Analiza

 De ce companiile se luptă cu automatizarea proceselor?

• Bookmarks: 14140


 

 

Un nou studiu realizat de Ricoh Europe arată că atât managerii, cât și angajații  sunt dornici să automatizeze fluxurile de lucru pentru a crește productivitatea și a-și face treaba mai bine. Cu toate acestea, teama că procesele critice pentru afaceri ar putea fi întrerupte împiedică adesea implementarea soluțiilor de automatizare a proceselor. Ce cred angajații, ce cred conducerea despre asta?

Pentru studiu, care a fost realizat de Opinion Matters în numele Ricoh Europe, au fost chestionați 1.000 de angajați și 300 de factori de decizie. Rezultatele arată că angajații sunt foarte interesați de automatizarea proceselor la locul de muncă. Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre angajați (34%) spun că în prezent nu au acces la tehnologie, chiar dacă ar dori să o folosească. Managerii sunt conștienți de dorința angajaților lor de soluții de automatizare și citează implementarea lor lentă ca fiind cea mai mare frustrare tehnică a angajaților lor.
Studiul arată, de asemenea, că preocupările de management pot împiedica adoptarea tehnologiilor de automatizare a proceselor. Preocuparea pentru continuitatea afacerii este prioritara in randul directorilor. 31% dintre respondenți au spus că au nevoie de sfaturi pentru a înțelege mai bine ce sisteme pot fi integrate în fluxurile de lucru și, de asemenea, extrase fără întrerupere. Având în vedere consecințele potențial de anvergură, prudența nivelului de conducere este de înțeles. În plus, aproape două treimi (62%) din conducerea superioară consideră că investițiile în IT sunt adesea făcute izolat și fără a lua în considerare impactul asupra altor procese (media europeană este de 55%). Acest lucru creează o anumită incertitudine cu privire la adoptarea tehnologiilor de automatizare și impactul lor potențial asupra altor procese cheie.
Reducerea sarcinilor repetitive nu este doar un mijloc de creștere a productivității angajaților, ci și un factor cheie în satisfacția la locul de muncă. Când au fost întrebați ce factori le-ar îmbunătăți calitatea muncii, aproape un sfert dintre angajați (24%) au spus că și-ar dori să vadă o tehnologie care automatizează procesele manuale pentru a elibera mai mult timp pentru sarcini mai interesante. Alți 23% dintre angajați au spus că s-ar gândi să renunțe mai rar în următoarele 12 luni datorită tehnologiei software mai bune, inclusiv a soluțiilor de automatizare. Acest lucru ilustrează efectele concrete pe care tehnologia le are asupra retenției, în special în rândul tinerelor talente.
Nicola Downing, CEO al Ricoh Europe, explică: „Într-un moment în care motivația angajaților este în scădere, tehnologiile de automatizare a proceselor pot juca un rol cheie în a le oferi angajaților un sentiment de scop. Cu software-ul de automatizare a proceselor, aceștia pot petrece mai puțin timp cu sarcini monotone și se pot concentra pe activități mai satisfăcătoare și creative. Știu din prima mână că, conducerea companiei are dreptate să fie atentă la perturbarea sistemelor critice pentru afaceri, luând în considerare consecințele dacă ceva nu funcționează fără probleme. Lucrul cu un expert în digitalizare de încredere, care are expertiză tehnică dovedită și echipele potrivite, ajută companiile să implementeze cu succes soluțiile tehnice cât mai ușor posibil.”
Print România vă recomandă profesioniștii de la ; https://criteria.ro/

Similar Posts:

14 recommended
comments icon0 comments
0 notes
140 views
bookmark icon

Write a comment...