Stiri

Canon România a lansat noua cameră foto EOS M

• Bookmarks: 13420


După o perioadă de suspans, în care comunitatea fotografică din întreaga lume a așteptat cu nerăbdare și curiozitate noutatea pregătită de Canon, producătorul japonez a lansat în România, pe 24 iulie 2012, noul model de cameră foto EOS M. Evenimentul a fost organizat de Canon România la Librăria „Bastilia” din București în prezența unei numeroase audiențe profesionale din domeniul fotografic și a jurnaliștilor de specialitate. Lansarea reprezintă și o premieră pentru Canon, noul model din multipremiata gamă EOS fiind prima cameră pe sistem compact (CSC), „mirrorless”, din portofoliul companiei.

Pregătită à la carte de filiala românească a gigantului nipon, lansarea camerei EOS M a gravitat în jurul unei captivante prezentări susținute de vedeta tv Cabral și de către fotograful Dinu Lazăr, două personalități locale care au avut ocazia să testeze în condiții de confidențialitate noul model de aparat foto de la Canon.

Cabral, povestind despre experiența avută cu Canon EOS-M. Foto: Titi Amzăr

Opiniile formulate de Cabral și de Dinu Lazăr reprezintă și două abordări diferite în folosirea noului model EOS M, vedeta tv preferând să utilizeze aparatul în condițiile utilizatorului obișnuit, cu setări automate – „point & shoot” -, în timp ce cunoscutul maestru fotograf a încercat să scoată de la cameră tot ceea ce și-ar dori un profesionist pentru a obține imagini cât mai artistice.

Cabral și Dinu Lazăr. Foto: Titi Amzăr

Testată în conjuncturi care acoperă aproape toate genurile de situații și de iluminare, noua cameră Canon „mirrorless” EOS M a dovedit rezultate remarcabile, mai ales la fotografierea cu imagine redusă, exemplele de imagini realizate de cele două personalități fiind edificatoare. De asemenea, este important de precizat că versiunea de cameră oferită spre testare de Canon a fost una din faza de pre-producție, dotată cu un software aflat încă în dezvoltare.

Fotograful Dinu Lazăr a făcut o recenzie de excepție noii camere EOS-M. Foto: Titi Amzăr

În expunerea sa de la evenimentul de lansare, Dinu Lazăr a apreciat că „faptul că un mare gigant (n.r. precum Canon) se arată interesat de mirroless, asta este un lucru extraordinar. Asta arată ca atunci când a apărut locomotiva cu aburi. Lumea începe să se întrepte spre așa ceva”. În opinia lui Dinu Lazăr, aparatul foto „arată extraordinar de simplu, este foarte ușor de mânuit și filosofia care stă la baza lui o vedem la toate aparatele compacte Canon”. În ceea ce privește opțiunile de filmare pe care le are Canon EOS M, domnul Lazăr consideră că „este un aparat cu care este o plăcere de filmat”. Despre prima impresie pe care a avut-o la primul contact cu EOS M, celebrul fotograf spune că, „prima oară când iei aparatul, în primele 5 secunde rămâi uimit cât de solid este. Are o aparență de cărămidă de tehnologie. Este pur și simplu greu – nu este ușor. Este un aparat pe care îți face plăcere să-l ții în mână”. De altfel, așa cum preciza Dinu Lazăr, camera este construită din magneziu și oțel, montura baionetei permițând utilizarea chiar a teleobiectivelor grele.

Aparatul foto prezentat la evenimentul de lansare. Foto: Titi Amzăr

Conform anunțului Canon, pe lângă compatibilitatea cu obiectivele Canon EF și EF-S, care vor putea fi folosite prin intermediul unui adaptor de montură EF-EOS M, și pe lângă accesoriile și flashu-rile Speedlite deja existente, EOS M se lansează cu propria gamă de accesorii compacte. Noile obiective EF-M oferă portabilitate și înaltă performanță – EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM standard zoom și EF-M 22mm f/2 STM pancake. Ambele obiective beneficiază de noua tehnologie Stepper Motor, pentru o performanță AF excepțională și silențioasă, dar și de precizia tehnologiei optice a Canon, în timp ce designul compact definește forma ideală pentru un aparat ce încape cu ușurință într-un buzunar.

Noile obiective Canon EF-M. Foto: dpreview.com

Din cele văzute cu ocazia lansării, noul EOS M are toate șansele de a fi considerat un aparat demn de calitatea unui DSLR Canon, camera beneficiind de aportul senzorului de înaltă rezoluție CMOS hibrid APS-C, de 18 megapixeli. Senzorul de capacitate mare permite estomparea artistică a fundalului pentru portrete deosebite sau pentru fotografii de tip macro, detaliu evidențiat în prezentarea sa și de Dinu Lazăr. De asemenea, cu ajutorul procesorului Canon DIGIC 5 pe 14 biți, culorile ies în evidență, tonurile de culoare ale pielii sunt redate natural, iar declanșatorul super-rapid permite capturarea instantaneelor într-o fracțiune de secundă. Atmosfera de noapte și cadrele întunecate sunt rapid surprinse, cu detalii uimitoare, grație unui ISO nativ, de la 100 la 12.800 (cu posibilitate de extindere până la 25.600).

Variantele noii camere Canon EOS-M. Foto: dpreview.com

Camera poate „trage” în rafală cca 4,3 imagini pe secundă, filmează la standard Full HD la o rezoluție de 1.920 x 1.080 cu 30, 25 sau 24 de cadre pe secundă și înregistrează stereo sunetul. Aparatul dispune și de o mufă pentru microfon extern.

Este de amintit că la EOS M focalizarea și declanșarea se pot face exclusiv prin folosirea ecranului tactil de pe spatele camerei, generos ca dimensiune.

Canon EOS M va fi pus în vânzare în ultima parte a lunii septembrie a acestui an, prețul de bază anunțat fiind în jur de 800 de euro. Kitul standard va include obiectivul EF-M 22mm f/2 STM pancake (echivalentul unui obiectiv de 35 mm de pe camerele full-frame) și un bliț Speedlite 90EX.

Spațiul de conferințe din Librăria „Bastilia” s-a dovedit neîncăpător la lansarea Canon EOS-M. Foto: Titi Amzăr

 

Similar Posts:

13 recommended
comments icon0 comments
0 notes
420 views
bookmark icon

Write a comment...