și roz: cum UE consideră finanțarea industriilor creative o prioritate în strategia pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă în întreaga Europă. La noi în țară, în schimb, aceasta poveste are nuanțe sumbre de gri. Industria tiparului nu va putea fi acolo, în rândul afacerilor care au șansa să aducă prosperitate țării, până în 2020.

Valoarea fondurilor alocate fiecărei țări europene pentru perioada 2014-2020 urcă Romania pe locul 4 din 27! Doar Polonia, Italia și Spania au primit o alocare mai mare decât România! Cu toată generozitatea acestei alocări, două industrii, 17 și 18, absentează total nemotivat de pe lista codurilor CAEN eligibile. Omisiunea pare, mai degrabă, o eroare de tastare decat o decizie luată rațional, mai ales că editurile sunt eligibile, iar fabricarea hârtiei este eligibilă! Cu alte cuvinte, editurile pot concepe și edita, fabricile le pot furniza hârtia, dar tipărirea, produsul finit, lipsește cu desăvârșire din schema ilogică a guvernanților care ne-au pecetluit soarta până în 2020.

Tiparul românesc merită o soartă mai bună decât aceea de a rămâne un subiect în manualul de istorie pentru liceu. Economia românească merită tipografii dezvoltate pe plan local, în condițiile în care mulți cumpărători se îndreaptă spre furnizori externi din regiune (Bulgaria, Ungaria, Croația, Polonia), pentru că ei au primit resurse să se dezvolte, să se retehnologizeze, să-și eficientizeze costurile.

Această conferință de presă este, de fapt, un manifest, un protest, un semnal de alarmă tras de organizațiile tipografilor români. Vorbim în numele tuturor tipografilor  din România, întrucât tristele decizii de eligibilitate pe noile fonduri europene ne afectează pe toți, până la unu, fără excepție. Considerăm că ne este limitat dreptul la cunoaștere, informare, educație, cultură, competitivitate.

Ne dorim egalitate de șanse la finanțare cu alte industrii. Avem dreptul să știm de ce am devenit, brusc, insignifianți pentru economia românească și pentru piața forței de muncă, din punctul de vedere al factorilor de decizie din MDRAP, care au considerat că este un moment bun să decapiteze o industrie. Vrem argumente pentru această discriminare. Iar dacă nu există, solicităm repararea, de urgență, a acestei erori și introducerea codurilor 17 și 18 pe lista codurilor CAEN eligibile pentru alocarea fondurilor europene în perioada 2014-2020.

La eveniment vor participa reprezentanți ai:

  • ASOCIAȚIA TIPOGRAFILOR “TRANSILVANIA”
  • ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR ŞI IMPORTATORILOR INDUSTRIEI PUBLICITARE
  • ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE AMBALAJE DIN ROMÂNIA
  • CLUSTERUL ADVERTISING, PRINTING, PACKAGING
  • UNIUNEA SINDICATELOR TIPOGRAFILOR DIN ROMÂNIA

Lansăm invitații și către autoritățile române care pot ajuta la aceasta îndreptare.

Conferința se va desfășura simultan în București, Timisoara și Cluj.

Date de contact:Mirela Marica, Director executiv  ATT, email: birou.att@gmail.com si telefon 0744 620525.

David Istvan Presedinte  ATT, email: david@disztipo.ro si telefon 0723 231313

Timisoara – Silviu Ioan, silviu@grafoprint  si telefon 0724 534571

Cluj – Mircia Giurgiu, email: mircia_giurgiu@yajoo.com si telefon 0745 326809 si Mirela Marica, email: birou.att@gmail.com , telefon; 0744 620525

Bucuresti – Dragos Balan – dragos@graficasitipar.ro, telefon 0724 363666

Similar Posts:

19 recommended
comments icon0 comments
0 notes
537 views
bookmark icon

Write a comment...