Stiri

Web offset, soluție ideală de packaging pentru industria alimentară

• Bookmarks: 15490


Pentru că și cea mai mică migrare a cernelurilor se poate transforma într-un dezastru, producătorii de ambalaje trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde ale clienților, spune un comunicat de presă al companiei Muller Martini. Firma recomandă mașina sa VSOP web variabilă drept utilajul care poate îndeplini cele mai înalte cerințe ale producătorilor de alimente.

„Pentru toate ambalajele noastre, le cerem tipografilor să folosească numai metode de  tipărire de cea mai nouă generație, dezvoltate special numai pentru aplicații care presupun contactul cu alimentele, declară Dr. Stéphane Papilloud, Packaging Group Manager, Quality & Safety Department, Nestlé Research Center, de la Lausanne, în Elveția. Acest lucru înseamnă că nu pot exista efecte negative asupra sănătății umane sau schimbări inacceptabile în caracteristicile organoleptice sau efecte negative asupra produsului (miros, gust, culoare sau aspect) și că toate produsele trebuie să respecte regulile din țara în care sunt vândute.

Producătorii de materiale de ambalaj trebuie să demonstreze că ating standardele Nestlé – atât fizice, cât și chimice (precum rata de migrare), dar și că faptul că materialele de packaging tipărite sunt sigure. „De aceea Nestlé nu ia în considerare decât furnizorii de ambalaje care întrunesc standardele noastre comerciale și tehnice într-un mod sustenabil”, continuă domnul Papilloud. „Producătorii de ambalaje care nu respectă aceste standarde sunt trași la răspundere.”

Standardele Nestlé

În afară de cerințele legale impuse de UE, U.S. Food and Drug Administration sau guvernul chinez, Nestlé are propriul cod de standarde, chiar mai strict, de exemplu, pentru tiparul în interiorul sau exteriorul ambalajului, pentru tipar UV inkjet sau solvenți reziduali. „Întotdeauna ne ținem la curent furnizorii cu aceste standarde”, adaugă oficialul.

Expertul este impresionat de cernelurile electron beam. „Este o tehnologie bună, care nu presupune foto-inițiatori, ceea ce înseamnă mai puțină migrație. Oricum, principiile migrării reduse și ale mirosului redus se aplică și la restul procedurilor de tipar, precum rășini de acrilat, oligomeri și aditivi.”

Operațiuni eco

De vreme ce costurile implementării tehnologiilor care să respecte mediul (tratarea emisiilor și prevenirea exploziilor) nu se aplică la cernelurile UV sau rază de electron, factorul mediu reprezintă unul dintre cele trei avantaje majore ale tiparului web offset pentru producătorii de ambalaje, explică Bernd Sauter, Managing Director, Muller Martini Printing Presses GmbH, Germania. „Nu există cerneluri sau solvenți reziduali, așa cum nu există nici spații de stocare antiexplozie pentru cerneluri și sovenți ori cerințe de spălare pentru piese, cilindri sau role. Acești factori duc la costuri de asigurare mult mai mici pentru companiile care produc ambalaje.”

Mai multe tipuri de substrat

După părerea reprezentantului Muller Martini, mai există un avantaj al folosirii tehnologiei web offset: creșterea numărului de tipuri de substrat pe care se poate tipări. „Până acum câțiva ani, multe substraturi, precum polietilena, nu puteau fi procesate sau necesitau cunoștințe speciale și un proces complex de tiparire. Astăzi, avansurile în tehnologie permit tipărirea stabilă și sigură pe astfel de tipuri de substrat folosind metoda web offset.”

Fie că e vorba de polietilenă termoplastică sintetică, acid polilactic (PLA) sau sleeves, care sunt tot mai întâlnite acum grație mașinilor VSOP web variabile, cooperarea apropiată între Muller Martini și furnizori duce la prezența tot mai frecventă a acestor tipuri de substrat pe piață, explică domnul Sauter. Un alt exemplu este LPDE (polietilenă de densitate joasă), folosită de un alt client european al companiei Muller Martini. Coala LPDE este mai moale și mai groasă, are densitate mai mică decât HDPE (folia de polietilenă de densitate mai mare). Mulțumită acestor calități, acest tip de folie este recomandat pentru alimentele congelate.

 

Similar Posts:

15 recommended
comments icon0 comments
0 notes
490 views
bookmark icon

Write a comment...