Design-ul ambalajelor este un factor important în marketingul produselor alimentare, în prezent decizia de a cumpăra un produs fi ind luată în proporţie de 50% chiar în magazine. Ambalajul are rolul de a transmite mesajul brandului respectiv de laproducător spre consumator.
Producătorii de ambalaje pentru alimente au obligaţia de a alege materialele şi tehnologiile de producţie astfel încât să fie prevenită contaminarea alimentelor. Migrarea cernelurilor sau pigmenţilor cu care sunt personalizate ambalajele spre conţinutul acestora conduce la alterarea alimentelor şi acest lucru trebuie evitat. În industria ambalajelor pentru alimente, acest fenomen de migrare este definit ca fi ind transferul substanţelor chimice prin ambalaj spre interiorul acestuia. În trecut au fost semnalate cazuri în care substanţe nedorite au contaminat alimentele, în interiorul ambalajelor. De exemplu, urme de ITX (isopropilthioxanthon) au fost găsite în laptele îmbuteliat. ITX este un fotoiniţiator care declanşează polimerizarea (uscarea) cernelurilor UV cu care este imprimat ambalajul. Un alt exemplu este un alt fotoiniţiator, 4-methylbenzophenon, care a migrat prin ambalaj contaminând conţinutul de muesli.
În acest context, protejarea alimentelor a atras şi atrage din ce în ce mai multă atenţie. Pornind de la aceste cazuri, autorităţile au început controale drastice care au dus la punerea în lumină şi a altor situaţii similare generate de benzophenon, 4-methylbenzophenon şi alte substanţe pe un număr destul de mare de tipuri de ambalaje provenite de la diverşi producători. Pericolul asupra sănătăţii, în toate cazurile de contaminare a produselor alimentare cu cernelurile şi pigmenţii cu care sunt imprimate ambalajele, a fost clar identificat, generând astfel necesitatea unei clasificări minimale a substanţelor chimice şi a tehnologiilor de imprimare. Metodele curente folosite pentru testările privind siguranţa alimentelor au la bază o listă de substanţe chimice de referinţă.
De aceea, investigarea se rezumă doar la semnalarea prezenţei acelor substanţe. Este posibil ca o anume substanţă să fi fost prezentă în unele alimente înainte de a fi descoperită şi înregistrată pe lista de referinţă. Astfel de cazuri vor apărea din
ce în ce mai frecvent datorită perfecţionării constante a metodelor de analiză, probabilitatea detectării substanţelor necunoscute sau neinvestigate până în prezent fi ind în continuă creştere. De aceea, şi în special din motive de protecţie a consumatorului, toate cercetările din industria ambalajelor pentru alimente au stabilit cerinţele tehnice în ceea ce priveşte prevenirea transferului cernelurilor şi pigmenţilor cu care sunt imprimate ambalajele în interiorul acestora.
Măsurile unilaterale cu privire la o anume substanţă sau o anumită clasă de substanţe nu reprezintă o soluţie. În principiu, orice material utilizat poate conţine substanţe care au tendinţa de a migra prin ambalajul imprimat. Din acest motiv, scopul tuturor producătorilor implicaţi în industria ambalajelor pentru alimente este de a produce materiale astfel încât atât ele însele, cât şi în orice combinaţie, să facă imposibilă migrarea substanţelor chimice prin ambalaj în interiorul acestuia contaminând astfel conţinutul. Astfel, pot fi sintetizate câteva cerinţe esenţiale în industria ambalajelor pentru alimente în ceea ce priveşte siguranţa consumatorului, şi anume:
– vor fi folosite doar materiale special destinate industriei ambalajelor pentru alimente (substrat, cerneluri, lacuri, adezivi etc.);
– toate companiile implicate în procesul de fabricare a ambalajelor pentru alimente trebuie să folosească materii prime specifice şi tehnologii adecvate;
– controlul calităţii ambalajelor pentru alimente trebuie să fie realizat periodic pentru produsele deja existente, inclusiv verificarea tendinţei de migrare a pigmenţilor şi cernelurilor prin ambalaj în conţinut.
Toate specificaţiile trebuie formulate urmărind legislaţia europeană în ceea ce priveşte industria de ambalaje pentru alimente. Implementarea acestor cerinţe trebuie făcută pas cu pas, pe tot parcursul procesului tehnologic de fabricaţie. În acest sens, Schmid Rhyner AG, cunoscut producător de lacuri UV pentru lăcuiri totale şi selective pentru toate tipurile de tehnologii de imprimare, prezintă lacurile UV Wessco LM formulate special pentru fi nisarea imprimării ambalajelor pentru alimente. Această gamă conţine 20 de lacuri UV cu aspect foarte lucios, satinat şi mat. Pentru producerea lacurilor Wessco LM, Schmid Rhyner AG foloseşte formule şi tehnologii ce respectă normele europene în vigoare, utilizând materii prime ce reduc la minimum tendinţa de migrare prin ambalaj. Gama de lacuri UV Wessco LM se caracterizează prin:
– potenţial minim de migrare;
– inodore;
– productivitate ridicată;
– nu reprezintă un factor de risc pentru mediu şi sănătate;
– ambalajele astfel imprimate şi finisate pot fi reciclate fără costuri suplimentare.
Finisarea ambalajelor pentru alimente prin aplicarea lacurilor UV aduce numeroase avantaje şi posibilităţi. Varietatea efectelor care pot fi obţinute în urma aplicării lacurilor UV nu poate fi atinsă de nicio altă tehnologie. Aspectul mat sau lucios împreună cu efectul de relief garantează succesul produsului respectiv, influenţând în mod pozitiv vânzările. Din aceste motive, industria producătoare de ambalaje pentru alimente a devenit foarte cunoscută, iar folosirea lacurilor UV în procesele de fi nisare a ambalajelor pentru alimente a devenit o necesitate dictată de marketing şi de politici de vânzări.
Similar Posts:
- Recipient multistrat de la RPC și Total
- Tesa dezvoltă noi ambalaje menite să combată risipa de alimente
- Ikea: Materiale pe bază de ciuperci înlocuiesc ambalajele din polistiren
- Tetra Pak va produce 100 de milioane de ambalaje complet regenerabile în 2016
- Web offset, soluție ideală de packaging pentru industria alimentară