Stiri

Carte tipărită în cinci ani, vândută cu 550 mii euro

• Bookmarks: 23604


Denumită Biblia poliglotă din Anvers sau Biblia Regia, lucrarea a fost imprimată de celebrul tipograf Christophe Plantin în secolul al XVI-lea.

Biblia a fost vândută, în cadrul unei licitații la Casa Christie’s, din Londra, cu suma de 551 618 de euro (488 750 lire sterline). Estimarea pre-licitație realizată de experții casei de licitație a fost de 450 000 de euro – 650 000 de euro.
Această biblie rară tipărită în ebraică, siriacă (limbă semitică veche, folosită și astăzi la liturghia unor biserici siriene), greacă și latină a fost comandată de regele Filip al II-lea al Spaniei și realizată sub coordonarea lui Benito Arias Montano, de către tipograful Christophe Plantin din Anvers.
Biblia licitată la Christie’s este singura, dintr-un total de 13 exemplare tipărite pe hârtie velină, care mai este deținută de un particular. Această lucrare excepțională, structurată în opt volume, este considerată cea mai reușită lucrare a tipografului Plantin.
Tipărirea bibliei a durat cinci ani și 40 de lucrători au fost implicați în realizarea ai. Tipărirea s-a efectuat pe patru prese. Inițial, au fost imprimate 1 200 de exemplare pe patru tipuri de hârtie. Doar 13 exemplare au fost tipărite pe hârtie velină. (R.C.)

Similar Posts:

23 recommended
comments icon0 comments
0 notes
604 views
bookmark icon

Write a comment...