Comisia Europeană a aprobat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, propunerea de achiziție a DS Smith Plc de către International Paper Company, cu sediul în Tennessee, fiind una dintre cele mai mari companii de hârtie și celuloză din lume .Aprobarea este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor oferite de părți.
International Paper și DS Smith sunt două companii integrate ,producătoare de hârtie și ambalaje. Ancheta Comisiei a arătat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi redus concurența pe piețele de fabricare și furnizare de coli de carton ondulat în nordul și vestul Portugaliei, nord-estul Spaniei și în nord-vestul Franței.
În special, Comisia a constatat că tranzacția ar fi condus la cote combinate ridicate, precum și la niveluri ridicate de concentrare, pe mai multe piețe locale. Comisia a constatat, de asemenea, că, după concentrare, nu vor exista suficienți concurenți alternativi pentru a exercita o presiune concurențială suficientă asupra entității rezultate în urma concentrării. Acest lucru ar fi condus la prețuri mai mari pentru consumatorii de pe piețele afectate.
Aceste angajamente răspund pe deplin preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie, prin eliminarea completă a suprapunerilor dintre activitățile părților de pe piețele de carton ondulat din nord-vestul Franței. Angajamentele elimină, de asemenea, suprapunerea în ceea ce privește furnizarea de coli de carton ondulat pe piețele locale problematice din Portugalia și Spania și, ca atare, orice preocupări legate de blocarea silită în ceea ce privește cutiile de carton ondulat.
Comisia a aprobat ulterior cumpărătorul sau cumpărătorii potriviți ai întreprinderilor cesionate, tranzacția fiind de cca . 6,8 mld.euro Acordul este gândit că va crea un lider global în ambalarea durabilă, dar și va crea oportunitatea de economisire prin optimizarea rețelei de fabrici, a lanțurilor de aprovizionare și a costurilor de transport. Sunt anticipate economii de cel puțin 490 mil euro pe an, până la sfârșitul celui de-al patrulea an de la preluare. Aceasta include reducerea a 400 de locuri de muncă la sediul central și la nivel de management, ceea ce echivalează cu 0,6% din forța de muncă combinată.Tranzacția a fost notificată Comisiei la 25 noiembrie 2024.
Comisia are datoria de a evalua fuziunile și achizițiile care implică societăți cu o cifră de afaceri care depășește anumite praguri și de a preveni concentrările economice care ar împiedica în mod semnificativ concurența efectivă în Spațiul Economic European sau în orice parte substanțială a acestuia.
În toamna 2023, compania a anunțat că investește peste 13 mil. euro în fabrica sa de la Ghimbav, în soluții de ambalare, proiect ce va crește capacitatea de producție cu peste 20% și va îmbunătăți productivitatea. Fabrica DS Smith din Zărnești este cea mai mare unitate de producție a hârtiei pentru ambalaje din România, asigurând necesarul pentru aproape jumătate din piața locală, și utilizează ca materie primă 100% deșeurile de hârtie și carton. Britanicii au cumpărat fabrica de la Zărnești în 2018 de la omul de afaceri Vladimir Cohn. Tranzacția, în valoare de 208 mil.euro, a vizat cumpărarea atât a Ecopaper Zărnești, cât și a Ecopack Ghimbav.DS Smith deține în România un centru de coordonare a operațiunilor de reciclare în București, două depozite de reciclare în Otopeni și Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie pentru ambalaje, la Zărnești, două fabrici de ambalaje, la Ghimbav și la Timișoara și 3 puncte de lucru, în Pitești, Timișoara și Otopeni, județul Ilfov, unde lucrează, în total 650 de angajați.
Similar Posts: