În perioadele de schimbare a climei, emisii de CO2 sporite şi costuri în creştere ale electricităţii, consumul de energie al unui utilaj tipografic devine un factor din ce în ce mai important. Deşi costurile energiei sunt responsabile pentru 2-3% din costurile de producţie al unei tipăriri, sarcina conectată a unui utilaj tipografi c nou înspăimântă multe tipografii.
În ultimele câteva luni, Heidelberger Druckmaschinen AG a făcut măsurători comparative pe diverse mărci de utilaje tipografice pentru a furniza o mai mare transparenţă în consumul de energie şi astfel în emisiile de CO2 ale utilajelor ei tipografice. Pentru aceasta, Heidelberger Druck a procesat o sarcină identică la fiecare utilaj tipografic utilizând acelaşi tip de cerneală, stoc de tipărire şi viteză de producţie, incluzând toate perifericele cum sunt cele necesare pentru răcire şi furnizarea de aer. Acest echipament este responsabil adesea pentru jumătate din consumul de energie.
Comparaţia a arătat că, la viteze de producţie între 14.000 şi 18.000 de coli/oră, Speedmaster XL 105 a fost utilajul tipografic format B1 cu cel mai scăzut consum de energie. Fără uscare, Speedmaster XL 105 utilizează între 5 şi 10% mai puţină energie decât toţi ceilalţi competitori introduşi în comparaţie. Cu grup de lăcuire şi uscare IR şi cu aer fi erbinte, această cifră va creşte undeva între 10 şi 20%. Şi acesta a fost cazul chiar dacă sarcinile maxime conectate ale unor utilaje tipografice Heidelberg sunt mai mari decât ale competitorilor.
Aceasta demonstrează flexibilitatea şi caracterul puternic în producţia pe care Heidelberger Druck o oferă clienţilor ei, în mod particular în producţia continuă la viteze de 18.000 de coli/oră. Sunt multe motive pentru succesul economisirii de energie al Speedmaster XL 105. Heidelberg a investigat în tehnologie sofisticată de control timp de mulţi ani. De exemplu, AirStar – sistemul de furnizare de aer pentru utilajul tipografic – este aproape de două ori mai eficient decât următorul sistem clasat pe piaţă datorită ventilatorului său turbo radial şi utilizării controlului de frecvenţă pentru toate generatoarele de aer. În termeni de control a temperaturii unităţii de cerneală, CombiStarPro poate fi utilizată pentru a minimiza folosirea unităţii de răcire primăvara, toamna şi iarna. Cea mai mare diferenţă este obţinută în ceea ce priveşte procesul de uscare. Uscătoarele DryStar dezvoltate în fi rmă sunt localizate mai aproape de coală şi lucrează la o viteză mai mare a aerului, ceea ce reduce pierderile de curent în timpul procesului de uscare în mod considerabil.
Perifericele joacă un rol cheie în echilibrul energetic
O întreagă gamă de alţi consumatori sunt necesari suplimentar pentru utilajul tipografic, sistemul de furnizare de soluţie de umezire, controlul temperaturii unităţii de cerneală şi aer comprimat. La Heidelberg, aceste sisteme periferice îşi obţin energia de la utilajul tipografic, ceea ce înseamnă că sunt deja incluse în sarcina conectată. Mulţi importatori furnizează aceste dispozitive local, ceea ce înseamnă că nu sunt incluse iniţial în specificaţiile utilajului tipografic. De aceea, sarcina conectată a utilajelor lor tipografice pare a fi mai scăzută. Acest factor este crucial pentru că perifericele pot fi responsabile pentru până la 50% din sarcina conectată şi consumul de energie. Adesea, producătorii compară utilajele tipografice cu şi fără controale de temperatură pentru aparatul de cerneală. Un utilaj tipografic cu opt culori poate fi responsabil pentru 20% din consumul de energie. Diferenţa considerabilă dintre consumul de energie şi sarcina conectată
Consumul de energie al unui utilaj tipografic nu este uşor de calculat precum acela al unui bec dintr-o locuinţă sau al unui PC. Este important să nu se facă confuzie între consumul de energie şi sarcina conectată. Sarcina conectată descrie nivelul
maxim de energie electrică pe care utilajul tipografic poate să îl absoarbă la sarcină maximă. Aceasta este valoarea care ar fi atinsă dacă sunt respectate următoarele criterii: pornire într-un climat rece, utilizare simultană a tuturor funcţiilor, acoperire maximă a suprafeţei şi aplicare de lac, cea mai mare viteză a utilajului tipografic şi cel mai subţire stoc de hârtie disponibil. Cele mai multe tipografii nu ating niciodată această valoare. Pentru a asigura flexibilitatea deplină în operare, Heidelberg specifică această valoare în datele tehnice şi recomandă clienţilor să configureze transformatorul şi liniile electrice în consecinţă. Consumul de energie, pe de o parte, descrie cât de multă energie necesită utilajul tipografic pentru o sarcină tipografică specifi că. Pentru a determina costul electricităţii, acest consum trebuie să fi e înregistrat şi trebuie să se facă o medie pe o perioadă de mai multe luni şi, de asemenea, trebuie să fi e luate în considerare perioadele de finalizare.
Ca regulă, valoarea medie ajunge între 40 şi 60% din sarcina conectată maximă, în funcţie de gama de produse a tipografiei şi de media imprimată .