Balper Media își continuă drumul ascendent început în urmă cu aproape 15 ani și o face bazându-se pe câteva principii de bază de la care cei trei fondatori nu vor să abdice. Monica Drăguț, Cristi Balea și Tiberiu Dumitrescu dezvăluie mecansimul care a stat la baza evoluției companiei pe care o conduc.
Cum s-a încheiat anul 2018 față de 2017 din punct de vedere al indicatorilor financiari?
Cristi Balea: În urmă cu doi ani am început să facem investiții majore. Desigur, ele au fost elaborate și implementate după un plan de afaceri sustenabil, conceput pe o perioadă de cinci ani. Acest plan include investiții în angajați și echipamente de calitate, reorganizare internă și deschiderea către piețele externe.
Atunci când demarezi un proiect după un plan bine pus la punct, nu poți analiza un an comparându-l cu cel precedent, ci asigurându-te că ai respectat fiecare etapă a planului tău de afaceri. Astfel, voi răspunde mult mai simplu: suntem în grafic! Chiar suntem mulțumiți de felul în care se desfășoară lucrurile.
A fost această evoluție conform previziunilor? Cum explicați?
Monica Drăguț: Da, categoric! Atunci când am conceput planul de afaceri am previzionat această perioadă de implementare, am luat în calcul toate riscurile existente în industrie. Astfel, am putut anticipa inclusiv pierderile, care sunt inerente. Nu am fost luați pe nepregătite. Desigur, au existat mai multe părți pozitive decât negative. Au fost creșteri semnificative pe anumite zone, am atras clienți noi și, astfel, ne‑am atins obiectivul.
Tiberiu Dumitrescu: Chiar dacă ne dorim mult mai mult, ne-am propus să nu ardem etape. Să construim încet, dar durabil. Suntem ancorați în realitate, însă, bineînțeles, visăm cu ochii deschiși!
Sunt din ce în ce mai multe voci care anunță un nou val de recesiune similar cu cel de acum 10 ani. Cum se vedea această afirmație din perspectiva dumneavoastră?
Monica Drăguț: Consider că suntem suficient de pregătiți să facem față unui nou val de recesiune. Anul trecut am reușit să pătrundem și pe piața externă, avem clienți și din alte țări. Tocmai de aceea suntem încrezători că putem trece peste eventualele fluctuații negative care pot apărea în piața românească. Suntem încrezători că flexibilitatea și adaptabilitatea care ne caracterizează în business ne vor ajuta să trecem o eventuală criză, asa cum am mai făcut-o.
În publicitate, dacă nu evoluezi, pierzi. Evoluția presupune, în primul rând, investiție.
Ați decis să faceți o nouă investiție la puțin timp după finalizarea uneia despre care am povestit la începutul lui 2018: cumpărarea unui echipament de aproape jumătate de million de euro. A fost în plan sau a fost generată de noua configurație a fluxului de producție?
Cristi Balea: Așa cum vă spuneam, prin fiecare pas pe care îl facem urmărim, de fapt, să parcurgem etapele planului de afaceri. Am achiziționat în primă fază un echipament în valoare de aproape jumătate de million de euro, un EFI LX3, apoi un ARISTO, iar de curând un BRM. Am intuit încă de la inceput că nu va fi suficient să achiziționăm un echipament de print digital, ci va fi necesar să investim în utilaje care să închidă fluxul de producție, reușind, astfel, să desfășurăm tot procesul tehnologic „in house”. Acum putem oferi clientului servicii complete, la cele mai înalte standarde!
Care este tipul de lucrări care predomină cel mai mult în cererile clienților dvs: outdoor sau indoor? Cum explicați această situație? Cum vedeți evoluția în următorul an?
Monica Drăguț: În primii ani de la înființare ne-am axat pe producția de tip outdoor, însă prin 2013 am realizat ca deja nu mai este suficient. Din acel moment ne-am focusat pe diversificarea clienților și a procesului tehnologic. Rezultatele au început să apară destul de repede, iar din exterior poate să pară o situație norocoasă, ușor oportunistă. Însă, această intrare în forță pe piața de indoor a firmei Balper Media a însemnat pregătire temeinică: angajarea unor tehnicieni profesioniști, investiții pe măsură etc. În acest moment, avem clienți de indoor atât din țară, cât și din străinătate. Sperăm ca până 2021 să reușim să înclinăm balanța definitiv și să avem o pondere mai mare a clienților indoor față de cei din outdoor.
Se aude din ce în ce mai des expresia „There’s no ad blocker on OOH advertising.” Credeți că este posibilă o creștere a acestui canal media în preferințe clienților din România?
Monica Drăguț: Cred că vă referiți la celebrul zvon pe care îl auzim la începutul fiecărui an, care spune că OOH-ul își trăiește ultimele clipe! Cred că sunt doar vorbe în vânt ținând cont de faptul că în ultimii ani am avut clienți care au migrat pentru o perioadă către alte canale, crezând că este suficient să fii doar pe cele noi. În cele din urmă, ei s-au întors parțial sau cu tot bugetul la OOH. Cred că este un canal care va rămâne un clasic al industriei mulți ani de acum înainte, deci nu aș exclude să avem parte chiar și de o creștere!
Ați făcut în ultimele luni investiții de peste 200.000 euro în echipamente. Cum s-au integrat în fluxul de producție?
Monica Drăguț: Am mai spus-o și o voi spune mereu. În publicitate, dacă nu evoluezi, pierzi. Evoluția presupune, în primul rând, investiție.
Cristi Balea: Da, am achiziționat două echipamente de ultimă generație, fără de care nu am fi putut vorbi acum despre o creștere a indicatorilor financiari. Sunt echipamente de înaltă finețe, care ne ajută să ne dezvoltăm afacerea și pe piețele externe.
Desigur, dorim ca si clienților din țară să le oferim servicii de cea mai bună calitate, însă, din păcate, de multe ori în România primează prețul, în timp ce piețele externe se ghidează după calitate. Dar suntem siguri că și pe plan național, lucrurile vor evolua în viitor. Noi suntem mai mult decât multumiți de echipamentele achiziționate și suntem siguri că ele ne vor ajuta să ne dezvoltăm și mai mult. În urmă cu câteva luni am cumpărat o masă de tăiere de format mare, Aristomat LFC 3332C, iar de curând un gravator laser BRM 150300. Atât cele două echipamente, cât și Efi-ul LX3 au fost achiziționate de la Leykom. Ei au avut încredere în planul nostru de afaceri și în capacitatea de a crește.
Întotdeauna vor apărea producători noi pe piața din România, așa cum și producătorii români intră pe piețele externe – cred că e loc pentru toată lumea și ca vor rămâne mereu în picioare profesioniștii.
Există o altă investiție pe care o aveți în plan?
Tiberiu Dumitrescu: Da, sigur că da. Planul de afaceri presupune investiții continue pe o perioadă de cinci ani. În mod cert vor urma și alte investiții care ne vor ajuta să diversificăm plaja de servicii.
Cum a fost făcută ultima investiție? (resurse proprii, credit bancar, leasing, fonduri europene, alte programe de dezvoltare)
Cristian Balea: O combinație între resurse proprii și leasing credem că este indicată pentru a te dezvolta, fără să pui în pericol businessul pe care îl faci.
Cât de saturată credeți că este piața furnizorilor de servicii de imprimare/producție publicitară?
Monica Drăguț: În ultimii ani, piața s-a cernut. Astfel, s-a format o piață a furnizorilor, serioasă, competitivă și profesionistă, care prin simpla concurență naturală dintre ei reușește să rezolve nevoile clienților. Întotdeauna vor apărea producători noi pe piața din România, așa cum și producătorii români intră pe piețele externe – cred că e loc pentru toată lumea și ca vor rămâne mereu în picioare profesioniștii.
Dacă ar trebui să transmiteți un mesaj principalilor competitori care ar fi acela?
Monica Drăguț: Competiția este extrem de importantă în orice domeniu, pentru că, astfel, clientul are posibilitatea de a compara. În acest fel, cei mai buni vor câștiga mereu. Nu ne considerăm în măsură să transmitem mesaje nimănui. Facem eforturi să progresăm pe zi ce trece.
Similar Posts:
- Tot ce merită să citești în ediția 87 a revistei Print România
- In publicitate, daca nu evoluezi, dispari
- Devin cumpărătorii mai exigenți în criză?
- Creşterea performanţei şi intrarea pe piață cu produse noi te diferențiază de concurență
- Dorin Stana: Nu intenţionez să mă aventurez în investiţii în această perioadă de criză