Romulus Cristea
Printre principalii beneficiari de ajutor de stat care au primit acorduri de finanțare în anul 2013, în baza schemelor administrate de Ministerul Finanțelor Publice, se află companii cu capital străin de renume internațional precum: Daimler, IBM, Microsoft, Dell, Delphi, Continental Anvelope. Prin astfel de instrumente, guvernanții încearcă să atragă noi investiții și să creeze noi locuri de muncă.
Investiții de peste trei miliarde de euro
În perioada ultimilor cinci ani, Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de principal furnizor de ajutor de stat în România, a aprobat spre finanțare din bugetul de stat 52 de proiecte de investiții.
Valoarea ajutorului de stat aprobat reprezintă doar un sfert din totalul investițiilor atrase prin acest mecanism de sprijin. De asemenea, ajutorul de stat aprobat acestor beneficiari va fi recuperat de către statul român prin contribuții directe la bugetul general consolidat și bugetele locale pe termen mediu în proporție de 141%, respectiv 1.753,77 milioane euro.
Printre principalii beneficiari de ajutor de stat care au primit acorduri de finanțare în anul 2013, în baza schemelor administrate de Ministerul Finanțelor Publice, se află companii cu capital străin de renume internațional precum: Daimler, IBM, Microsoft, Dell, Delphi, Continental Anvelope etc., dar și companii cu capital românesc precum Adeplast.
Principalele proiecte finanțate cu ajutor de stat și finalizate în anul 2013 sunt cele ale companiilor Pirelli, Dacia-Renault, Rombat, Contitech (parte a grupului Continental) etc.
Având în vedere faptul că ajutoarele de stat s-au dovedit a fi un instrument real de stimulare a atragerii de investiții și creării de noi locuri de muncă, precum și faptul că acestea pot constitui, alături de poziționarea geo-politică strategică a României, calitatea forței de muncă și predictibilitatea mediului de afaceri, avantaje competitive importante, Ministerul Finanțelor Publice intenționează să promoveze noi scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea dezvoltării regionale în conformitate cu prevederile comunitare în domeniu.
Încasări mai mari din TVA și accize
Bugetul general consolidat a înregistrat în prima lună a anului un excedent de 1,5 miliarde lei, susținut pe partea de venituri de încasări mai mari din TVA și accize, iar la nivelul cheltuielilor de plăți mai mici cu 57% pe segmentul capital (investiții), potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.
Cheltuielile de capital s-au cifrat în ianuarie la 312 milioane lei, în scădere cu 412 milioane lei, de la 725 milioane lei în ianuarie 2013.
În nota atașată execuției bugetare pe ianuarie, Ministerul Finanțelor precizează că totalul cheltuielilor pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, a fost de 674,1 milioane lei, respectiv 0,1% din PIB, potrivit Mediafax.
În prima lună din 2013, Ministerul de Finanțe a raportat cheltuieli totale pentru investiții de 1 miliard de lei, respectiv 0,16% din PIB, ceea ce înseamnă că proiectele cu finanțare externă și internă au compensat doar parțial scăderea cheltuielilor de la buget.
Diferența pe cheltuieli de capital vine de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, care a cheltuit în ianuarie, potrivit datelor din execuție, doar 0,5 milioane lei, față de 449 milioane lei în prima lună din 2013.
Continuarea articolului poate fi citită în ediția tipărită a revistei Print Magazin, ediția 47.
Similar Posts:
- Însănătoşire financiară pentru Heidelberg
- Câţi bani va primi un angajator pentru formarea ucenicilor
- 32 mil. euro, investiția statului român în publicitate în 2011
- Contestațiile partidelor din opoziție și ale firmelor de outdoor nu opresc noua lege a publicității exterioare
- Câți bani va primi un angajator pentru formarea ucenicilor